3 Ubat Sakit Gigi untuk Ibu Menyusu Yang Selamat -

Ibu mengalami sakit gigi tetapi masih menyusu anaknya? Memilih ubat sakit gigi ketika menyusu tidak boleh sewenang-wenangnya. Sebabnya, kandungan ubat yang dimakan oleh ibu akan masuk ke dalam susu ibu dan boleh mempengaruhi bayi. Tidak perlu keliru, berikut adalah ubat sakit gigi yang selamat untuk ibu menyusu.

Pilihan ubat sakit gigi untuk ibu menyusu

Sakit gigi adalah salah satu masalah yang sering berlaku bagi ibu menyusu.

Sekiranya anda menyusukan anak anda dan ingin melakukan rawatan dan penjagaan gigi, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Memetik dari American Dental Association (ADC), terdapat beberapa jenis antibiotik yang biasanya diberikan kepada ibu menyusu sebagai ubat sakit gigi.

Namun, masih memerlukan nasihat doktor untuk disesuaikan dengan keadaan ibu.

"Tidak perlu teragak-agak untuk berjumpa doktor gigi ketika anda hamil dan menyusu. Sebenarnya, doktor boleh membantu memilih ubat yang tepat untuk keadaan anda," jelas Dr. Sahota dipetik dari laman web rasmi ADC.

Lalu, apakah senarai ubat penyusuan yang selamat untuk ibu menyusu? Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Paracetamol atau acetaminophen

Adakah selamat mengambil paracetamol semasa menyusu?

Dipetik dari Jabatan Kesihatan Kerajaan Australia, parasetamol adalah ubat penghilang rasa sakit yang boleh dipilih apabila anda mengalami sakit gigi atau sakit di bahagian badan yang lain.

Kandungan parasetamol yang memasuki susu ibu sangat kecil, sehingga tidak membahayakan bayi.

Paracetamol berfungsi dengan menghalang pengeluaran hormon prostaglandin. Ia adalah hormon yang menyebabkan keradangan dan mencetuskan sakit gigi.

Dipetik dari NHS, parasetamol boleh diambil dengan atau tanpa makanan terlebih dahulu.

Dos parasetamol sebagai ubat sakit gigi untuk ibu menyusu adalah 500 mg dua kali sehari selama 24 jam.

Beri jurang sekurang-kurangnya 4 jam semasa mengambil ubat pertama dan kedua. Ini untuk mengurangkan risiko overdosis parasetamol yang boleh mencetuskan kesan sampingan.

2. Ibuprofen

Selain parasetamol, ibu yang menyusui dapat menggunakan ibuprofen sebagai ubat sakit gigi. Ibuprofen adalah kumpulan Dadah Anti-Radang Bukan Steroid (NSAID).

Maksudnya, ibuprofen tergolong dalam kumpulan ubat yang dapat digunakan untuk mengurangkan keradangan, sakit, dan mengurangkan demam.

Kandungan ubat ibuprofen yang masuk ke dalam susu ibu sangat sedikit, bahkan hampir tidak dapat dikesan.

Namun, dipetik dari NHS, ibu yang menyusui yang mengalami ulser perut dan asma tidak disarankan untuk tidak mengambil ibuprofen.

Ini kerana ibuprofen dapat memperburuk sakit gigi. Semasa mengambil ibuprofen, pastikan untuk melihat dos dan dos pada bungkusan.

Dalam buku Drugs and Lactation Database, dinyatakan bahawa dos ibuprofen yang disyorkan untuk ibu yang menyusui adalah 400 mg diambil setiap 6 jam.

3. Antibiotik

Penggunaan antibiotik dibenarkan pada ibu menyusu, ditulis dalam kajian dari Perpustakaan Perubatan Nasional.

Beberapa jenis antibiotik yang boleh dimakan oleh ibu menyusu sebagai ubat sakit gigi adalah:

  • Penisilin
  • Aminopenicillin
  • Asid clavulanic
  • Cephalosporins
  • Makrolida
  • Metronidazol

Penggunaan jenis antibiotik di atas selamat untuk dimakan dalam dos yang rendah oleh ibu yang menyusu untuk merawat sakit gigi.

Antibiotik hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor. Berunding dengan profesional kesihatan untuk mendapatkan dos yang tepat.

Bolehkah ibu menyusu mengambil asid mefenamic dan sodium diclofenac?

Tidak ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa asid mefenamat, salah satunya adalah spontan, yang dimakan oleh ibu yang menyusu mempunyai kesan negatif pada bayi mereka.

Walau bagaimanapun, maklumat perubatan dalam ubat Ponstan menyatakan bahawa pengambilan asid mefenamat harus dipertimbangkan.

Sebabnya, kandungan di ponstan dikhuatiri dapat menjangkau bayi melalui susu ibu.

Lalu, bagaimana dengan diclofenac sodium atau salah satunya adalah cataflam? Sama dengan asid mefenamat, penggunaan diclofenac sodium sebagai ubat sakit gigi untuk ibu menyusu tidak digalakkan.

Anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat yang tepat untuk merawat sakit gigi pada ibu yang menyusu.

Ubat semula jadi untuk merawat sakit gigi pada ibu yang menyusu

Selain menggunakan ubat perubatan, sakit gigi dapat diatasi dengan menggunakan beberapa bahan semula jadi.

Berikut adalah beberapa ramuan yang boleh digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat sakit gigi pada ibu yang menyusu.

1. Air garam

Rempah dapur ini sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk beberapa masalah kesihatan, salah satunya sakit gigi.

Menurut jurnal Plos One, air garam adalah disinfektan semula jadi yang dapat membantu membuang zarah makanan dan kotoran di antara gigi anda.

Air garam juga dapat membantu mengurangkan keradangan dan menyembuhkan luka di mulut.

Cara menggunakannya, campurkan 1 sudu teh garam dalam segelas air suam. Kemudian, gunakannya sebagai ubat kumur selama 30 saat.

2. Kompres sejuk

Dipetik dari Mayo Clinic, memampatkan pipi dengan air sejuk dapat mengurangkan sakit gigi pada ibu yang menyusu.

Kompres sejuk boleh mengecutkan saluran darah yang bengkak semasa sakit gigi. Air sejuk dapat mengurangi rasa sakit, bengkak, dan radang.

Untuk menggunakan air sejuk sebagai ubat sakit gigi untuk ibu menyusu, sediakan ketulan ais, beg, dan tuala.

Kemudian, masukkan ketulan ais ke dalam beg dan bungkus dengan tuala. Letakkan di pipi atau gigi yang sakit selama 20 minit. Ulangi ini setiap beberapa jam.

3. Bawang putih

Berdasarkan jurnal yang diterbitkan oleh Avicenna Journal of Phytomedicine, bawang putih diketahui mempunyai kesan terapeutik pada tubuh.

Bawang putih bukan sahaja dapat membunuh bakteria pada plak gigi, tetapi juga dapat bertindak sebagai penghilang rasa sakit.

Cara menggunakannya, hancurkan cengkih bawang putih hingga menjadi nipis. Sapukan pada gigi yang sakit.

Ibu yang menyusu dapat mengunyah bawang putih dengan perlahan sebagai cara alternatif.

Mendapatkan ubat sakit gigi yang sesuai dan selamat tidaklah mudah.

Penggunaan ubat semula jadi tidak semestinya dapat mengatasi sakit gigi pada ibu yang menyusu. Rujuk doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found