Kenali Alprazolam, ubat penenang yang sering disalahgunakan

Alprazolam adalah ubat penenang yang sering digunakan dalam dunia perubatan untuk merawat pesakit dengan gangguan kecemasan, kemurungan dan gangguan panik.

Dadah untuk orang yang mengalami gangguan mental (ODGJ) termasuk dalam kelas ubat benzodiazepin. Benzodiazepin tergolong dalam kelas ubat yang berfungsi dengan menekan sistem saraf pusat. Penyalahgunaan benzodiazepin adalah perkara biasa di kalangan remaja, bahkan orang dewasa. Secara amnya, alprazolam adalah salah satu ubat benzodiazepin yang paling banyak disalahgunakan.

Bagaimana alprazolam berfungsi?

Ubat ini berfungsi dengan menekan sistem saraf pusat sehingga melambatkan kerja sistem saraf. Dos yang biasa digunakan oleh profesional kesihatan untuk merawat gejala kegelisahan adalah 0.5 mg hingga 4 mg sehari. Ubat ini akan berfungsi 10-18 jam selepas mengambilnya.

Ubat ini dapat merawat gejala kegelisahan kerana ia juga mempunyai kesan antidepresan. Kelebihan lain dari ubat ini ialah ia dapat menghilangkan gejala kegelisahan lebih cepat daripada ubat lain.

Apakah kesan sampingan pengambilan alprazolam?

Ubat ini dapat menyebabkan kemurungan pernafasan, yang merupakan gangguan pernafasan yang dapat mengancam nyawa. Terutama jika digunakan dalam dos berlebihan atau apabila digabungkan dengan narkotik lain.

Di samping itu, ubat ini juga boleh menyebabkan rasa mengantuk dan boleh mencetuskan rasa bunuh diri, jadi penggunaan ubat ini mesti berada di bawah pengawasan doktor.

Pada orang yang hamil, ubat ini tidak boleh digunakan kerana boleh menyebabkan kelainan kongenital atau kecacatan kongenital pada bayi yang berada dalam kandungan. Oleh itu, pastikan anda tidak hamil sebelum mengambil ubat ini.

Manakala kesan jangka panjang yang boleh disebabkan oleh penggunaan jangka panjang adalah tingkah laku agresif yang dapat berkembang seiring dengan penggunaan ubat ini.

Kesan jangka panjang lain yang boleh berlaku adalah kesannya pada sistem saraf pusat dan fungsi kognitif manusia. Kesan jangka panjang pada sistem saraf pusat yang boleh berlaku termasuk mengantuk, kekeliruan, dan sakit kepala. Walaupun kesan pada fungsi kognitif yang berkaitan dengan penggunaan jangka panjang adalah masalah dengan koordinasi dan ingatan.

Bolehkah alprazolam menyebabkan ketagihan?

Sesiapa yang telah menggunakan alprazolam atau benzodiazepin lain selama lebih dari 3 hingga 4 minggu mungkin mengalami pergantungan atau ketagihan jika mereka berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba.

Gejala kebergantungan yang dapat dialami termasuk sakit kepala, berpeluh, sukar tidur, gemetar, dan pening. Belum lagi kemunculan pelbagai gangguan psikologi seperti kegelisahan dan penurunan tumpuan. Oleh itu, penggunaan ubat ini biasanya hanya terhad kepada satu hingga dua minggu untuk mengelakkan pergantungan pada pesakit.

Walaupun banyak kesan sampingan boleh berlaku, ubat ini masih berkesan untuk merawat gangguan kecemasan dan beberapa gangguan psikologi yang lain. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini mesti tetap menggunakan preskripsi doktor dan mesti berada di bawah pengawasan doktor. Anda juga tidak dibenarkan mengubah dos (penurunan atau kenaikan) ubat ini tanpa pengetahuan doktor anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found