Ciri-ciri Kedudukan Rahim yang Terbalik, Wanita Harus Tahu!

Rahim adalah salah satu organ penting dalam sistem pembiakan wanita. Namun, sebilangan wanita ternyata mempunyai kedudukan belakang rahim yang terbalik atau miring. Apakah ciri-ciri rahim terbalik atau miring yang perlu diketahui oleh wanita? Lihat penjelasannya di sini.

Ciri-ciri rahim terbalik

Sumber: Uterineversion

Womb ditarik balik atau terbalik adalah keadaan rahim condong ke posisi belakang pada serviks (serviks) dan bukannya tegak menghadap ke hadapan.

Melihat lebih jauh selepas pemeriksaan, rahim terbalik atau condong ke belakang cenderung melekat pada usus besar, tulang belakang, ke rektum.

Anda perlu tahu bahawa rahim berperanan dalam proses kehamilan kerana ia adalah tempat persenyawaan untuk bertemu sperma dengan telur.

Memetik dari Better Health, biasanya keadaan rahim terbalik tidak menyebabkan gejala atau ciri. Namun, ada juga yang mengalami gejala tertentu.

Walaupun biasa, tidak ada yang salah bagi wanita untuk mengetahui ciri-ciri kedudukan rahim yang miring atau terbalik seperti di bawah.

1. Sakit semasa hubungan seksual

Ada kalanya wanita atau lelaki mengalami ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seksual. Sekiranya anda merasa sakit seperti tekanan, ini mungkin merupakan tanda rahim terbalik.

Rahim yang terbalik boleh menyebabkan serviks berubah kedudukan di kawasan faraj. Punca kesakitan semasa hubungan seksual mungkin disebabkan oleh zakar memukul serviks.

Kemudian, ligamen atau tisu penghubung yang menghubungkan tulang juga boleh berubah arah dari rahim sehingga menjadi penyebab kesakitan semasa melakukan hubungan seksual.

Kedudukan wanita di atas kemungkinan menyebabkan kesakitan maksimum dan tidak menolak kemungkinan merobek ligamen di sekitar rahim.

2. Sakit semasa haid

Kekejangan atau kesakitan semasa haid (senggugut) adalah keadaan biasa. Walau bagaimanapun, ini juga boleh menjadi salah satu ciri kedudukan rahim terbalik atau condong.

Penanda keadaan ini adalah apabila anda mengalami kekejangan di kawasan perut bawah yang muncul sebelum hingga haid.

Kemungkinan anda mengalami senggugut sekunder, iaitu kesakitan yang disebabkan oleh masalah pada organ pembiakan wanita.

Kesakitan mungkin bertambah teruk semasa haid dan berterusan walaupun pendarahan haid berhenti.

3. Jangkitan saluran kencing

Ini adalah keadaan yang berlaku kerana kehadiran bakteria di saluran kencing, jangkitan dari organ lain ke buah pinggang dan tidak menjaga kebersihan semasa hubungan seksual.

Wanita juga perlu lebih waspada kerana jangkitan saluran kencing juga boleh menjadi salah satu ciri kedudukan rahim terbalik atau miring.

Ada kemungkinan rahim terbalik dapat memberi tekanan lebih banyak pada pundi kencing anda, jadi kencing lebih kerap juga menyakitkan.

4. Inkontinensia kencing

Sebagai tambahan kepada jangkitan saluran kencing, terdapat juga kemungkinan inkontinensia urin adalah salah satu tanda atau ciri rahim miring ke belakang.

Keadaan ini boleh berlaku kerana tekanan pada saluran kencing, menjadikan anda tidak dapat mengawal aliran air kencing.

Oleh itu, air kencing dapat keluar secara tiba-tiba dan kemungkinan besar boleh mengganggu aktiviti harian anda.

5. Sakit belakang

Aduan wanita hamil mengenai perkara ini adalah perkara biasa dan boleh berlaku semasa kehamilan.

Sakit belakang yang meningkat juga boleh menjadi salah satu tanda rahim terbalik.

Ini kerana kedudukan rahim memberi lebih banyak tekanan pada tulang belakang ibu. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai tanda-tanda atau ciri-ciri ini.

Secara umum atau tidak mengenai gejala dan ciri rahim yang condong ke belakang ke atas, wanita harus melakukan pemeriksaan kawasan pelvis secara berkala.

Sudah tentu, pemeriksaan pelvis diperlukan untuk menentukan kedudukan rahim dan untuk merawat penyebab awal kelainan rahim seperti penyakit sistem pembiakan wanita.

Lebih-lebih lagi, tidak ada cara untuk mencegah masalah keabnormalan rahim yang satu ini.

Rawatan awal keadaan berjangkit pada rahim, endometriosis, atau fibroid rahim dapat mengurangkan kemungkinan mengubah kedudukan rahim.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda untuk mengetahui masalah kesihatan wanita, termasuk ciri-ciri rahim terbalik.

Jangan lupa bahawa setiap orang mempunyai keadaan badan yang berbeza. Oleh itu, beritahu doktor mengenai gejala yang paling sedikit.

Recent Posts