Sekolah Sepenuh Hari: Lebih Banyak Manfaat atau Kekurangan untuk Kanak-kanak?

f. sistem waktu persekolahan sekolah ul hari beberapa ketika dahulu ia banyak dibincangkan. Ada pihak yang menyokongnya kerana mereka melihat kebaikan dan faedah untuk anak-anak, tetapi ada juga pihak yang menentangnya. Ayuh, kaji kebaikan dan keburukan di sini!

Apa itu sekolah seharian penuh ?

Sekolah seharian penuh adalah sistem KBM (Kegiatan Pengajaran dan Pembelajaran) yang dilancarkan oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia pada tahun 2017. Dari sudut pandangan literal, sekolah seharian penuh bermaksud hari penuh sekolah. Definisi ini masih sering disalahertikan oleh orang ramai.

Walaupun "pinjam nama" sepanjang hari, aktiviti pengajaran dan pembelajaran dari sistem ini tidak berlaku tanpa henti dari pagi hingga malam. Dalam siaran Permendikbud Nombor 23 tahun 2017 dijelaskan bahawa sekolah sepanjang hari bermaksud hari sekolah mesti berlangsung 8 jam sehari dari hari Isnin hingga Jumaat bermula jam 06.45-15.30 WIB, dengan rehat setiap dua jam. Tempoh KBM ini juga sesuai dengan kurikulum 2013.

Namun, menurut Ari Santoso, Ketua Biro Komunikasi dan Perkhidmatan Awam (BKLM) Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, sistem persekolahan sehari-hari tidak dilaksanakan secara merata di semua sekolah. Kerajaan bebas untuk setiap sekolah untuk memulakan pelaksanaan program KBM ini sendiri.

Sekolah juga dapat melakukan sistem persekolahan sekolah seharian penuh Ini secara beransur-ansur, tidak semestinya segera. Jangan lupa juga menyesuaikan diri dengan kemampuan, kemudahan, dan sumber daya manusia di setiap sekolah.

Apa tujuannya?

Sistem sekolah seharian penuh dirancang untuk meningkatkan kualiti pendidikan dengan menyokong proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih komprehensif dan menjangkau setiap aspek perkembangan akademik pelajar.

Memandangkan pelajar akan menghabiskan lebih banyak masa di sekolah, mereka diharapkan tidak hanya memperoleh bahagian kedalaman teori yang lebih besar tetapi juga melalui penerapan pengetahuan yang sebenarnya.

Kerajaan berharap aktiviti sekolah seharian seperti ini dapat memberikan cara pembelajaran yang menyeronokkan, interaktif dan praktikal. Sekolah bukan sekadar tempat duduk berhadapan semasa belajar.

Jadi selain aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas, pelajar juga akan mendapat masa untuk aktiviti ekstrakurikuler yang dapat menyokong kemahiran emosi, psikologi, dan sosial mereka. Contohnya, ekstrakurikuler Al-Quran (jika di sekolah Islam), pengakap, Palang Merah, atau jenis aktiviti ekstrakurikuler lain yang berkaitan dengan minat seni dan sukan.

Kerajaan juga mengesyorkan agar aktiviti pengajaran dan pembelajaran diisi dengan aktiviti menyeronokkan lain yang berkaitan dengan pendidikan. Contohnya, seperti lawatan lapangan ke muzium untuk mempelajari budaya negara, menghadiri pertunjukan seni budaya, menonton atau terlibat dalam pertandingan sukan.

Di samping itu, sistem persekolahan sehari penuh dirancang untuk mencegah dan meneutralkan kemungkinan pelajar terlibat dalam aktiviti bukan akademik yang membawa kepada perkara negatif.

Faedah pergi ke sekolah menggunakan sistem sekolah seharian penuh

1. Pelajar memahami isi pelajaran dengan lebih mendalam

Mempelajari satu hari penuh bermaksud setiap bahan pengajaran akan dibincangkan dengan lebih terperinci dan teliti.

Sekiranya sebelum ini satu mata pelajaran hanya berlangsung 1-1,5 jam sehari, sekolah seharian penuh membolehkan tambahan waktu belajar hingga 2.5 jam sehari.

Perkara ini dirasakan oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan untuk pelajar kerana mereka dapat lebih banyak masa untuk memahami bahan tersebut. Terutama dalam mata pelajaran yang tepat seperti matematik, fizik, kimia, atau bahasa asing.

Guru juga boleh mempunyai lebih banyak masa untuk membuka sesi soal jawab dengan pelajarnya untuk memastikan bahawa semua orang benar-benar memahami isi pelajaran.

2. Ibu bapa tidak perlu risau

Seperti yang dijelaskan di atas, salah satu tujuan seharian bersekolah adalah untuk memastikan bahawa kanak-kanak bebas daripada aktiviti negatif di luar sekolah. Lebih-lebih lagi, tidak semua ibu bapa mempunyai masa untuk mengawasi anak-anak mereka selepas sekolah.

Setelah waktu persekolahan berakhir, kemungkinan anak-anak akan terus meluangkan masa mereka untuk mengambil bahagian dalam aktiviti ekstrakurikuler di persekitaran sekolah dan juga tetap berada di bawah pengawasan guru sehingga ibu bapa tidak perlu risau anak-anak mereka berkeliaran sehingga petang .

3. Anak-anak dapat menghabiskan hujung minggu dengan ibu bapa mereka

Apabila anak-anak dan ibu bapa sibuk belajar dan bekerja, hujung minggu akan menjadi hari yang mereka nantikan.

Dengan sekolah seharian penuh, jadual KBM disingkat hanya 5 hari (Isnin-Jumaat) sehingga sekolah tidak lagi memerlukan pelajar untuk bersekolah pada hari Sabtu.

Menurut Ari Santoso, anak-anak dapat menjadikan hari Sabtu dan Ahad sebagai hari istimewa bersama keluarga.

Tetapi, inilah akibat sistem sekolah seharian penuh

1. Kanak-kanak tidak makan dan tidur dengan kerap

Di luar pembelajaran, makan dan tidur adalah keperluan utama kanak-kanak yang tidak dapat dipertandingkan.

Tidur menguatkan proses otak menyimpan maklumat baru sebagai ingatan jangka panjang sehingga semua bahan yang mereka pelajari di sekolah dapat diingat dengan mudah pada masa akan datang. Sementara itu, makan memberi tenaga untuk otak bekerja untuk menyerap, memproses, dan menyimpan maklumat.

Ironinya, sistem persekolahan seharian nampaknya mengutamakan dua keperluan utama kanak-kanak ini. Apabila anda pergi ke sekolah pada awal pagi (biasanya bermula pada pukul 06.30 pagi) adalah berisiko bagi anak-anak untuk tidak melangkau sarapan pagi, atau hanya makan dengan sederhana. Akhirnya, mereka tidak mempunyai simpanan tenaga yang mencukupi untuk memproses isi pelajaran di sekolah. Lebih-lebih lagi, tidak semua sekolah mempunyai kemudahan katering makan siang atau kantin dengan pilihan makanan padat nutrien dan bervariasi sehingga anak-anak cenderung untuk makan secara rawak.

Sebaliknya, sekolah hingga lewat petang bermaksud pelajar kehilangan masa yang berharga untuk berehat dan tidur. Tidak sedikit pelajar sekolah yang terus mengikuti pelajaran atau tunjuk ajar di tempat lain setelah pulang dari sekolah hingga ke petang. Anak-anak juga tidak mempunyai waktu untuk tidur nyenyak, walaupun pada keesokan harinya mereka harus bangun lebih awal untuk bersekolah.

2. Kanak-kanak jatuh sakit dengan lebih mudah

Jadual tidur dan makan yang tidak kemas berbahaya bagi mental dan fizikal anak-anak pada masa akan datang. Pelajar sekolah yang kurang tidur telah terbukti cenderung tidak cemerlang dalam akademik. Mereka juga cenderung tertidur di kelas semasa pelajaran.

Kekurangan makanan dan tidur juga meningkatkan risiko anak-anak lebih mudah terkena pedih ulu hati atau selesema sehingga mereka tidak dapat bersekolah, jadi mereka berisiko menghadapi masalah kesihatan yang serius seperti kolesterol tinggi dan obesiti.

3. Kanak-kanak terdedah kepada tekanan

Bosan belajar dan bosan bekerja untuk orang dewasa. Semua tenaga digunakan untuk dapat memahami "pencerobohan" maklumat baru tanpa henti. Anak-anak juga terpaksa menjalani rutinitas yang panjang serta pekerjaan rumah dan ujian setiap beberapa bulan, sehingga ada ancaman untuk tidak dapat masuk ke kelas jika mereka tidak mendapat nilai yang baik.

Lebih-lebih lagi, kanak-kanak juga mendapat rehat dan waktu bermain yang minimum kerana mereka diminta untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti tambahan di luar sekolah, termasuk ekstrakurikuler dan bimbingan.

Ini secara beransur-ansur akan membanjiri otak dan menjadi sangat letih, menjadikan anak mudah tertekan. Tekanan tidak baik untuk kanak-kanak. Banyak kajian ilmiah melaporkan bahawa murid sekolah yang tidur kurang dari enam jam setiap malam dilaporkan tiga kali lebih mungkin menderita kemurungan.

Gangguan psikologi seperti ini dalam jangka masa panjang dapat meningkatkan risiko masalah tingkah laku anak-anak di sekolah, seperti melangkau dan bereksperimen dengan ubat-ubatan atau alkohol, kepada pemikiran atau cubaan membunuh diri.

4. Tidak ada jaminan bahawa pencapaian akademik pasti akan meningkat

Idea sekolah sehari penuh berdasarkan teori yang menyatakan bahawa waktu pembelajaran yang paling optimum untuk kanak-kanak adalah 3-4 jam sehari dalam suasana formal dan 7-8 jam sehari dalam suasana tidak formal.

Walau bagaimanapun, data lapangan yang tersedia menunjukkan sebaliknya. Tempoh KBM di sekolah-sekolah Indonesia adalah yang terpanjang di dunia, bahkan jika dibandingkan dengan negara-negara yang taksub pendidikan seperti Singapura atau Jepun. Di Singapura, misalnya, durasi rata-rata 1 mata pelajaran hanya 45 minit setiap sesi, sedangkan di Indonesia dapat mencapai 90-120 minit.

Sebenarnya, tempoh persekolahan yang panjang tidak semestinya menggambarkan hasil akademik yang diselaraskan dengan baik. Rata-rata skor yang ditunjukkan oleh pelajar Indonesia setelah belajar tanpa henti selama 8 jam masih rendah berbanding pelajar Singapura yang sebenarnya hanya belajar 5 jam.

Jadi apa yang perlu saya lakukan?

Kelebihan dan kekurangan di atas boleh menjadi pertimbangan anda dalam memilih sekolah untuk anak anda. Mungkin anda boleh membantu mencari sekolah sepanjang hari yang juga merangkumi aktiviti ekstrakurikuler yang menarik agar kanak-kanak masih dapat berkembang dengan bermain dan melakukan hobi sambil mengurangkan tekanan semasa belajar.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found