Madu untuk Diabetes, Benarkah Lebih Sihat? |

Pesakit diabetes (diabetes) sering disarankan agar tidak memakan makanan yang mengandungi gula. Sebabnya, ini dapat meningkatkan kadar gula dalam darah mereka. Oleh itu, banyak pesakit diabetes telah beralih menggunakan pelbagai pengganti gula sebagai pemanis makanan, salah satunya adalah madu. Namun, adakah benar pengambilan madu pasti lebih selamat untuk diabetes?

Kesan pengambilan madu pada kadar gula dalam darah

Diabetes mellitus adalah penyakit yang berlaku kerana tahap glukosa yang tinggi dalam darah. Glukosa adalah gula darah yang merupakan sumber tenaga utama bagi tubuh.

Pesakit diabetes jenis 1 tidak mempunyai cukup insulin untuk menyerap glukosa. Sementara itu, pesakit diabetes jenis 2 tidak dapat menukar glukosa menjadi tenaga.

Kedua-dua keadaan ini menyebabkan glukosa terkumpul dalam darah sehingga kadar gula dalam darah meningkat.

Selain itu, peningkatan kadar gula dalam darah dapat dipengaruhi oleh pengambilan makanan tertentu.

Bukan hanya makanan yang mengandungi gula, American Diabetes Association menjelaskan bahawa setiap makanan yang terdiri daripada karbohidrat juga menyumbang kepada peningkatan kadar gula dalam darah.

Gula tebu, gula bit, atau madu mengandungi karbohidrat sederhana, iaitu sukrosa atau gula semula jadi. Iaitu, pengambilan madu juga mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Semasa memakan madu, sistem pencernaan akan memproses sukrosa dan kemudian melepaskannya menjadi glukosa ke dalam darah.

Oleh itu, sebenarnya tidak ada kesan yang signifikan ketika anda menggunakan madu sebagai pengganti gula untuk diabetes.

Ini kerana kedua-duanya mempunyai kesan yang sama terhadap kadar gula darah.

Namun, pengecualian jika anda lebih suka rasa madu sebagai pemanis daripada gula.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa pengambilan madu dan gula sama sekali dilarang untuk diabetes.

Kedua-dua Gula, Tetapi Apa Perbezaan antara Sukrosa, Glukosa, dan Fruktosa?

Cara makan madu yang selamat untuk diabetes

Prinsip diet diabetes yang paling penting adalah mengatur jumlah pengambilan makanan dengan karbohidrat, termasuk makanan manis.

Ini bertujuan untuk mengawal kadar gula dalam darah melalui pengambilan makanan. Sama seperti gula, madu boleh membahayakan pesakit diabetes jika dikonsumsi secara berlebihan.

Walau bagaimanapun, madu selamat untuk pesakit diabetes asalkan dimakan dalam jumlah yang terhad.

Ini kerana kandungan gula semula jadi dalam madu dapat membuat gula darah anda meningkat ketika anda mengambil lebih banyak daripada keperluan karbohidrat dan gula harian anda.

Dalam satu sudu madu terdapat sekurang-kurangnya 17.25 gram gula. Secara umum, pengambilan gula tambahan yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia tidak lebih dari 50 gram sehari.

Jadi, jika anda ingin menggunakan madu sebagai pengganti gula untuk diabetes, anda hanya boleh mengambil maksimum 2-3 sudu madu setiap hari.

Walau bagaimanapun, pengiraan pengambilan gula tambahan bagi setiap pesakit diabetes sebenarnya boleh berbeza. Ini bermaksud bahawa had pengambilan madu setiap hari tidak sama untuk setiap pesakit.

Ini bergantung pada keperluan kalori dan karbohidrat harian yang ditentukan semasa anda berjumpa dengan pakar pemakanan atau pakar perubatan.

Beberapa faktor yang mempengaruhi jumlah pengambilan madu yang selamat untuk pesakit diabetes adalah aktiviti harian, usia, berat badan, dan kadar gula darah tinggi.

Pesakit kencing manis yang perlu menurunkan kadar gula dalam darah dan berat badan harus menghindari makanan bergula (sama ada dengan madu atau tidak) dan mengutamakan makanan yang berkhasiat untuk diabetes.

Potensi manfaat madu untuk diabetes

Berdasarkan nilai indeks glisemik, madu sedikit lebih sihat bagi pesakit diabetes berbanding dengan gula atau gula putih.

Indeks glisemik (GI) mengukur seberapa cepat makanan menaikkan kadar gula dalam darah. Semakin tinggi nilai GI makanan, semakin cepat menaikkan gula darah.

Madu mempunyai nilai GI yang sedikit lebih rendah (58) daripada gula putih (60). Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bermaksud madu lebih sihat daripada gula pasir.

Selain pengaruhnya terhadap kadar gula dalam darah, banyak kajian telah mencuba untuk meneroka potensi madu untuk rawatan diabetes.

Beberapa penyelidikan, seperti dalam siaran Perubatan Oksidatif dan Umur Selular, menyatakan bahawa madu berpotensi untuk mengawal gula darah kerana bersifat hipoglikemik (menurunkan kadar glukosa).

Penyelidikan lain dari jurnal Penyelidikan Farmakognosis menunjukkan bahawa komponen anti-radang madu dapat menghambat terjadinya komplikasi diabetes yang berkaitan dengan penyakit jantung dan saraf.

Walau bagaimanapun, sebahagian besar kajian yang mengkaji manfaat madu untuk diabetes masih dijalankan pada skala penyelidikan yang kecil dan terhad.

Penyelidik membuat kesimpulan bahawa hasil kajian harus diuji lebih jauh dalam jangka panjang dan pada skala yang lebih besar. Terdapat juga beberapa kajian yang sebenarnya menunjukkan hasil yang bertentangan.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa sehingga kini madu belum terbukti secara klinikal mampu mengatasi atau membantu merawat diabetes.

Hanya saja, seperti yang dijelaskan sebelumnya, tidak mengapa jika anda berminat untuk memakan madu walaupun anda menghidap diabetes.

Dengan catatan, pengambilan madu harian anda tidak melebihi jumlah gula tambahan yang dibenarkan.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found