8 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Menggunakan Spiral KB atau Tidak

Adakah anda salah seorang yang berminat untuk mencuba Intrauterine Device (IUD) IUD atau pil kontraseptif? Sesungguhnya, kontrasepsi spiral adalah salah satu kaedah yang paling popular untuk mencegah kehamilan di Indonesia. Sebilangan pakar mengatakan penggunaan IUD dianggap sebagai kaedah paling berkesan untuk mengelakkan kehamilan. Namun, sebelum memutuskan untuk menggunakan KB spiral, anda harus memperhatikan pertimbangan berikut.

Beberapa pertimbangan sebelum menggunakan spiral KB

Sama seperti membuat keputusan, ada beberapa perkara yang dapat dipertimbangkan sebelum menggunakan kawalan kelahiran spiral.

1. Apa itu IUD?

Salah satu pertimbangan yang paling penting sebelum memutuskan untuk menggunakan kontrasepsi spiral adalah memahami terlebih dahulu mengenai IUD itu sendiri. IUD adalah alat kontraseptif plastik berbentuk T kecil, yang diletakkan di dalam rahim untuk mencegah kehamilan.

Kontraseptif ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

IUD bersalut tembaga (kawalan kelahiran spiral bukan hormon)

IUD bersalut tembaga mempunyai fungsi mencegah kehamilan dengan menanggalkan lapisan tembaga kontraseptif spiral berbentuk T yang diperbuat daripada plastik. Kandungan zat dalam tembaga akan menghalang sel sperma bertemu dan membuahi telur. Akibatnya, persenyawaan tidak berlaku di rahim.

IUD hormon

Sementara itu, IUD hormon, juga dikenali sebagai kontraseptif IUS, adalah pil kontraseptif berbentuk T yang terbuat dari plastik yang melepaskan hormon progesteron, yang menebal lendir serviks. Selain itu, IUD hormon dapat menipis lapisan rahim. Ini menghalang sperma memasuki rahim.

Kedua-dua jenis IUD ini penting untuk pertimbangan anda sebelum menggunakan kontrasepsi spiral.

2. Seberapa berkesan IUD mencegah kehamilan?

Salah satu pertimbangan ketika memilih untuk menggunakan alat kontraseptif seperti kontrasepsi spiral adalah keberkesanannya. Melancarkan Planned Parenthood, kontrasepsi spiral adalah salah satu alat kontraseptif yang paling berkesan. Sebenarnya, pil kontraseptif ini mempunyai kadar keberkesanan sehingga 99 peratus. Ini bermakna hanya 1 dari 100 orang yang menggunakan IUD hamil.

Rata-rata, pil perancang boleh bertahan selama 5-10 tahun untuk mencegah kehamilan, dari hari pertama pemasangan tanpa perlu menukar alat lagi.

3. Apakah prosedur penyisipan IUD?

Pertimbangan lain yang dapat anda tentukan sebelum menggunakan KB spiral ini adalah prosedur pemasangan. Prosedur memasukkan IUD hanya dapat dilakukan oleh doktor, dan memerlukan beberapa minit. Sebelum ini, doktor mungkin memberi ubat sakit terlebih dahulu untuk membantu mengurangkan ketidakselesaan semasa proses memasukkan IUD.

Seterusnya, vagina anda akan terbuka lebar menggunakan alat perubatan yang disebut spekulum yang menyerupai paruh itik. Proses ini diikuti dengan membersihkan vagina menggunakan larutan antiseptik, menyuntikkan anestetik tempatan ke serviks, sambil memasukkan alat steril yang disebut bunyi rahim atau aspirator endometrium untuk mengukur kedalaman rahim.

Barulah IUD, yang lengannya bengkok, dimasukkan ke dalam rahim melalui faraj. Ketika berada di dalam rahim, lengan IUD yang dibengkokkan kemudian meregangkan untuk membentuk huruf T.

Anda boleh menggunakan kawalan kelahiran spiral pada bila-bila masa, selagi anda tidak hamil dan tidak mempunyai penyakit radang pelvis. Walau bagaimanapun, pil perancang harus digunakan untuk anda yang pernah mengandung. Sebabnya, wanita yang tidak pernah hamil lebih cenderung mengalami kesakitan dan kekejangan selepas pemasangan pil kontraseptif.

4. Bolehkah alat kontraseptif ini keluar sendiri?

Anda juga perlu mempertimbangkan kemampuan alat ini untuk bertahan di dalam badan anda sebelum memutuskan untuk menggunakan kontrasepsi spiral atau IUD ini. Sebabnya, ada kemungkinan IUD akan hilang dengan sendirinya. Risikonya sangat rendah, jadi kejadian ini sangat jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, kejadian ini mungkin sedikit berlaku pada wanita yang tidak pernah melahirkan. Kadang-kadang seorang wanita tidak tahu bahawa ini telah berlaku padanya. Terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan IUD keluar dengan sendirinya. Dengan keadaan ini, sudah tentu ini dapat menjadi pertimbangan anda sebelum menggunakan spiral KB.

Kemungkinan terbesar adalah prosedur penyisipan yang tidak betul dan keadaan pesakit yang tegang ketika prosedur penyisipan dijalankan sehingga kedudukan IUD tidak berada pada posisi normal. Sekiranya ini berlaku, anda perlu memeriksa semula dengan doktor anda untuk memastikan pil kontraseptif diletakkan dengan betul.

5. Bolehkah alat kontraseptif ini beralih kedudukan?

Pergeseran IUD atau terdapat pergerakan di badan anda juga perlu dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk menggunakan IUD. Ini kerana IUD memang berpotensi untuk beralih posisi ketika berada di dalam kandungan.

Dalam beberapa kes, IUD mungkin tidak langsung keluar sehingga keluar dari rahim. Pada mulanya, kedudukan IUD mungkin bergeser atau bergerak dari tempat asalnya ditempatkan. Selain menjadikan anda dan pasangan anda tidak selesa semasa melakukan hubungan seks, perubahan posisi IUD tentu akan mengurangkan keberkesanannya dalam mencegah kehamilan.

Ini tentunya menjadi pertimbangan penting bagi anda sebelum menggunakan KB spiral. Bukan hanya itu, anda juga akan melihat pelbagai tanda tidak normal yang muncul ketika kedudukan kontraseptif lingkaran berubah. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor untuk meminta mengembalikan kedudukan IUD ke tempat asalnya.

6. Bolehkah saya membuang IUD sebelum waktunya?

IUD boleh dikeluarkan pada bila-bila masa, misalnya apabila anda memutuskan ingin hamil atau ingin menukar kaedah kawalan kelahiran anda kepada kaedah yang lebih sementara. Ini boleh menjadi salah satu pertimbangan untuk anda sebelum memutuskan untuk menggunakan KB spiral.

Perlu diingat, jika proses membuang IUD hanya dapat dilakukan oleh doktor. Selepas IUD dikeluarkan dari serviks, anda biasanya akan mengalami pendarahan faraj dan kekejangan yang berterusan selama 1 hingga 2 hari.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu hamil atau tidak mahu hamil lagi, ada baiknya memeriksa pil kontrasepsi secara berkala oleh doktor dan diganti dengan yang baru jika sudah habis. Ini mungkin merupakan salah satu pertimbangan penting yang harus anda fikirkan sebelum menggunakan kawalan kelahiran spiral.

7. Apakah kelebihan IUD yang lain?

Sudah tentu anda juga akan memanfaatkan kelebihan menggunakan IUD sebagai salah satu pertimbangan untuk menggunakan kontrasepsi spiral. Selain berkesan dalam mencegah kehamilan, penggunaan kontrasepsi spiral ini juga mempunyai kelebihan lain dari IUD, seperti:

  • Penggunaan alat kawalan kelahiran spiral dapat dihilangkan kapan saja dan tidak akan mempengaruhi kesuburan.
  • Setelah dikeluarkan, kesuburan anda dapat kembali normal dengan cepat. Ini bermakna anda boleh hamil dengan segera.
  • Mengurangkan risiko barah serviks dan barah endometrium.
  • Tidak menjadikan kegemukan seperti penggunaan pil kawalan kelahiran.
  • Penggunaan pil kontraseptif hormon akan mengurangkan kesakitan, kekejangan, pendarahan semasa haid, dan dapat mengurangkan risiko kehamilan ektopik.

8. Apakah risiko menggunakan IUD?

Bukan hanya kelebihan, tentu anda boleh menggunakan kesan sampingan penggunaan IUD sebagai salah satu pertimbangan anda jika anda ingin menggunakan KB spiral ini. Beberapa risiko atau kesan sampingan penggunaan IUD untuk tubuh yang boleh dipertimbangkan ketika menggunakan kontrasepsi spiral termasuk:

  • Sekiranya anda menggunakan alat kawalan kelahiran spiral tembaga, anda cenderung mengalami pendarahan haid atau kekejangan.
  • Sekiranya anda menggunakan kontraseptif spiral hormon, biasanya akan menyebabkan kesan sampingan seperti PMS, seperti sakit kepala, pertumbuhan jerawat, sakit dan sakit di beberapa bahagian badan, dan sakit pada payudara.
  • Bercak seperti pendarahan tidak teratur pada awal penggunaan.
  • Tidak semua orang boleh menggunakan IUD, terutama bagi wanita yang merokok, mempunyai penyakit radang panggul, kelainan rahim, barah serviks, barah payudara, hati, dan penyakit kelamin.
  • Kadang-kadang kedudukan IUD berisiko beralih dari tempat awal, ia mungkin sebahagian atau sepenuhnya bahkan keluar dari rahim.

Beberapa perkara di atas harus menjadi pertimbangan anda sebelum memutuskan untuk menggunakan KB spiral. Jangan lupa untuk selalu berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai mempertimbangkan penggunaan pil kontraseptif supaya doktor dapat membantu anda menentukan kontrasepsi terbaik untuk anda.

Recent Posts