Ubat Sakit Kepala di Farmasi dan di Rumah

Pilihan ubat sakit kepala boleh berbeza-beza mengikut penyebab dan lokasi kesakitan. Artikel ini akan membincangkan pelbagai ubat yang boleh anda gunakan untuk merawat sakit kepala belakang.

Senarai ubat sakit kepala di bahagian belakang

Dipetik dari Medical News Today, sakit kepala di bahagian belakang itu sendiri disebabkan oleh: sakit kepala ketegangan, migrain, penggunaan ubat sakit kepala yang berlebihan, neuralgia oksipital, dan senaman yang berat.

Berikut adalah senarai pelbagai ubat yang boleh digunakan dan anda boleh mengambilnya.

1. Aspirin

Sakit belakang disebabkan oleh sakit kepala ketegangan atau sakit kepala ketegangan dapat disembuhkan dengan mengambil tablet aspirin.

Aspirin tergolong dalam kelas ubat salisilat. Ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim tubuh untuk menghentikan pengeluaran hormon prostaglandin yang terlalu banyak. Prostaglandin adalah hormon yang dapat memicu kesakitan dengan menghantar isyarat sakit ke otak.

Apabila aspirin menyekat aktiviti enzim ini, pengeluaran hormon prostaglandin berhenti sehingga hormon tidak dapat menghantar isyarat sakit ke otak. Ketika itulah sakit kepala anda akan reda.

Dos yang disyorkan untuk melegakan sakit kepala ialah 30-650 mg diambil setiap 4-6 jam. Telan keseluruhan ubat dengan minum segelas air penuh (240 mL), jangan menghancurkan, mengunyah, atau membelah tablet. Juga jangan berbaring di perut anda sekurang-kurangnya 10 minit setelah anda mengambil ubat ini.

2. Parasetamol

Paracetamol adalah ubat analgesik untuk merawat sakit kepala di bahagian belakang yang disebabkan oleh otot leher yang tegang atau disebabkan oleh tekanan.

Penggunaan ubat ini sebagai ubat sakit belakang kerana sakit kepala tegang disokong oleh kajian yang diterbitkan dalam Cochrane Database Systematic Review yang menyatakan bahawa parasetamol berkesan dalam merawat gejala sakit kepala ketegangan dalam masa dua jam.

Sama seperti aspirin, ubat ini juga dapat mengatasi sakit kepala dengan menyekat aktiviti enzim siklooksigenase untuk menghentikan pengeluaran hormon prostaglandin dalam badan. Namun, jika anda ingin menggunakan ubat ini sebagai ubat sakit belakang, pastikan anda menggunakannya dengan berhati-hati.

Sebabnya, penggunaan asetaminofen terlalu banyak boleh menyebabkan: sakit kepala pulih, atau sakit kepala kerana mengambil terlalu banyak ubat penghilang rasa sakit. Selain itu, penggunaan ubat ini secara berlebihan juga boleh menyebabkan kerosakan hati.

Perkara lain yang perlu diingat, elakkan minum alkohol dengan parasetamol atau selepasnya kerana interaksi tersebut dapat meningkatkan risiko penyakit hati.

3. Sumatriptan

Sekiranya sakit kepala anda disebabkan oleh migrain, anda boleh menggunakan sumatriptan untuk mengatasinya. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat triptan, yang berfungsi dengan mempengaruhi reseptor serotonin di kepala.

Apabila anda menghidap migrain, ia biasanya berlaku vasodilatasi atau saluran darah yang melebar. Ubat ini dipercayai dapat menyekat kesakitan di kepala dengan menyempitkan saluran darah untuk melegakan migrain. Sumatriptan juga dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit dengan mempengaruhi saraf tertentu di otak.

Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati dengan penggunaan ubat ini. Sebabnya, ubat ini tidak selamat digunakan jika anda mempunyai sejarah serangan jantung, riwayat strok ringan atau serangan iskemia sementara, penyakit jantung koronari, atau pelbagai jenis angina. Oleh itu, anda hanya boleh menggunakan ubat ini jika diresepkan oleh doktor.

Ubat ini mempunyai pelbagai persediaan, mulai dari ubat oral dalam bentuk pil, ubat semburan, ubat suntikan, hingga ubat serbuk.

4. Octreotida

Octreotide adalah ubat pilihan jika anda mengalami sakit kepala kelompok di bahagian belakang tengkorak anda.

Octreotide adalah bentuk sintetik hormon somatostatin, hormon pertumbuhan, di otak. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan jumlah hormon somatostatin di dalam badan.

Ubat ini digunakan dengan suntikan ke dalam urat anda dalam usaha merawat sakit kepala di bahagian belakang.

Walaupun begitu, tidak semua orang boleh menggunakan ubat ini. Rujuk doktor sebelum anda mengambil octreotide.

5. Naproxen

Naproxen atau naproxen adalah ubat NSAID yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan rasa sakit dari pelbagai keadaan. Ubat ini juga dapat merawat ketegangan sakit kepala dari sakit otot leher hingga sakit kepala dan migrain semasa haid.

Cara kerjanya adalah sebagai penghalang zat-zat dalam tubuh yang menghasilkan bahan penyebab keradangan. Dos yang diperlukan ialah 275 mg naproxen sodium atau 250 mg naproxen setiap 6 hingga 8 jam mengikut keperluan. Manakala dos maksimum naproxen adalah sekitar 1000 mg.

Ubat ini juga mempunyai kesan sampingan seperti sakit perut, cirit-birit, pening, kulit gatal, dan penglihatan kabur. Bincangkan lebih lanjut mengenai cara menggunakan ubat ini dengan doktor anda untuk mengelakkan risiko.

Ubat sakit belakang dari bahan semula jadi

Bukan hanya ubat sakit yang terdiri daripada ubat kimia, anda juga dapat melegakan sakit kepala di bahagian belakang menggunakan bahan semula jadi berikut.

1. Minyak pati

Beberapa jenis minyak pati boleh digunakan untuk merawat sakit kepala di bahagian belakang. Minyak dan minyak lavender pudina adalah dua jenis minyak pati yang dipercayai dapat membantu mengurangkan sakit kepala.

Biasanya, minyak pudina digunakan dengan cara memburuk-burukkan kawasan kuil untuk mengatasi sakit kepala ketegangan atau ketegangan sakit kepala, salah satu penyebab sakit kepala di bahagian belakang.

Sementara itu, minyak lavender dapat digunakan untuk mengobati migrain ketika digunakan pada bibir atas atau disedut melalui hidung.

Tetapi perlu diingat, sebelum anda menggunakan minyak pati ke kawasan badan anda, anda harus melakukan ujian alergi terlebih dahulu, dengan menggunakan sedikit minyak di bahagian tangan, kemudian tunggu selama beberapa jam. Sekiranya tidak ada reaksi seperti kemerahan atau bengkak, minyak pati ini selamat untuk anda.

2. Teh halia

Anda juga boleh menggunakan teh halia sebagai ubat semula jadi untuk merawat sakit kepala di bahagian belakang.

Sebabnya, akar halia mengandungi banyak khasiat, termasuk sebagai agen antioksidan dan anti-radang. Selain itu, halia juga dapat digunakan untuk mengurangkan rasa mual dan ingin muntah. Kedua-dua perkara ini biasanya berkait rapat dengan sakit kepala akut.

Anda boleh menggunakan serbuk halia yang dibungkus dalam kapsul atau membuat teh yang mengandungi halia jika anda ingin memanfaatkan khasiatnya dalam mengatasi sakit kepala di bahagian belakang.

3. Kafein

Sebagai tambahan kepada dua bahan semula jadi yang disebutkan di atas, anda juga boleh menggunakan kafein untuk melegakan sakit belakang. Kafein berguna untuk meningkatkan mood, fokus, dan juga menyekat saluran darah. Ketiga-tiga perkara ini berkait rapat dengan sakit kepala.

Sekiranya anda ingin menggunakan kafein untuk merawat sakit kepala, anda boleh mengambil minuman yang mengandungi kafein seperti teh dan kopi. Namun, anda juga harus berhati-hati dengan jumlah kafein yang anda makan. Sebabnya, jika anda menghidap penyakit gastrik, maka kafein boleh merengsakan perut anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found