Mengatasi Vertigo Relapse: Apa Yang Harus Anda Lakukan Pertama?

Adakah anda atau mungkin orang yang rapat dengan anda mengalami vertigo? Selalunya, pening akibat vertigo sukar dibezakan daripada pening kerana sebab lain. Jadi, kebanyakan orang menganggap pening kerana vertigo seperti biasa, kerana mereka tidak tahu bahawa itu adalah vertigo. Ini kemudian menjadikan vertigo tidak dapat dirawat dengan cepat. Lalu, apa yang harus dilakukan terlebih dahulu untuk merawat vertigo ketika ia kambuh?

Apa itu vertigo?

Vertigo adalah perasaan seperti dunia di sekeliling anda berputar, walaupun orang yang mengalaminya masih diam. Ini dipengaruhi oleh telinga dalam, di mana bahagian telinga ini bertanggungjawab untuk keseimbangan yang anda rasakan dan juga perasaan kedudukan anda di suatu tempat.

Gangguan telinga dalam menyebabkan anda merasa tidak seimbang dan mengalami gejala vertigo, seperti pening, mual, dan muntah.

Apa yang harus dilakukan terlebih dahulu untuk merawat vertigo ketika berulang?

Vertigo biasanya muncul secara tiba-tiba. Ramai orang berpendapat bahawa vertigo berulang disebabkan oleh perubahan kedudukan secara tiba-tiba, tetapi tidak. Punca sebenar vertigo berulang tidak diketahui. Apabila vertigo berulang, anda akan merasa pening, persekitaran anda akan berputar, anda akan merasa tidak seimbang, mual, dan muntah.

Pada ketika ini, sebaiknya tinggalkan semua aktiviti anda dan bersandar perlahan untuk mengatasi vertigo dengan cepat. Cari tempat yang tidak terlalu terang untuk berehat sebentar. Bilik gelap atau berbaring dengan mata tertutup dapat membantu mengurangkan gejala mual dan sensasi berputar ketika vertigo naik.

Berehat sebentar dan elakkan situasi yang terlalu difikirkan atau tertekan. Tekanan boleh memburukkan lagi gejala vertigo. Anda mungkin perlu minum ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda ketika vertigo naik.

Sementara itu, untuk vertigo yang disebabkan oleh BPPV, anda disarankan untuk melakukan prosedur manuver Epley atau kanalith reposisi. Pergerakan ini bertujuan untuk mengatur semula keseimbangan organ di telinga sehingga dapat mengurangkan gejala yang timbul ketika vertigo berulang.

Dipetik dari MedicineNet, manuver Epley menyebabkan pergerakan kristal longgar (kanalit) di dalam telinga dalam. Dengan meletakkan semula kristal ini, kerengsaan di telinga dalam dapat terjadi lebih sedikit sehingga gejala vertigo dapat dikurangkan. Sebaiknya lakukan manuver Epley di bawah arahan doktor anda.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan terapi pemulihan vestibular. Ini adalah rangkaian pergerakan mata dan kepala yang menyebabkan penurunan kepekaan saraf di telinga dalam sehingga gejala vertigo seterusnya dapat dikurangkan. Latihan ini dirancang untuk membolehkan otak menyesuaikan diri dan mengimbangi apa sahaja yang menyebabkan vertigo. Walau bagaimanapun, anda harus melakukan latihan ini di bawah arahan doktor. Sebaliknya, berjumpalah dengan doktor secara langsung untuk mengetahui terapi yang tepat yang anda jalankan agar vertigo tidak berulang.

Adakah cara untuk mencegah vertigo berulang?

Tekanan boleh mencetuskan vertigo. Agar vertigo tidak berulang, anda harus mengurangkan tekanan misalnya dengan mempraktikkan teknik pernafasan dalam, melakukan yoga atau tai chi. Hanya dengan mengetahui apa yang membuat anda tertekan, anda boleh mengembangkan strategi untuk mengatasinya.

Dehidrasi juga boleh mencetuskan vertigo. Anda boleh minum lebih banyak air, mengurangkan garam sehingga tidak kerap membuang air kecil, dan mengelakkan alkohol. Alkohol boleh mengeringkan anda. Selain itu, menurut Persatuan Gangguan Vestibular, alkohol dapat mengubah komposisi cecair di telinga dalam, yang dapat memicu vertigo.

Sama pentingnya, anda juga harus memastikan bahawa anda cukup tidur. Kurang tidur boleh mencetuskan vertigo. Sekiranya anda merasa tidak dapat tidur malam yang cukup, anda boleh tidur sebentar hingga beberapa kali pada waktu siang. Contohnya, tidur siang 2 jam sekali sehari atau tidur siang selama 15 minit beberapa kali sehari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found