Bromance (Persahabatan Lelaki) Seakan Persahabatan Wanita

Akhir-akhir ini anda mungkin sering mendengar istilah itu bromance dalam budaya popular. Sebenarnya istilah ini digunakan untuk menggambarkan persahabatan yang kuat antara lelaki. Ya, lelaki juga boleh mempunyai persahabatan yang padat dan padat seperti persahabatan wanita. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai persahabatan lelaki? Teruskan membaca untuk maklumat di bawah.

Apa itu bromance?

Bromance berasal dari perkataan kerongsang (teman lelaki atau abang) dan perkataan percintaan (mesra). Jadi, sebenarnya istilah bromance bermaksud persaudaraan lelaki yang intim. Jangan salah, intim di sini tidak ditentukan dalam konteks seksual dan percintaan, anda tahu. Mesra bermaksud hubungan yang sangat erat dan akrab, misalnya seperti saudara dan saudari yang akrab.

Lelaki yang mempunyai bromance merasakan kepemilikan bersama, bersedia bercakap dan terbuka antara satu sama lain, dan saling menyokong. Di luar itu, biasanya persahabatan lelaki yang begitu kuat ditunjukkan oleh ciri-ciri seperti menghabiskan waktu bersama sehingga ketika anda bersendirian, orang akan bertanya kepada anda di mana rakan lelaki anda.

Anda dan rakan lelaki anda mungkin juga sering berbual - secara langsung dan baik berbual–mengenai pelbagai perkara. Dari perkara-perkara remeh seperti berkongsi lelucon konyol, bercakap mengenai permainan bola sepak malam tadi, hingga perkara peribadi seperti masalah keluarga atau hubungan cinta.

Bromance itu normal, sungguh!

Sebenarnya persahabatan lelaki adalah perkara biasa dan telah wujud selama berabad-abad. Bahkan sejak zaman prasejarah ketika lelaki bersekutu dan bekerjasama untuk memburu. Ia hanya, istilah bromance dikenali baru-baru ini.

Ia sangat biasa, ramai lelaki merasa lebih selesa untuk berkongsi dan mempercayai dengan rakan lelaki berbanding dengan rakannya sendiri. Penyelidikan dalam jurnal Men and Masculinities pada tahun 2014 mendapati bahawa sekurang-kurangnya seorang lelaki mempunyai rakan lelaki yang selalu dijadikan tempat untuk bercerita atau berkongsi tentang semua aspek kehidupannya. Sebanyak 28 dari 30 lelaki mengaku lebih suka membincangkan masalah peribadi dengan rakan baiknya, bukan pasangan mereka.

Ini sama seperti banyak wanita yang merasa lebih selesa untuk berkongsi dengan rakan wanita mereka, bukan pasangan mereka. Tidak ada yang perlu dirisaukan. Semuanya kembali kepada individu.

Mengapa lelaki kadang-kadang lebih mementingkan rakan lelaki daripada rakan mereka sendiri?

Persahabatan lelaki dapat mengekalkan kesihatan mental dan kesejahteraan sosial seorang lelaki. Ini kerana dengan persahabatan lelaki, mereka mempunyai ruang untuk memproses dan mengekspresikan emosi mereka dengan cara yang sihat. Ini kerana dalam budaya patriarki, lelaki sering dituntut untuk memiliki sikap mental yang tegas, dan mereka seharusnya tidak kelihatan “lemah” di hadapan orang lain, terutama di depan wanita. Itulah sebabnya seorang lelaki merasa lebih selesa untuk membuka diri kepada rakan lelaki, bukan pasangannya sendiri.

Sebenarnya, satu kajian baru-baru ini dalam jurnal Neuropsychopharmacology mendedahkan bahawa persahabatan lelaki dapat melepaskan hormon oxytocin, hormon yang berperanan dalam ikatan dengan orang lain sambil membuat anda merasa lebih baik secara psikologi.

Ingat, itu tidak bermaksud wanita tidak dapat memenuhi keperluannya secara emosional atau fizikal. Cuma lelaki juga memerlukan pandangan lelaki lain. Mereka juga memerlukan masa berkualiti bersama, seperti masa berkualiti wanita dengan rakan-rakannya.

Oleh itu, bukan hanya wanita yang dapat memiliki lingkaran persahabatan yang begitu padat dan padat. Lelaki juga mempunyai persahabatan yang kuat, walaupun mereka tidak selalu jelas.

Recent Posts