5 Faedah Sambiloto, Pahit Sihat: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Sambiloto adalah tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat. Sebilangan daripada anda mungkin pernah mendengar tanaman ini. Namun, jangan salah, walaupun terdengar asing di telinga anda, sebenarnya terdapat banyak ubat-ubatan herba tradisional yang dibuat dari tanaman ini. Apakah faedah pahit untuk kesihatan?

Apa yang pahit?

Sebelum mengetahui faedahnya, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu apa itu pahit. Sambiloto atau Andrographis paniculata adalah tumbuhan yang mempunyai rasa yang sangat pahit. Tumbuhan ini banyak terdapat di Asia dan India. Tumbuhan ini telah lama digunakan sebagai ubat tradisional yang dipercayai dapat menyembuhkan banyak penyakit.

BACA JUGA: 6 Khasiat Minyak Eucalyptus untuk Kesihatan

Selama ini, anda mungkin sering mendengar ramuan pahit. Ya, salah satu bahan yang diperlukan untuk membuat ramuan pahit adalah pahit. Rasa yang sangat pahit dari ubat herba ini, oleh itu namanya pahit, diperoleh dari pahit. Walaupun sangat pahit, tetapi faedahnya sangat banyak.

Khasiat pahit

Sekiranya anda memesan ubat herba, mungkin anda akan mengelakkan jamu ramuan pahit pahit kerana rasanya tidak enak. Walau bagaimanapun, pahit sangat kaya dengan faedah. Beberapa faedah pahit untuk kesihatan adalah:

1. Mengubati selsema dan selesema

Sambiloto mengandungi antioksidan yang sangat banyak sehingga dapat meningkatkan imuniti anda. Sambiloto boleh digunakan untuk mencegah dan mengobati selsema dan selesema. Selain itu, ia juga dapat mengurangkan gejala selesema, seperti demam, hidung tersumbat, dan sakit tekak. Antioksidan yang terkandung dalam pahit juga dapat membantu tubuh anda dalam mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

2. Membantu mencegah penyakit jantung

Sambiloto dipercayai dapat meningkatkan kesihatan jantung. Ramuan ini dapat mencegah pembentukan gumpalan darah dan dapat membantu memecahkan pembekuan darah. Penyelidikan yang diterbitkan oleh Chinese Medical Journal pada tahun 1994 telah membuktikan bahawa ekstrak dari A. paniculata dapat melambatkan pembentukan bekuan darah dan mencegah penyempitan saluran darah. Jadi, tumbuhan ini dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan mencegah penyakit jantung. Selain itu, pahit juga berkhasiat untuk merehatkan otot dinding saluran darah, sehingga dapat membantu anda menurunkan tekanan darah tinggi.

3. Membantu mencegah diabetes

Selain penyakit jantung, pahit juga diketahui dapat membantu mencegah diabetes. Kajian pada tikus yang diberi pengambilan lemak dan gula yang tinggi menunjukkan bahawa A. paniculata Ia dapat menurunkan kadar glukosa, trigliserida dan kolesterol LDL. Penyelidikan yang diterbitkan oleh Indian Journal of Pharmacology pada tahun 2012 menyimpulkan bahawa sebatian aktif andrographolide yang terdapat dalam A. paniculata Ia mempunyai kesan hipoglikemik dan hipolipidemik. Kesan ini dapat mengelakkan anda menghidap diabetes.

BACA JUGA: 6 Khasiat Halia untuk Kesihatan

4. Membantu menyembuhkan jangkitan

Sambiloto juga memiliki sifat antibakteria, antivirus, dan antiparasit yang membuatnya dapat menyembuhkan penyakit berjangkit. Salah satu penyakit berjangkit yang dapat disembuhkan dengan bantuan pahit adalah resdung. Sambiloto dapat membantu menghentikan bakteria yang menyebabkan sinusitis melekat pada lapisan sinus anda. Jadi, anda pulih lebih cepat dari sinusitis.

Selain itu, beberapa penyakit menular lain yang dapat disembuhkan dengan pahit adalah herpes, kusta, radang paru-paru, tuberkulosis, gonorea, sifilis, malaria, leptospirosis, dan rabies. Sambiloto juga baru-baru ini terkenal dapat membantu merawat HIV / AIDS. Tumbuhan ini dapat meningkatkan jumlah sel darah dan meningkatkan sistem imun pada pesakit HIV.

5. Membantu menyembuhkan masalah dalam sistem pencernaan

Sambiloto boleh digunakan untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan anda. Tumbuhan ini dapat membantu anda mengatasi pelbagai masalah pencernaan, seperti cirit-birit, sembelit, kolik, gas di usus, dan sakit perut. Lain daripada itu, A. paniculata Ia juga dapat membantu menguatkan hati dan merawat masalah hati, seperti hati yang membesar, penyakit kuning, dan kerosakan hati yang disebabkan oleh ubat.

Kesimpulannya

Jadi, tidak banyak faedah Sambiloto? Mulai dari penyakit ringan hingga penyakit yang sangat serius. Walaupun rasanya sangat pahit, ia bahkan dikenali sebagai "raja kepahitan", tetapi manfaat yang dikandungnya sangat manis untuk hidup anda. Untuk itu, mulai sekarang jika anda memesan ramuan, jangan lupa menambahkan pahit. Atau, anda boleh mendapatkan khasiat sambiloto ini dari produk perubatan herba sambiloto yang sudah banyak tersedia.

BACA JUGA: Apakah Bahan-bahan dalam Perubatan Sejuk?

Recent Posts