Ketahui Liquor dan 4 Kesan Sampingannya pada Badan

Sebilangan besar orang mungkin hanya mengetahui minuman beralkohol sebagai bir, wain, atau arak. Sebenarnya, terdapat banyak jenis minuman beralkohol bergantung kepada bagaimana ia diproses. Salah satu jenis minuman beralkohol yang banyak diminum oleh orang ramai ialah minuman keras. Ya, minuman keras adalah minuman beralkohol yang banyak digunakan sebagai minuman santai ketika berkumpul dengan orang terdekat kerana ia mempunyai rasa yang enak dan khas. Lihat maklumat mengenai minuman keras termasuk kesan sampingannya pada badan di bawah.

Apa itu minuman keras?

Spirit aka minuman keras adalah minuman beralkohol dari biji-bijian, buah-buahan, atau sayur-sayuran yang diperam yang kemudian diproses menggunakan teknik penyulingan (penapisan) tanpa gula tambahan. Proses penyulingan ini dilakukan untuk membersihkan dan mengeluarkan komponen air sehingga memperoleh kepekatan alkohol yang lebih tinggi.

Oleh itu, kebanyakan minuman keras mempunyai kandungan alkohol sekitar 20 peratus hingga 90 peratus lebih tinggi daripada minuman beralkohol yang tidak disuling. Kandungan alkohol yang tinggi juga menjadikan minuman beralkohol jenis ini cenderung mempunyai rasa pahit. Beberapa contoh jenis minuman keras adalah soju, vodka, gin, rum, wiski, brendi, tequila, dan sebagainya.

Bahaya kesihatan kerana mengambil minuman keras berlebihan

Pada dasarnya, minuman keras sama dengan jenis minuman beralkohol lain, ia boleh membahayakan kesihatan jika dimakan dalam jumlah yang berlebihan. Beberapa risiko kesihatan yang mungkin berlaku jika anda mengambil terlalu banyak minuman beralkohol adalah:

1. Gangguan sistem pencernaan

Minum alkohol terlalu banyak boleh menyebabkan aktiviti enzim pencernaan yang dihasilkan oleh pankreas menjadi tidak normal. Lama kelamaan keadaan ini boleh menyebabkan keradangan yang disebut pankreatitis.

Selain itu, alkohol juga boleh menyebabkan radang perut (gastritis), yang akan menghalangi proses pencernaan makanan dan nutrien penting yang lancar, sekaligus meningkatkan risiko barah perut dan usus. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, kedua-dua keadaan ini dapat berkembang menjadi penyakit kronik dan boleh menyebabkan komplikasi serius, bahkan kematian.

2. Kerosakan hati

Hati adalah organ yang membantu memecah dan membuang bahan berbahaya dari badan. Sementara itu, alkohol itu sendiri adalah musuh paling sukar di hati. Sekiranya anda mengambil alkohol dalam jumlah besar dan jangka panjang, ia boleh menyebabkan keradangan hati dan penyakit hati yang kronik.

Kebiasaan minum alkohol terlalu banyak boleh menyebabkan kecederaan dan kerosakan kekal pada hati, sehingga menyebabkan anda mengalami sirosis hati. Apabila hati rosak, sukar bagi tubuh anda untuk membuang sisa atau toksin. Akibatnya, anda berisiko mengalami kegagalan hati, bahkan kematian. Wanita lebih terdedah kepada kerosakan hati kerana terlalu banyak minum alkohol daripada lelaki.

3. Meningkatkan gula dalam darah

Pankreas membantu mengatur penggunaan insulin dan tindak balas terhadap glukosa darah. Apabila pankreas dan hati anda tidak berfungsi dengan baik, anda menghadapi risiko terkena gula darah rendah atau hipoglikemia. Pankreas yang rosak juga dapat menjadikan tubuh anda menghasilkan lebih sedikit insulin. Akibatnya, anda terdedah kepada hiperglikemia, atau terlalu banyak gula dalam darah.

Sekiranya badan anda tidak dapat mengurus dan menyeimbangkan kadar gula dalam darah, anda mungkin mengalami komplikasi dan kesan sampingan yang lebih besar yang berkaitan dengan diabetes. Oleh itu, sangat penting bagi penghidap diabetes atau hipoglikemia untuk tidak minum alkohol dalam jumlah yang banyak.

4. Kerosakan sistem saraf pusat

Alkohol adalah bahan yang boleh mempengaruhi sistem saraf pusat. Sistem saraf pusat itu sendiri berada di otak dan bertanggungjawab untuk menjalankan pelbagai fungsi tubuh yang penting. Akibatnya, anda boleh mengalami gangguan tingkah laku kerana neurotransmitter yang tidak stabil, yang merupakan bahan kimia yang membawa mesej antara saraf.

Anda juga cenderung mengalami gangguan mood dan emosi. Gangguan mood Kerana minum alkohol yang kerap juga menyukarkan otak untuk mengatur masa untuk tidur dan keseimbangan tenaga badan. Sekiranya anda sangat mabuk, anda mungkin juga mula mengalami gejala psikosis seperti ucapan dan halusinasi.

Penyalahgunaan alkohol yang kronik dan teruk juga boleh menyebabkan kerosakan otak kekal. Ini boleh menyebabkan sindrom Wernicke-Korsakoff, gangguan otak yang mempengaruhi ingatan. Keadaan ini akan membuatkan anda tidak ingat dengan baik, walaupun anda tidak lagi minum alkohol.

Recent Posts