7 Faedah Pelembap, Dari Kesihatan hingga Alam Sekitar

Pelembap adalah alat yang berguna untuk menjaga kelembapan udara di dalam bilik. Itulah sebabnya, alat ini dapat berguna untuk melegakan saluran pernafasan. Terdapat banyak faedah yang ditawarkan dengan menggunakan pelembap, seperti mengurangkan kerengsaan saluran pernafasan (bronkial), membantu pernafasan, dan melegakan sakit di tekak. Ayuh, cari apa faedahnya pelembap di bawah ini.

Ketahui pelbagai faedah penggunaan pelembap

Pelembap tidak jarang dijumpai di banyak tempat, terutamanya di rumah yang mempunyai udara kering atau memasang penghawa dingin dengan kerap. Alat ini sendiri membantu meningkatkan atau mengimbangkan tahap kelembapan udara di dalam bilik.

Bukan itu sahaja, berikut adalah beberapa faedah pelembap apa yang anda perlu tahu.

1. Atasi kulit kering dan bibir pecah-pecah

Adakah anda sering mengalami kulit kering? Bibir kering? Atau kedua-duanya? Kulit kering dan bibir yang pecah-pecah sering merengsakan anda. Sebabnya, keadaan ini boleh membuat anda tidak selesa, tidak sedap dipandang, dan menyebabkan kesakitan, terutama pada bibir yang mengelupas.

Tidak hanya melembapkan udara di sekitarnya, nampaknya pelembap juga dapat berfungsi sebagai cara mengatasi kulit kering dan bibir yang pecah-pecah. Oleh kerana fungsinya melembapkan udara, ia juga secara langsung dapat membantu menjaga kelembapan kulit anda.

Anda boleh meletakkan alat ini di kawasan yang sering digunakan oleh keluarga untuk berkumpul, misalnya di ruang keluarga atau di bilik tidur. Anda juga boleh menyimpan alat ini di pejabat.

2. Melegakan kulit gatal

Kulit kering kerana kelembapan rendah boleh menyebabkan gatal. Sekiranya dibiarkan, mungkin ada keinginan untuk menggaru yang tidak akan berhenti sehingga akhirnya menyebabkan lepuh. Ini tentu akan mengganggu penampilan anda.

Sekali lagi, faedah pelembap yang dapat mengekalkan kelembapan udara dapat menjadikan kulit anda lebih lembap juga. Dengan begitu, rasa gatal yang dirasakan dapat mereda dengan perlahan.

Bukan itu sahaja, pelembap juga boleh digunakan untuk melegakan kulit kering kerana beberapa keadaan kesihatan seperti psoriasis, gangguan tiroid, rawatan jerawat, dan produk kosmetik tertentu.

3. Mengubati gejala selesema, selesema, atau alergi

Manfaat pelembap Perkara lain yang dapat mengurangkan gatal-gatal di hidung, saluran hidung, sinus, mulut, tekak, dan juga mata. Oleh itu, pelembap banyak digunakan pada orang yang demam, selesema, atau alahan.

Selain berkesan untuk merawat masalah di hidung dan tekak, pelembap Ia juga berfungsi sebagai pencegahan dengan membatasi pertumbuhan virus dan bakteria yang tumbuh di udara kering.

4. Faedah pelembap untuk asma

Ramai orang yang menghidap asma, baik kanak-kanak dan orang dewasa, menggunakan pelembap untuk mengelakkan risiko serangan asma berulang, terutamanya apabila asma disertai oleh jangkitan pernafasan.

Walau bagaimanapun, penghidap asma harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya mereka merancang untuk menggunakan pelembap di rumah.

Kerana, pelembap dapat menghasilkan kelembapan udara yang terlalu tinggi yang boleh mencetuskan perkembangan alergen. Seperti yang dinyatakan di Mayo Clinic, ia sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala asma.

5. Menghambat penularan penyakit

Penggunaan pelembap ia juga memberikan faedah untuk mengurangkan risiko penularan penyakit. Bagaimana ia boleh berlaku?

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Akademi Sains Negara mengkaji hubungan antara tahap kelembapan udara dan berapa lama virus influenza dapat bertahan.

Dari hasil kajian ini, ternyata virus influenza mampu bertahan lebih lama dan mudah merebak di tempat yang mempunyai kelembapan rendah.

Oleh itu, penggunaan pelembap memberikan faedah untuk mencegah penularan penyakit, terutama pada musim selesema. Seperti pelembap, anda dapat mengurangkan kemungkinan dijangkiti virus penyakit, dan juga menciptakan lingkungan yang tidak sesuai untuk virus itu bertahan.

6. Kurangkan berdengkur semasa tidur

Adakah anda kerap berdengkur aka berdengkur ketika tidur? Sekiranya demikian, salah satu faktor yang menyebabkan anda berdengkur adalah kesesakan hidung. Terutama jika anda mempunyai masalah pernafasan, seperti sinusitis atau asma.

Hidung yang tersumbat boleh menjadi akibat keradangan. Keradangan lebih cenderung berlaku di dalam hidung jika udara di sekitar anda terlalu kering.

Baiklah, pakai pelembap boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang menghadapi masalah berdengkur semasa tidur. Udara yang lebih lembap akan mengurangkan penyumbatan pada hidung, sehingga saluran udara anda menjadi lebih mudah.

7. Faedah pelembap untuk persekitaran

Selain bermanfaat untuk kesihatan tubuh, penggunaan pelembap juga dapat membantu melindungi alam sekitar. Contohnya, tanaman hiasan di rumah yang dilengkapi dengan pelembap boleh menjadi lebih sihat kerana tahap kelembapan udara yang baik.

Selain itu, pelembap udara juga dapat mencegah dinding rumah berjamur semasa membuat kertas dinding atau cat dinding tahan lama. Sebabnya ialah udara kering di dalam rumah boleh mempengaruhi pertumbuhan acuan dan keadaan kertas dinding dan cat hingga kupas.

Kini anda mengetahui pelbagai faedah kesihatan pelembap. Namun, untuk memanfaatkannya sepenuhnya, terdapat beberapa petua yang boleh anda ikuti sehingga: pelembap tidak mudah rosak dan berfungsi dengan optimum, iaitu:

  • Gunakan hygrometer atau meter kelembapan. Udara yang ideal adalah udara yang mempunyai kelembapan 30-40 peratus.
  • Gunakan air rebusan untuk pelembap. Elakkan air paip biasa.
  • Pastikan bahagian luar alat pelembap tetap kering dan tidak ada air yang keluar.
  • Bersihkan penapis atau penapis pelembap untuk mengelakkan bakteria dan cendawan tumbuh.
  • Setelah selesai menggunakan, simpan pelembap bersih dan kering.

Recent Posts