17 Khasiat Buah Strawberry yang Baik untuk Kesihatan

Anda boleh katakan, strawberi adalah buah serbaguna. Selain rasanya yang enak, buah bulat merah terang dan berbintik-bintik ini juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Jadi, apa faedah strawberi? Baca penjelasan berikut hingga akhir.

Kandungan strawberi yang penting untuk badan

Sebelum menerangkan tentang faedah strawberi, mari kita ketahui terlebih dahulu kandungan nutrien dalam buah yang indah ini.

Melaporkan dari Food Data Central, dalam 100 gram strawberi mengandungi yang berikut.

 • Air: 90.95 gr
 • Tenaga: 32 kcal
 • Karbohidrat: 7.68 g
 • Vitamin C: 58.8 g
 • Vitamin A: 1 mcg
 • Beta karotena 7 mcg
 • Vitamin E ( alpha-tokoferol ): 0.29 mg
 • Vitamin K: 2.2 mcg
 • Vitamin B6: 0,047 mg
 • Jumlah lemak: 0.67 g
 • Gula: 4.89 gr
 • Serat: 2 g
 • Kalsium: 16 mg
 • Kalium: 153 mg
 • Zat besi: 0.41 mg
 • Magnesium: 13 mg
 • Fosforus: 24 mg
 • Zink: 0.14 mg
 • Riboflavin: 0,022 mg
 • Folat: 24 mcg
 • Kolin: 5.7 mcg

Pelbagai kelebihan strawberi untuk kesihatan badan

Berikut adalah kelebihan strawberi yang perlu anda ketahui.

1. Menjaga kesihatan mata

Stroberi diperkaya dengan vitamin C dan antioksidan - seperti flavonoid, fenolik, fitokimia, dan asid elagik.

Kedua-duanya dapat membantu melawan radikal bebas sehingga mata menghindari masalah seperti mata kering, degenerasi makula dan katarak.

Selain itu, kandungan kalium dalam stroberi juga diyakini efektif dalam mengatasi masalah tekanan mata pada bola mata yang boleh membahayakan penglihatan.

2. Meningkatkan imuniti

Berbagai kajian mengatakan bahawa minum jus strawberi secara berkala dapat membantu meningkatkan imuniti. Ini kerana strawberi kaya dengan vitamin C.

Sistem imun yang baik akan mencegah anda dari pelbagai penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria. Dengan cara itu, anda dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Selain itu, vitamin C dalam strawberi juga bertindak sebagai antioksidan yang membantu meneutralkan radikal bebas yang dapat membahayakan tubuh.

3. Mencegah barah

Vitamin C, asid folik, antosianin, quercetin, dan kaempferol adalah beberapa jenis flavonoid yang terkandung dalam strawberi yang mempunyai kesan antikarsinogenik.

Kandungan antikarsinogenik ini dapat melawan pertumbuhan tumor penyebab barah, dan mencegah metastasis (penyebaran) sel barah di dalam tubuh. Minum jus strawberi secara berkala untuk mengelakkan bahaya barah.

4. Meningkatkan fungsi otak

Manfaat strawberi tidak kurang pentingnya adalah meningkatkan fungsi otak. Ini kerana kandungan strawberi kaya dengan anticyanidine dan flavonoid yang berkesan untuk mencegah kehilangan ingatan.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Elizabeth Devore dari Harvard University, dapat disimpulkan bahawa wanita tua yang menggunakan dua atau lebih hidangan strawberi setiap minggu mempunyai daya ingat yang lebih baik.

5. Mencegah tekanan darah tinggi

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa pengambilan makanan kaya dengan antosianin seperti strawberi dapat mencegah tekanan darah tinggi.

Selain memberikan kesan warna, antosianin Stroberi juga dapat membantu membuka aliran darah.

Kesan ini sangat berpengaruh pada mereka yang berumur 60 tahun ke bawah. Namun, itu tidak bermakna anda mengabaikan rawatan dari doktor, anda masih perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

Sumber: Klinik Cleveland

6. Mengurangkan risiko serangan jantung

Fungsi antosianin pada strawberi lain adalah untuk mencegah serangan jantung. Walaupun tidak diketahui dengan pasti, beberapa kajian telah menjelaskan perkara ini.

Salah satunya ialah penyelidikan yang dilakukan oleh Dr. Eric Rimm yang menunjukkan bahawa mereka yang sering makan strawberi dan beri lain mempunyai risiko serangan jantung yang lebih rendah.

7. Mencegah risiko strok

Manfaat penting stroberi seterusnya adalah untuk mengelakkan strok. Ini kerana zatnya antosianin dalam strawberi yang dapat mencegah hipertensi.

Hipertensi adalah salah satu faktor risiko strok. Oleh itu, dengan memakan strawberi secara teratur, tekanan darah dapat dikawal sehingga dapat mengurangkan risiko terkena strok.

8. Mengawal gula darah

Pakar menjelaskan bahawa antioksidan dan pelbagai sebatian lain seperti fitokimia , antosianin dan ellagitannins terkandung dalam strawberi dapat membantu mengawal gula dalam darah.

Selain itu, kerana memiliki indeks glisemik rendah, stroberi selamat untuk dimakan oleh penderita diabetes. Anda boleh mendapatkan rasa manis semulajadi strawberi dan bukannya gula biasa.

9. Membantu mengurangkan berat badan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, anda harus memasukkan strawberi dalam menu diet buah-buahan dan jenis diet harian yang lain. Ini kerana kandungan serat makanan yang tinggi dalam buah.

Sejumlah kajian klinikal membuktikan bahawa serat memainkan peranan yang sangat penting dalam menjaga metabolisme dan peraturan diet pada orang yang gemuk atau berlebihan berat badan.

10. Menjaga kesihatan pencernaan

Selain menurunkan berat badan, serat yang terkandung dalam strawberi juga dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan.

Serat berfungsi untuk mengikat lemak dan najis dalam usus, sehingga mencegah anda dari pelbagai penyakit seperti sembelit dan buasir. Serat juga dapat membantu flora usus untuk mencerna makanan dengan lebih baik.

11. Mengatasi keradangan (anti-radang)

Manfaat strawberi seterusnya adalah membantu mencegah keradangan. Kandungan stroberi yang bertindak sebagai anti-radang adalah polifenol, antosianin, mikronutrien dan serat.

Penyelidikan yang dilakukan oleh pakar pemakanan dari Oklahoma State University di Amerika Syarikat menyimpulkan bahawa zat dalam strawberi berperanan mencegah keradangan pada tisu badan, hiperglikemia, dan pelbagai penyakit saluran darah.

12. Menghalang penyerapan kolesterol jahat (LDL)

Kajian oleh Institut Kesihatan Umum Nasional di Helsinki, Finland, menyatakan bahawa kandungan polifenol dalam strawberi dan beri lain dapat membantu penyerapan HDL atau kolesterol baik dan mencegah penyerapan kolesterol jahat.

Oleh itu, pengambilan strawberi secara berkala dapat mengelakkan anda dari pelbagai penyakit kardiovaskular yang disebabkan oleh kolesterol tinggi seperti penyakit jantung.

13. Mengatasi jerawat

Selain melindungi tubuh dari pelbagai penyakit berbahaya, ternyata strawberi juga mampu mengatasi jerawat.

Ini kerana kandungan zat anti-radang yang terdapat dalam strawberi. Bahan-bahan ini mampu mencegah keradangan pada kulit yang menyebabkan jerawat.

14. Menghidrat kulit

Kandungan air dalam strawberi berkesan untuk mencegah kulit kering. Kulit yang terhidrat akan kekal terhidrat.

Apabila kelembapan dijaga, kulit akan lebih segar dan terhindar dari masalah yang disebabkan oleh kulit kering.

15. Menghalang penuaan pramatang

Strawberry adalah buah yang kaya dengan Vitamin C. Sejumlah kajian telah membuktikan keberkesanan vitamin C dalam mencegah kulit dari tanda-tanda penuaan pramatang seperti kedutan dan kedutan.

Anda boleh mendapatkan kelebihan vitamin C dari strawberi dengan menghaluskannya dan kemudian menyapukannya ke wajah. Di samping itu, anda juga boleh memakannya secara langsung.

16. Mencerahkan kulit

Selain mencegah penuaan dini, vitamin C yang terkandung dalam strawberi juga dapat membantu menjadikan kulit anda lebih cerah.

Adapun kandungannya natrium askorbil fosfat ( SAP ) atau vitamin C yang larut dalam air yang terkandung dalam buah dipercayai sejenis vitamin C yang mampu memberikan hasil yang lebih efektif dalam mencerahkan kulit.

17. Melindungi kulit dari bahaya pencemaran dan sinaran UV

Manfaat penting strawberi untuk kulit adalah melindungi dari bahaya pencemaran dan sinaran UV. Ini berkat kandungan strawberi yang kaya dengan antioksidan.

Antioksidan dalam strawberi dapat menangkal radikal bebas yang disebabkan oleh pencemaran dan melindungi kulit dari sinar berbahaya ultraviolet .

Cara makan strawberi

Strawberry adalah buah yang kaya dengan khasiat. Namun, anda perlu memperhatikan cara penyediaan yang betul agar nutrien yang terkandung di dalamnya dijaga.

Untuk mendapatkan faedah strawberi, jangan memasaknya pada suhu tinggi. Ini supaya kandungan vitamin, mineral, dan sejumlah nutrien lain yang terkandung dalam buah tidak hilang.

Anda harus makan strawberi dalam keadaan segar, misalnya dengan makan secara langsung atau sebagai salad.

Di samping itu, anda juga boleh memprosesnya menjadi smoothie atau jus strawberi menggunakan air sejuk atau ketulan ais.

Anda boleh menyimpan strawberi di dalam peti sejuk agar sentiasa segar. Walau bagaimanapun, tidak boleh terlalu lama sehingga nutrien tidak berkurang.

Recent Posts