Kopi Hijau untuk Diet, Betul Berkesan? |

Kini, banyak orang beralih kepada pengambilan kopi hijau untuk diet yang sihat. Sesungguhnya, faedah kopi hijau diet masih menjadi perbahasan. Namun, adakah benar itu kopi hijau dapat menurunkan berat badan?

Apa itu kopi hijau?

Kopi hijau sebenarnya sama dengan biji kopi yang lain, tetapi yang membezakannya adalah warna hijau. Biji kopi boleh berwarna hijau kerana tidak melalui proses memanggang yang kemudian berubah warna menjadi coklat.

Pada dasarnya, biji kopi mempunyai sebatian antioksidan, iaitu asid klorogenik. Walau bagaimanapun, proses memanggang biji kopi dapat mengurangkan jumlahnya. Jadi, biji kopi yang melalui proses pemanggangan biasa mempunyai jumlah asid klorogenik yang rendah.

Sementara, kopi hijau tidak melalui proses pemanggangan sehingga kandungan asid klorogenik di dalamnya masih tinggi.

Asid klorogenik dalam kopi hijau Inilah yang dikatakan mempunyai manfaat kesihatan, termasuk digunakan untuk menurunkan berat badan.

Kontroversi kopi hijau untuk diet

Keberkesanan kopi hijau untuk menurunkan berat badan sebenarnya telah dikaji dalam beberapa kajian. Dari pelbagai kajian ini, kopi hijau menunjukkan kesannya dalam mengurangkan berat badan, jisim lemak, dan indeks jisim badan (BMI).

Bukan hanya itu, kajian 2013 melaporkan bahawa asid klorogenik di kopi hijau dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan mencegah lonjakan insulin dengan mengurangkan penyerapan karbohidrat di saluran pencernaan.

Manfaat kopi hijau untuk diet juga telah terbukti dalam kajian lain yang dilakukan oleh American Chemical Society pada tahun 2012. Rata-rata penurunan berat badan yang berlaku adalah 7 kg dan jumlah lemak badan dikurangkan sebanyak 16%.

Dalam kajian ini, responden dengan berat badan berlebihan (gemuk dan berat badan berlebihan) diminta untuk mengambil kopi hijau selama 22 minggu. Akibatnya, terdapat penurunan berat badan dan kadar lemak di badan responden.

Walaupun begitu, masih belum ada penjelasan saintifik yang menjelaskan asid klorogenik yang dimiliki oleh kopi hijau dengan proses penurunan berat badan.

Di samping itu, kajian yang mengkaji faedah kopi hijau untuk diet masih sangat sedikit dan hanya dilakukan dalam jangka masa yang pendek sehingga tidak diketahui apa kesan jangka panjangnya.

Sebilangan besar kajian juga telah menguji pengaruhnya terhadap haiwan, iaitu tikus, sehingga penelitian lebih lanjut masih diperlukan yang sebenarnya dilakukan pada manusia.

Kesan sampingan kopi hijau

Sama seperti biji kopi yang lain, kopi hijau Ia mengandungi kafein yang harus anda perhatikan.

Walaupun terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa kopi hijau bermanfaat untuk penurunan berat badan, kafein yang terdapat dalam kopi hijau boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti:

  • menyebabkan senak,
  • membuat degupan jantung lebih cepat,
  • kerap membuang air kecil,
  • mengalami gangguan tidur, dan
  • keletihan.

Elakkan minum kopi hijau sebagai satu-satunya pengambilan makanan untuk menurunkan berat badan. Lebih baik, menerapkan gaya hidup yang baik, melakukan senaman secara teratur, dan makan makanan dan minuman yang sihat.

Untuk mengurangkan berat badan, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan mengurangkan pengambilan kalori makanan harian anda sebanyak 500-1,000 kalori dan melakukan sekurang-kurangnya 30 minit senaman setiap hari dengan tahap aktiviti fizikal yang sederhana.

Recent Posts