Ubat Kanser dan Pelbagai Prosedur Perubatan untuk Mengubatinya

Kanser adalah penyakit tidak berjangkit yang mematikan di Indonesia, berikutan kedudukan penyakit jantung yang menduduki peringkat teratas. Penyebab utama barah adalah mutasi DNA pada sel yang risikonya meningkat dengan pelbagai faktor. Jadi, apakah kaedah untuk merawat barah? Adakah hanya dengan mengambil ubat-ubatan anti-barah? Ayuh, ketahui lebih lanjut dalam ulasan berikut.

Pilihan ubat barah dan prosedur perubatan

Sel yang tumbuh tidak mati dan sel yang ada terus membelah secara tidak terkawal adalah ciri sel barah. Sel-sel yang tidak normal ini kemudian membentuk tumor pada jenis kanser tertentu. Tanpa rawatan, sel barah dapat merebak (metastasize) dan merosakkan fungsi tisu sekitarnya.

Nah, sekarang ada pelbagai cara untuk merawat barah, termasuk:

1. Kemoterapi

Kemoterapi atau kemoterapi adalah rawatan barah dengan menggunakan ubat-ubatan yang dapat membunuh sel-sel abnormal di dalam badan. Ubat ini dikumpulkan mengikut cara tindakan, struktur kimia, dan interaksi dengan ubat lain.

Jenis ubat yang berbeza digunakan dalam kemoterapi, termasuk:

 • Ejen alkilating

Ubat-ubatan ini menghalang sel-sel daripada membahagi dengan merosakkan DNA mereka. Biasanya, ia digunakan untuk merawat barah paru-paru, barah payudara, dan leukemia. Ejen alkilating, misalnya, adalah busulfan, temozolomide, mechlorethamine, altretamine, lomustine, dan chlorambucil.

 • Antimetabolit

Ubat ini mengganggu DNA dan RNA dalam sel daripada berpecah. Biasanya digunakan untuk merawat barah usus besar, barah ovari, dan barah payudara. Sebagai contoh, ubat anti-kanser jenis ini adalah azacitidine, fludarabine, pralatrexate, dan cladribine.

 • Antibiotik anti-tumor

Ubat ini tidak seperti antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria, tetapi mengubah DNA dalam sel barah sehingga tidak tumbuh dan membelah. Contoh ubat jenis ini adalah anthracyclines (daunorubicin, epirubicin) atau non-anthracyclines (bleomycin, dactinomicin).

 • Perencat Topoisomerase

Ubat ini boleh mengganggu enzim topoisomerase yang menyebabkan reaksi kimia pada sel hidup. Biasanya digunakan untuk mengobati barah pankreas, barah paru-paru, dan barah kolorektal. Contoh ubat jenis ini adalah camptothecins (topotecan, irinotecan) dan epipodophyllotoxins (teniposide).

 • Perencat mitosis

Ubat ini untuk tumor ganas berfungsi dengan menghentikan sel-sel membelah. Biasanya digunakan untuk merawat barah limfoma dan barah darah. Contoh jenis ubat ini adalah docetaxel, vinorelbine, dan paclitaxel.

 • Kortikosteroid

Ubat ini berguna untuk mencegah kesan sampingan kemoterapi, seperti mual dan muntah. Dadah yang digunakan sebagai contoh adalah prednisone, methylprednisolone, dan dexamethasone.

Kemoterapi bukan sahaja membunuh sel barah tetapi juga sel sihat di sekitarnya. Walau bagaimanapun, kebanyakan sel normal dapat pulih setelah terapi dijalankan.

2. Radioterapi

Cara merawat barah juga boleh dilakukan dengan radioterapi. Terapi barah ini tidak menggunakan ubat-ubatan, tetapi sinar radiasi. Oleh itu, rawatan ini juga dikenali sebagai terapi radiasi.

Tidak seperti ujian pencitraan dengan radiasi, rawatan ini menggunakan dos radiasi yang tinggi. Dengan cara itu, tumor dapat mengecut dan sel barah dapat mati. Sel-sel yang tidak normal ini kemudian dipecah dan dihilangkan dari badan anda.

Walau bagaimanapun, terapi ini tidak dapat membunuh sel barah secara langsung dengan satu rawatan. Ia memerlukan beberapa rawatan untuk menjadikan DNA sel barah rosak dan mati.

Rawatan barah alternatif selain kemoterapi terbahagi kepada dua jenis, iaitu radiasi luaran dan radiasi dalaman (brachytherapy). Menentukan jenis terapi barah yang sesuai untuk anda bergantung pada jenis barah, ukuran dan lokasi tumor, dan kesihatan keseluruhan anda.

3. Terapi biologi

Cara seterusnya untuk merawat barah adalah terapi biologi. Terapi ini melibatkan penggunaan bahan buatan makmal yang bertindak melawan sel barah. Terapi kanser dibahagikan kepada pelbagai jenis, termasuk:

Imunoterapi

Cara seterusnya untuk merawat barah yang masih berdasarkan ubat adalah imunoterapi. Imunoterapi adalah satu bentuk rawatan barah yang menggunakan sistem imun manusia untuk melawan.

Cara kerjanya adalah dengan merangsang sistem imun anda sendiri untuk menghentikan pertumbuhan dan percambahan sel barah di dalam badan. Kemudian, berikan bahan buatan khas yang mempunyai fungsi dan sifat seperti imun, seperti protein imun.

Rawatan ini adalah alternatif apabila barah tidak bertindak balas dengan baik terhadap radiasi atau kemoterapi. Kaedah imunoterapi sebagai cara menangani barah, termasuk:

 • Perencat pusat pemeriksaan imun. Memberi ubat khas supaya sel imun bertindak balas dengan lebih kuat terhadap barah. Ini dilakukan dengan mengurangkan pengaruh pusat pemeriksaan kekebalan tubuh, yang merupakan bahagian sistem imun yang mengatur sistem kekebalan tubuh agar tidak terlalu kuat.
 • Terapi pemindahan sel T. Rawatan untuk meningkatkan keupayaan semula jadi sel-T untuk melawan barah. Pada mulanya, sel-sel sistem imun di sekitar tumor diambil, dipilih yang paling aktif melawan barah, dan direkayasa di makmal untuk berfungsi dengan lebih baik. Seterusnya, sel dimasukkan kembali ke dalam badan dengan suntikan ke dalam vena.
 • Antibodi monoklonal. Cara merawat barah ini juga dikenali sebagai antibodi terapeutik. Rawatan ini menggunakan protein dari sistem kekebalan tubuh yang dibuat di makmal yang dirancang untuk menandai dan mengikat sel-sel barah supaya sistem imun dapat mengenali dan memusnahkannya dengan lebih mudah.
 • Vaksin ubat barah. Rawatan ini adalah dalam bentuk vaksin yang berfungsi untuk meningkatkan tindak balas sistem imun terhadap sel barah. Namun, perlu diingat bahawa vaksin dalam imunoterapi berbeza dengan vaksin yang umumnya digunakan untuk mencegah penyakit.
 • Modulator sistem imun. Cara mengubati barah ini berfungsi dengan meningkatkan tindak balas sistem imun badan secara lebih spesifik yang tugasnya adalah untuk melawan sel barah.

Sama seperti rawatan lain, imunoterapi juga menyebabkan kesan sampingan seperti keletihan badan, masalah kulit, demam, dan sakit badan.

Terapi sasaran

Terapi yang disasarkan adalah rawatan yang disasarkan untuk menyekat pertumbuhan dan penyebaran sel barah dengan ubat-ubatan. Rawatan ini berbeza dengan kemoterapi kerana secara khusus dapat memusnahkan sel barah melalui ubat. Tidak seperti kemoterapi, rawatan barah ini tidak mempengaruhi sel-sel sihat di sekitar barah.

Walaupun mensasarkan secara langsung untuk membunuh sel yang tidak normal dan dianggap dapat merawat barah, kaedah ini masih mempunyai kelemahan. Kelemahan seperti sel barah menjadi tahan terhadap ubat-ubatan tertentu, hanya berkesan melawan tumor dengan mutasi genetik tertentu, dan menyebabkan cirit-birit, masalah hati, dan pembekuan darah.

4. Terapi hormon

Terapi hormon adalah rawatan barah yang melambatkan atau menghentikan pertumbuhan barah dengan menggunakan hormon. Terapi hormon juga dikenali sebagai terapi endokrin. Biasanya, terapi ini digunakan sebagai kaedah untuk merawat barah payudara dan barah prostat.

Tujuan rawatan ini adalah untuk mengecilkan tumor sebelum terapi radiasi dilakukan. Kemudian, ia juga digunakan sebagai rawatan barah tambahan agar barah tidak kembali.

Rawatan terapi barah sangat pelbagai, termasuk mengambil ubat yang mengandungi hormon, menyuntik hormon ke dalam badan, dan membuang organ secara pembedahan, seperti ovari atau testis. Malangnya, rawatan ini hanya berlaku pada barah yang memerlukan hormon badan dan menyebabkan kesan sampingan seperti penurunan nafsu seks, mati pucuk, kekeringan faraj, dan keletihan.

5. Pembedahan barah

Cara merawat barah yang sangat biasa selain mengambil ubat adalah pembedahan. Prosedur perubatan ini dilakukan untuk membuang sel barah dari merebak ke tisu sihat di sekitarnya.

Terdapat pelbagai jenis pembedahan untuk barah, termasuk:

 • Pembedahan Cryosurgery

Operasi menggunakan tenaga sejuk dalam bentuk nitrogen cair untuk membekukan sel barah dan memusnahkannya. Biasanya dilakukan untuk merawat barah serviks.

 • Pembedahan Elektronik

Pembedahan menggunakan arus elektrik frekuensi tinggi untuk membunuh sel barah di kulit atau mulut.

 • Pembedahan laser

Operasi bergantung pada bantuan sinar cahaya intensiti tinggi untuk memampatkan tumor malignan dan membuang sel barah.

 • Pembedahan Mohs

Pembedahan pada kawasan kulit sensitif, seperti barah kelopak mata. Pembedahan Mohs dilakukan dengan membuang sel barah dalam bentuk lapisan dengan pisau bedah.

 • Pembedahan laparoskopi

Prosedur pembedahan dengan membuat sayatan kecil dan memasukkan alat khas yang dilengkapi dengan kamera serta alat pemotong untuk membuang sel barah.

6. Terapi radionuklear

Terapi radionuklear adalah prosedur perubatan yang melibatkan haba dari tenaga nuklear yang dapat digunakan untuk merawat penyakit, salah satunya adalah barah.

Sebelum memulakan, anda akan menjalani pencitraan badan untuk memetakan lokasi sel barah dan kemungkinan metastasisnya. Pasukan doktor kemudian akan menyediakan jenis dan dos ubat radioisotop (yang mengandungi sebatian radioaktif) mengikut keadaan fizikal anda.

Selepas itu, ubat tersebut kemudian disuntik terus ke vena. Dalam beberapa minit, ubat itu akan pergi ke laman sel kanser yang disasarkan. Tambahan pula, anda mesti diasingkan di bilik khas dan dirawat di hospital supaya anda tidak mencemarkan persekitaran di sekitarnya sehingga tahap bahan radioaktif berada di bawah had yang munasabah (tidak berbahaya).

Semasa rawatan, anda mungkin perlu memakai topeng atau alat pelindung lain yang akan menghalang sinaran daripada mempengaruhi bahagian badan anda yang lain. Kesan sampingan terapi radionuklear adalah mual, muntah, perubahan mood, dan ketidakselesaan di dalam badan.

7. Terapi ultrabunyi

Pada awal tahun 2020, Institut Fizik Amerika mendedahkan bahawa penggunaan ultrasound (USG) dengan frekuensi yang betul dapat memusnahkan sel barah. Terapi ultrabunyi dari Caltech bergantung pada pendedahan tenaga haba dari ultrasound intensiti rendah untuk membunuh sel barah tanpa merosakkan sel-sel sihat di sekitarnya.

Kemudian, terapi ultrasound juga dikenali sebagai HIFU atau ultrasound berfokus intensiti tinggi Terapi ini menggunakan cara kerja yang sebanding dengan terapi ultrasound dari Caltech, yang menggunakan frekuensi tinggi.

HIFU tidak dapat menembusi tulang atau udara padat, jadi hanya dapat digunakan pada jenis barah tertentu, salah satunya adalah barah prostat. Namun, sehingga kini penyelidik masih membuat pemerhatian yang lebih mendalam mengenai keberkesanannya dan juga kesan sampingannya. Penggunaan rawatan ini di Indonesia masih tidak biasa.

8. Pembedahan biopsi

Biopsi dikenali sebagai salah satu ujian diagnosis kanser. Walau bagaimanapun, biopsi juga merupakan rawatan barah kerana proses membuang tumor dapat dilakukan pada masa yang sama ketika pemeriksaan untuk kanser dilakukan.

Prosedur biopsi pembedahan digunakan untuk membuang sebahagian kawasan sel abnormal (biopsi sayatan) atau membuang seluruh kawasan sel tidak normal (biopsi eksisi). Biasanya doktor akan memberi anda anestesia tempatan atau umum, dan meminta anda tinggal di hospital selama beberapa hari.

Selain ubat barah, terdapat juga perawatan paliatif

Penjagaan paliatif adalah rawatan yang tidak bertujuan untuk menyembuhkan penyakit. Namun, membantu pesakit mengurangkan simptom atau mengurangkan faktor lain yang memburukkan lagi gejala sehingga kualiti hidup mereka menjadi lebih baik. Contoh penjagaan paliatif yang biasanya diikuti oleh pesakit kanser adalah:

1. Terapi seni dan muzik

Rawatan barah seterusnya, tidak menggunakan dadah tetapi dengan aktiviti seni. Walaupun tidak menyembuhkan sel barah secara langsung, rawatan ini membantu pesakit menguruskan emosinya, seperti kesedihan, kemarahan, ketakutan, dan kegelisahan.

Dengan mengurus emosi dengan lebih baik, kesihatan mental pesakit juga akan bertambah baik dan akan memberi kesan pada sistem imun sehingga dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit menjadi lebih baik.

Dalam terapi ini, pesakit akan dipenuhi dengan berbagai kegiatan, seperti mendengarkan muzik, menyanyi, bermain alat muzik, mencurahkan emosi mereka ke dalam lirik dan lagu, melukis, melukis, mengukir, atau membuat berbagai kerajinan.

2. Terapi haiwan (terapi haiwan kesayangan)

Terapi veterinar juga tidak menggunakan ubat untuk merawat barah. Nampaknya, penurunan tekanan ketika terapi haiwan kesayangan disebabkan oleh penghasilan endorfin.

Hormon ini dapat menghilangkan rasa sakit dan membuat seseorang lebih selesa dan bahagia. Sekiranya disimpulkan, terapi haiwan kesayangan dapat membantu pesakit barah dalam beberapa cara, iaitu:

 • Mengurangkan kesakitan sehingga memungkinkan pesakit mengurangkan penggunaan ubat penahan sakit
 • Mengurangkan tekanan akibat penyakit dan rawatan
 • Mengurangkan gejala keletihan yang biasanya menyerang pesakit barah

Rawatan barah untuk orang tua (warga tua)

Tidak seperti orang dewasa yang lebih muda, orang tua tidak mempunyai banyak rawatan barah. Ini kerana biasanya orang tua juga mempunyai penyakit kronik yang lain, seperti diabetes dan penyakit jantung. Akibatnya, kesan sampingan yang boleh timbul daripada rawatan orang tua jauh lebih serius.

Rawatan barah yang dapat dilakukan oleh orang tua adalah dengan mengambil ubat melalui kemoterapi, mengikuti radioterapi, dan pembedahan sel-sel kanser. Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang muncul akan menjadi lebih teruk sehingga doktor dan keluarga mesti mempertimbangkan pilihan rawatan dengan berhati-hati.

Pelbagai kesan sampingan yang timbul semasa rawatan barah pada orang tua termasuk:

 • Gangguan fungsi jantung, buah pinggang, dan paru-paru.
 • Penurunan bilangan sel darah putih, sel darah merah, dan platelet.
 • Pencernaan terganggu dan sistem saraf rosak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found