7 Jenis Pembawa Bayi Yang Boleh Dipilih Ibu Bapa •

Salah satu faedah untuk mengandung bayi baru lahir adalah membina ikatan emosi. Tidak cukup hanya dengan menggunakan tangan anda, anda memerlukan pertolongan untuk menyokongnya dengan betul, iaitu dengan menggunakan sling. Agar tidak memilih yang salah, pertimbangkan beberapa jenis pembawa yang betul untuk bayi baru di bawah ini.

Apakah faedah menggunakan pembawa bayi?

Membawa bayi adalah sesuatu yang ibu bapa lakukan. Ini dilakukan untuk membina ikatan emosi juga agar anak menjadi tenang ketika menangis.

Bukan hanya itu, memegang bayi juga berguna sehingga anda dapat melakukan aktiviti lain di rumah atau berjalan-jalan di luar.

Oleh itu, selain menggunakan tangan, anda juga memerlukan selempang sebagai salah satu barang penting dalam peralatan baru lahir.

Memetik dari International Hip Dysplasia Institute, penggunaan jangka panjang pembawa bayi boleh mempengaruhi perkembangan pinggul si kecil anda selama enam bulan pertama kehidupan. Terutama ketika anak dibawa berjam-jam setiap hari.

Dalam Projek Anak Semula Jadi, cukup untuk menjelaskan bahawa kebanyakan doktor di Eropah mengesyorkan penggunaan selendang daripada anak yang berbaring di punggungnya.

Penggunaan sling yang betul dapat mengoptimumkan perkembangan emosi, intelektual, hingga pertumbuhan bayi.

Jenis pembawa bayi

Jika dulu hanya selendang kain, kini ibu bapa boleh memilih jenis selempang mengikut kesukaan atau keperluan masing-masing.

Berikut adalah jenis pembawa untuk si kecil yang perlu anda ketahui sebelum memutuskan untuk membeli:

1. Pembawa pembalut / pembalut bayi

The Nile.com

Ini adalah jenis pembawa depan yang sekarang sering digunakan oleh ibu bapa kerana praktikal dan selesa. Ini disebabkan oleh bahan sling elastik seperti lycra atau spandex.

Oleh itu, anda boleh mencuba beberapa variasi cara menggendong bayi mengikut arahan. Contohnya, kedudukan bahagian depan, pinggul, atau bahkan di belakang.

Bukan itu sahaja, kerana bahannya elastik balut bayi dapat menutup seluruh badan, hangat, sambil memaksimumkan proses kulit ke kulit.

Walaupun boleh digunakan dari bayi yang baru lahir, itu mungkin balut bayi hanya boleh digunakan pada kanak-kanak dengan berat maksimum 10 kg.

2. Balut anyaman

Model pembawa bayi jenis ini serupa dengan balut bayi. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan jenis bahan kerana tidak elastik. Biasanya, bahan yang digunakan adalah kapas, linen, bulu, dan tenun.

Oleh itu, kerana bahannya lebih kukuh, selendang ini membolehkan anda membawa bayi ke balita yang lebih besar.

3. Selendang cincin

Pinterest

Tidak seperti jenis sebelumnya, pembawa bayi ini mempunyai dua keping cincin pada akhir sebagai simpulan tali leher.

Oleh itu, anda boleh menyesuaikan seberapa ketat simpul untuk mendapatkan pelukan yang sempurna.

Bukan itu sahaja, apabila anda menjumpai cara yang betul untuk mengandung bayi sling cincin, anda juga boleh menggunakannya untuk menyusu.

Namun, anda perlu berhati-hati dengan jenis sling ini kerana boleh menyebabkan sakit bahu hingga sakit belakang kerana hanya digunakan pada satu sisi bahu.

4. Pouch sling

Berlainan daripada sling cincin, pembawa bayi yang satu ini tidak ada cincin untuk menyesuaikan panjang kain. Anda dapat melihat bahawa kedua-dua sisi kain sudah dijahit.

Oleh itu, selendang jenis ini biasanya mempunyai pelbagai ukuran sehingga anda dapat memilih makanan dari kain.

Bentuknya seperti selempang dari bahu ke pinggul. Ini membolehkan anda membawa bayi ke sekitar kawasan pinggul atau bahagian depan.

5. Pembawa struktur lembut

Ergo.com

Selain itu balut bayiPembawa bayi jenis ini juga menjadi tunjang kepada ibu bapa kerana telah tali serta tali pinggang tambahan untuk keselamatan tambahan.

Bukan itu sahaja, jenama tertentu juga mempunyai alas khas di bahagian bawah sehingga mereka dapat menyokong tubuh bayi.

Kemudian, ibu bapa yang menggunakan sling ini juga merasa lebih selesa dan kurang sakit. Bayi menggunakan pembawa struktur lembut boleh menghadap ke hadapan atau ke belakang.

Sebaiknya ibu bapa memastikan bahawa anak anda dapat menopang kepala dan leher semasa menggunakan selempang ini.

Selempang ini sesuai digunakan ketika dalam perjalanan atau ketika anak sakit yang membuat anda perlu membawanya secara berterusan.

6. Meh dai pembawa

Ini juga jenis pembawa bayi yang hampir sama pembawa berstruktur lembut. Walaupun bentuknya serupa, tetapi pengikatnya dililitkan di pinggang dan bahu dalam bentuk tali.

Oleh itu, anda perlu belajar mengikat tali yang betul untuk keselamatan si kecil anda. Meh dai pembawa Boleh digunakan pada bayi baru lahir, berusia lebih dari 6 bulan, kepada kanak-kanak kecil.

7. Pembawa beg galas

Ergo.com

Apabila anda mempunyai rancangan untuk dilakukan mengembara atau dalam perjalanan, tidak ada salahnya menggunakan sling jenis ini kerana reka bentuknya seperti beg galas.

Tidak hanya bantalan lembut di bahu, ada juga tali yang melindungi anak dari terjatuh.

Walau bagaimanapun, selendang ini hanya boleh digunakan pada kanak-kanak yang boleh duduk dengan sempurna dan mempunyai kawalan leher yang baik.

Prinsip penggunaan pembawa bayi

Untuk mempraktikkan pengangkutan yang selamat, cubalah prinsip yang dikenali sebagai TICKS, iaitu:

  • Ketat atau dengan erat, bayi merasa berpelukan sehingga anda dan bayi merasa selesa.
  • Pada pandangan setiap masa, anda sentiasa dapat melihat wajah bayi.
  • Cukup dekat untuk mencium, kepala bayi berada dekat dengan anda sehingga senang mencium si kecil anda.
  • Jauhkan dagu dari dada, dagu bayi tidak membengkok ke arah dada, sehingga tidak mengganggu pernafasan
  • menyokong kembali, Selempang yang digunakan dapat menyokong punggung bayi.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts