5 Khasiat Minyak Bayi untuk Bayi Selain Melembapkan Kulit -

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda tahu bahawa kulit bayi sangat lembut, licin, dan juga cukup sensitif. Oleh itu, anda memerlukan produk penjagaan kulit bayi khas seperti minyak bayi. Bukan hanya menenangkan dan melembapkan kulit, ada juga manfaat lain dari minyak bayi untuk bayi. Berikut adalah penjelasan penuh yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Bahan utama minyak bayi

Bayi mempunyai keadaan kulit yang berbeza dari orang dewasa sehingga mereka memerlukan penjagaan tambahan. Perkara yang perlu dipertimbangkan, terutama menjaga bayi yang baru lahir.

Dari pelbagai produk untuk merawat kulit bayi, biasanya ibu bapa telah menyediakannya minyak bayi kerana ia berguna untuk menambahkan kelembapan pada kulit bayi.

Berikut adalah beberapa bahan utama yang biasanya terdapat dalam produk minyak bayi, seperti:

  • minyak mineral,
  • vitamin E,
  • vitamin A,
  • minyak zaitun, dan
  • minyak badam.

Memetik dari Fakta Keselamatan Kimia, minyak mineral adalah ramuan utama dalam produk minyak bayi yang telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan & Dadah AS sebagai bahan aktif.

Minyak mineral ini dikelaskan sebagai ringan, tidak berwarna, tidak mengandungi wangian, dan bahan semula jadi yang berasal dari bumi.

Kebaikan minyak bayi untuk bayi

Sebagai ibu bapa, anda paling mengetahui keperluan kulit si kecil anda. Apabila anda masih tidak pasti menggunakan minyak bayi, tidak ada salahnya untuk mengetahui faedahnya terlebih dahulu.

Perkara yang perlu anda ingat ialah bayi harus menggunakan produk penjagaan kulit dengan jumlah bahan yang paling sedikit.

Di The Royal Children Hospital Melbourne, ibu bapa disarankan untuk memilih produk penjagaan kulit bayi yang dapat mengekalkan kelembapan dan mengatasi kegatalan.

Berikut adalah pelbagai faedahnya minyak bayi untuk bayi yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

1. Melembapkan kulit

Manfaat utama dari minyak bayi untuk bayi adalah menjaga kulit sensitifnya lembap dan tidak menyumbat liang.

Ini kerana kandungan utama dalam bentuk minyak mineral dapat membantu mengekalkan kandungan air di kulit agar kelembapan tidak berkurang.

Bukan itu sahaja, minyak mineral Ia juga merupakan salah satu bahan pelembap paling selamat untuk kulit sensitif.

Apabila kulit anak kecil anda terasa terlalu kering, anda boleh memohon minyak bayi Selepas mandi, kulit masih terasa lembap.

2. Bersihkan lipatan kulit

Kadang kala, ibu bapa tidak menyedari bahawa masih ada kotoran yang tersisa di kulit bayi. Lebih-lebih lagi, di bahagian tubuh yang terlupa seperti lipatan tangan, kaki, paha, leher, telinga, hingga ke bahagian dalam pusar.

Contohnya, di kawasan yang tertinggal sisa kotoran atau serbuk. Anda boleh menggunakan minyak bayi kerana ia juga berguna untuk membersihkan lipatan kulit bayi.

3. Melegakan ruam

Keadaan lain yang biasa berlaku pada kebanyakan bayi adalah permulaan ruam termasuk ruam lampin. Sebenarnya, tidak jarang muncul ruam adalah tanda atau gejala jangkitan.

Sebelum menyebabkan masalah kulit lain seperti kerengsaan, anda boleh memohon minyak bayi pada badan bayi.

Ini kerana faedah lain dari minyak bayi untuk bayi adalah membantu melegakan keradangan akibat berpeluh berlebihan dan ruam lampin.

Kandungan vitamin E yang kaya dengan antioksidan minyak bayi berguna untuk melembapkan, menyembuhkan, sambil menguatkan perlindungan kulit.

Selain itu, vitamin E juga mempunyai fungsi untuk menghilangkan rasa gatal, reaksi alergi, dan jangkitan tertentu pada kulit bayi. Walau bagaimanapun, anda masih harus berhati-hati semasa menggunakannya.

4. Mengatasi masalah kulit kepala

Masalah kulit kering pada bayi juga boleh menjadi cukup parah sehingga kulit kelihatan bersisik untuk mengelupas. Keadaan ini bukan hanya pada kulit badan, tetapi juga di bahagian kepala bayi.

Faedah lain menggunakan minyak bayi untuk bayi adalah membantu melegakan kulit kepala kering bayi.

Sapukan beberapa tetes minyak ini di kulit kepala bayi dan biarkan sebentar. Selepas itu, anda boleh mengurut perlahan bahagian kepala sehingga kerak perlahan-lahan hilang.

Pastikan anda membilasnya dengan syampu untuk menghilangkan sisa timbangan dan minyak.

Selain itu, kandungan minyak mineral juga membantu melembutkan dan menguatkan rambut si kecil anda.

5. Tenangkan badan

Selain daripada spa bayiIbu juga boleh melakukan urutan bayi di rumah. Urutan bayi di rumah bukan sahaja berguna untuk membentuk ikatan antara ibu bapa dan bayi.

Namun, ia juga menjadikan bayi lebih rileks sambil merangsang saraf dan otot.

Untuk itu, manfaatkan minyak bayi untuk mengurut bayi kerana kandungannya selamat untuk kulit sensitif.

Badakah wajar menggunakan minyak bayi untuk wajah bayi?

Produk minyak bayi Sudah tentu, ia telah disesuaikan dengan keperluan dan keadaan kulit bayi. Rumusannya adalah hypoallergenic, bebas dari parabens, pewarna, dan bahan yang menyebabkan reaksi alergi.

Bukan itu sahaja, kandungan minyak mineral di minyak bayi mempunyai sifat bukan komedogenik.

Ini bermaksud bahawa ia tidak menyumbat liang, jadi anda juga dapat menggunakannya di wajah bayi anda untuk mencegah kulit kering.

Anda perlu ingat, elakkan memburuk-burukkan minyak bayi kawasan muka seperti mata, hidung, mulut.

Juga berjumpa doktor agar si kecil mendapat rawatan yang betul mengikut keadaan kulitnya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts