Manfaat dan Cara Menggunakan Saderi untuk Darah Tinggi •

Terdapat pelbagai manfaat kesihatan dari saderi, termasuk tuntutan bahawa ia dapat membantu masalah pencernaan untuk melawan barah. Selain itu, ada yang berpendapat saderi juga mampu menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi). Jadi, adakah benar makanan ini berkesan untuk merawat tekanan darah tinggi?

Khasiat saderi untuk menurunkan tekanan darah tinggi

Tekanan darah menunjukkan betapa kerasnya jantung anda mengepam darah ke seluruh badan anda. Apabila tekanan darah tinggi, jantung anda bekerja lebih keras. Dalam keadaan ini, sesetengah orang sering merasakan pelbagai gejala hipertensi, seperti sakit kepala atau pening.

Sekiranya berlarutan, tekanan yang kuat boleh merosakkan saluran darah dan organ lain. Ini juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung terhadap masalah pada organ tubuh lain.

Untuk mengurangkan risiko komplikasi ini, penderita perlu menjaga tekanan darah. Salah satu cara yang boleh anda lakukan ialah makan saderi.

Telah terbukti dalam beberapa kajian bahawa saderi mampu menurunkan tekanan darah tinggi. Salah satunya adalah kajian yang diterbitkan di Jurnal Fizik: Siri Persidangan pada tahun 2020. Kajian mendapati bahawa pengambilan jus saderi dapat menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik pada orang yang menderita hipertensi.

Bukan hanya dalam bentuk jus, khasiat biji saderi juga terbukti dapat membantu menurunkan tekanan darah. Berdasarkan kajian di Natural Medicine Journal, ekstrak biji saderi dapat mengurangkan tekanan darah sistolik sekitar 8.2 mmHg dan diastolik 8.5 mmHg selama 6 minggu pada pesakit dengan hipertensi ringan hingga sederhana.

Keberkesanannya adalah kerana kandungan apigenin dan phthalides dalam saderi. Apigenin adalah sebatian flavonoid yang mempunyai sifat antioksidan. Sebatian ini berguna untuk mencegah penyempitan saluran darah dan memperlambat degupan jantung, sehingga tekanan darah berkurang.

Selain itu, kandungan phthalides dalam saderi dapat mengendurkan dan mengendurkan otot saluran darah, sehingga tekanan darah tinggi dapat menurun. Bukan hanya itu, bahan-bahan lain dalam saderi juga dapat berperanan dalam tekanan darah anda. Ini termasuk serat, kalium, magnesium, zat besi, dan vitamin C.

Kalium berguna untuk menyeimbangkan natrium dalam badan yang merupakan salah satu penyebab hipertensi. Sementara itu, magnesium dan zat besi dapat memberi nutrisi kepada sel darah dan menghilangkan kelebihan lemak, sehingga mencegah aterosklerosis yang menyebabkan kekakuan pada saluran darah.

Diet DASH bersama dengan pengambilan saderi untuk darah tinggi

Walaupun berkhasiat, pengambilan saderi sahaja tidak mencukupi untuk mengekalkan tekanan darah anda. Anda juga perlu menerapkan diet DASH (Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi) dengan mengurangkan pengambilan garam dan makan pelbagai makanan kaya nutrien.

Anda boleh memilih makanan lain yang kaya dengan kalium, kalsium, serat, dan magnesium untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Anda boleh mendapatkan pengambilan ini dengan memakan pelbagai jenis sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan kacang-kacangan. Selain itu, anda juga perlu menghadkan makanan yang mengandung lemak jenuh, seperti daging merah, serta makanan dan minuman bergula.

Bukan itu sahaja, anda juga melakukan senaman untuk orang yang menghidap hipertensi, seperti berjalan kaki selama 30 minit sehari. Kemudian, gunakan gaya hidup sihat yang lain untuk mencegah tekanan darah tinggi. Jangan lupa minum ubat tekanan darah secara berkala seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Cara makan saderi untuk menurunkan darah tinggi

Berdasarkan penjelasan sebelumnya, anda boleh mengambil saderi dalam pelbagai bentuk untuk membantu menurunkan tekanan darah. Anda boleh mengambil biji saderi dalam bentuk ekstrak, atau memakan batangnya. Namun, Luke Laffin dari Jabatan Kardiovaskular Perubatan Klinik Cleveland mengatakan, memakan keseluruhan saderi sebenarnya lebih baik.

Lebih lanjut Laffin berkata, untuk mendapatkan manfaatnya sebagai ubat penurun tekanan darah tinggi secara semula jadi, anda harus mengambil kira-kira empat batang atau satu cawan saderi cincang setiap hari. Anda boleh mengambil makanan ini secara langsung atau dalam bentuk jus.

Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan batang atau daun saderi ke dalam bahan masakan anda. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat, kurangkan atau jangan tambah garam atau natrium ke dalam pinggan ini. Sekurang-kurangnya, minum tidak lebih daripada 1,500-2,300 mg natrium sehari, atau setara dengan satu sudu teh garam.

Makanan Tekanan Darah Tinggi untuk Pesakit Hipertensi

Recent Posts