5 Khasiat Tanpa Gula Mengunyah

Gula-gula kunyah ternyata bukan sahaja dapat membantu membersihkan gigi dan membuat nafas lebih segar. Masih banyak faedah yang tidak dijangka yang akan anda perolehi dari permen karet, baik untuk kesihatan mulut, badan, dan minda.

Kelebihan gula-gula getah

Beberapa jenis permen karet mengandungi bahan yang bermanfaat untuk kesihatan gigi. Selain itu, pergerakan mulut ketika mengunyah juga akan memberi kesan tidak langsung kepada kesihatan anda.

Berikut adalah beberapa kelebihan gula-gula getah:

1. Mencegah rongga

Gula-gula kunyah boleh mencetuskan pengeluaran air liur. Air liur akan membersihkan serpihan makanan di celah gigi, meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria, dan membawa antibodi untuk melawan kuman yang menyebabkan rongga.

Anda boleh mendapat faedah ini dengan mengunyah permen karet tanpa gula selama 20 minit setiap hari. Anda juga boleh memilih permen karet dengan pemanis buatan yang selamat untuk gigi seperti aspartam, xylitol, sorbitol, atau manitol.

2. Mencegah bau mulut

Masalah nafas berbau berasal dari rongga dan gigi yang reput, kotoran di mulut, dan bahan buangan yang disebabkan oleh pencernaan bakteria. Gabungan ketiganya menghasilkan sebatian kimia yang menyebabkan bau tidak menyenangkan.

Manfaat lain yang tidak dijangka dari makan permen karet adalah mencegah bau mulut. Peningkatan pengeluaran air liur semasa mengunyah akan menjaga mulut dan gigi anda bersih dari bakteria sehingga anda mengelakkan bau mulut.

3. Meningkatkan fungsi otak

Beberapa kajian mendapati bahawa permen karet semasa melakukan aktiviti dapat meningkatkan pelbagai fungsi otak. Fungsi-fungsi ini meliputi kewaspadaan, ingatan, pemahaman, terhadap kemampuan untuk membuat keputusan.

Hubungan antara faedah gula-gula getah dan fungsi otak tidak difahami dengan jelas. Namun, para pakar percaya bahawa permen karet dapat meningkatkan aliran darah ke otak. Sekiranya aliran darah mencukupi, otak dapat berfungsi dengan optimum.

4. Mengurangkan tekanan dan kegelisahan

Gula-gula kunyah dapat menghilangkan tekanan dan kegelisahan dengan mengurangkan hormon kortisol, yang mencetuskannya. Selain itu, mengunyah juga memberikan kesan menenangkan dan secara semula jadi mengurangkan kegelisahan yang berlebihan.

Sebilangan orang mungkin melakukan tabiat tertentu seperti menggigit kuku atau gemetar ketika tertekan dan cemas. Manfaat lain dari permen karet adalah ia menjadi pengganti tabiat ini sehingga anda menjadi lebih santai.

5. Mencegah refluks asid (refluks asid gastrik)

Refluks asid berlaku apabila asid perut naik ke esofagus, menyebabkan kerengsaan saluran. Gejala utama adalah sakit di bahagian atas perut dan rasa masam di mulut.

Apabila anda makan permen karet, pengeluaran air liur anda akan meningkat. Peningkatan pengeluaran air liur dapat mengubah pH air liur anda menjadi alkali dan membuat anda lebih kerap menelan. Akibatnya, asid perut menjadi neutral jika asid naik ke kerongkongan sehingga kerengsaan pada esofagus berkurang.

Terdapat banyak faedah yang anda dapat dari permen karet. Namun, pastikan anda memilih permen karet tanpa gula dan jangan mengunyahnya secara berlebihan.

Terlalu kerap mengunyah permen karet boleh menjadikannya lebih teruk mengklik , atau kemunculan bunyi 'mengklik' ketika menggerakkan rahang. Sekiranya anda mempunyai masalah rahang, hadkan kebiasaan mengunyah permen karet untuk mengelakkan kesan sampingan ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found