Punca Kanser Prostat dan Pelbagai Faktor Risiko -

Kanser prostat adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa pada lelaki. Berdasarkan data Globocan 2018, sebanyak 5,007 orang di Indonesia meninggal dunia akibat penyakit ini. Namun, anda masih boleh mencegah barah prostat dengan mengenali pelbagai faktor yang boleh menyebabkan dan meningkatkan risiko penyakit ini. Lalu, apakah penyebab dan faktor risiko barah prostat?

Menyedari punca-punca barah prostat

Pada dasarnya, barah prostat disebabkan oleh perubahan atau mutasi DNA pada sel prostat normal.

Sel normal ini seharusnya tumbuh dan membelah pada kadar yang wajar, kemudian mati dan digantikan oleh sel baru. Walau bagaimanapun, apabila berlaku mutasi DNA, sel-sel ini hidup dan membiak secara tidak terkawal.

Sekiranya ini dibolehkan, sel-sel yang tidak normal ini akan terkumpul dan membentuk tisu tumor. Sebilangan sel ini juga dapat merebak ke organ tubuh yang lain, yang dikenali sebagai metastasis.

Mutasi DNA boleh berlaku dengan diturunkan dari ahli keluarga ( diwarisi ). Keadaan ini dijumpai pada sekitar 5-10 peratus kes barah prostat.

Walau bagaimanapun, kebanyakan penghidap barah cenderung mengembangkan sel barah pada suatu ketika dalam hidup mereka dan bukan keadaan kongenital. Keadaan ini juga dikenali sebagai memperoleh mutasi gen .

Walau bagaimanapun, penyebab mutasi DNA yang menyebabkan barah prostat tidak diketahui secara pasti. Namun, para pakar percaya terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko barah prostat pada lelaki.

Pelbagai faktor yang meningkatkan risiko barah prostat

Kanser prostat adalah penyakit yang boleh menimpa sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, beberapa faktor dikatakan dapat meningkatkan risiko menghidap penyakit ini, seperti:

1. Umur

Apabila anda semakin tua, risiko barah prostat meningkat. Anda lebih berisiko terkena barah prostat ketika berusia 50 tahun.

Dilaporkan dari American Cancer Society, enam dari sepuluh kes barah prostat dijumpai pada lelaki berusia lebih dari 65 tahun. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, penyakit ini juga boleh berlaku pada lelaki di bawah usia 40 tahun.

2. Sejarah keluarga

Faktor risiko lain untuk barah prostat adalah sejarah keluarga. Anda berisiko terkena barah prostat sehingga dua kali ganda jika anda mempunyai bapa atau saudara lelaki yang mempunyai sejarah penyakit ini. Sebenarnya, risikonya jauh lebih tinggi jika saudara anda menghidap barah prostat pada usia muda.

Di samping itu, anda juga berisiko mendapat barah prostat jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah barah payudara, disebabkan oleh mutasi gen yang diwarisi (BRCA1 atau BRCA2). Mutasi pada gen ini, terutama BRCA2, juga menyebabkan sebilangan kecil kes barah prostat.

3. Berat badan berlebihan atau kegemukan

Berat badan berlebihan atau kegemukan dikatakan dapat meningkatkan risiko terkena barah prostat lanjut. Sebenarnya, barah prostat cenderung lebih mematikan pada lelaki gemuk. Hubungan antara obesiti dan risiko barah prostat diyakini berkaitan dengan pinggang, pinggul, dan lilitan perut pada orang yang berlebihan berat badan.

Dilaporkan dari Harvard Health Publishing, lelaki yang berlebihan berat badan mempunyai risiko tambahan 8% untuk menghidap barah prostat, sementara lelaki yang gemuk meningkatkan risiko barah prostat sebanyak 20%. Sebenarnya, kegemukan yang teruk dapat meningkatkan risiko hingga 34%.

4. Ketinggian

Satu kajian yang diterbitkan dalam BMC Medicine pada tahun 2017 menunjukkan fakta bahawa lelaki tinggi lebih berisiko terkena barah prostat yang agresif.

Walaupun ketinggian itu sendiri bukan penyebab barah, para pakar melihat bahawa lelaki yang lebih tinggi biasanya mempunyai lebih banyak sel dan jumlah prostat yang lebih besar.

Apabila digabungkan dengan faktor risiko lain, seperti gen keturunan ibu bapa, kemungkinan pertumbuhan sel barah di prostat lelaki tinggi lebih besar daripada lelaki dengan tinggi atau sederhana.

5. Makanan tertentu

Beberapa kajian mendapati bahawa lelaki yang mengambil banyak kalsium, baik dari pengambilan makanan dan makanan tambahan, lebih berisiko terkena barah prostat yang agresif. Anda juga berisiko mendapat barah prostat yang agresif jika anda makan makanan yang kurang serat, seperti sayur-sayuran.

Selain kalsium dan kekurangan serat, makanan yang tinggi lemak hewani juga dikatakan dapat meningkatkan risiko barah prostat, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Makanan ini termasuk daging merah (daging lembu, domba, dan daging babi) dan produk tenusu tinggi lemak (mentega, susu tinggi lemak, keju, dan krim).

6. Tabiat merokok

Beberapa kajian mendapati bahawa merokok boleh menjadi faktor penyumbang kepada kanser prostat yang agresif. Sebenarnya, merokok sedikit sebanyak meningkatkan risiko kematian akibat barah prostat. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk membuktikannya.

7. Kurang pergerakan

Lelaki yang jarang bersenam dan kurang aktif dikaitkan dengan kegemukan. Oleh itu, lelaki yang tidak aktif boleh berisiko mendapat barah prostat. Sebaliknya, lelaki yang rajin bersenam mempunyai peluang lebih besar untuk sembuh dan selamat dari penyakit ini.

8. Keradangan kelenjar prostat

Keradangan kelenjar prostat atau prostatitis telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat. Sebabnya, keradangan sering dilihat pada sampel tisu prostat yang juga mengandungi barah. Walau bagaimanapun, hubungan antara prostatitis dan kanser prostat belum terbukti melalui penyelidikan.

9. Penyakit kelamin

Penyakit kelamin, seperti gonorea dan klamidia, dikatakan sebagai penyebab barah prostat. Sebabnya, kedua-dua penyakit ini boleh menyebabkan keradangan prostat. Walau bagaimanapun, setakat ini penyelidik tidak bersetuju mengenai perkara ini dan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

10. Gangguan tidur

Lelaki yang cukup tidur pada waktu malam cenderung mempunyai risiko kanser prostat yang lebih rendah. Sebabnya adalah bahawa lelaki dengan tidur yang mencukupi dan tidak terganggu mempunyai tahap hormon melatonin yang lebih tinggi, yang dianggap menghalang pertumbuhan sel barah.

Sebaliknya, sebuah kajian yang diterbitkan dalam BMC Cancer pada tahun 2019 mendapati bahawa pesakit dengan masalah tidur dikaitkan dengan peningkatan risiko barah prostat, yang meningkat seiring bertambahnya usia.

11. Penyakit tertentu

Selain risiko barah usus besar, penyakit Crohn juga dikatakan dapat meningkatkan risiko barah prostat. Penyelidikan dari Northwestern Medicine di Illinois mendapati bahawa orang dengan penyakit Crohn mempunyai tahap PSA yang lebih tinggi.antigen khusus prostat) lebih tinggi. Tahap PSA yang tinggi boleh menjadi salah satu faktor penyebab barah prostat.

Faktor risiko barah prostat masih diperdebatkan

Selain faktor risiko di atas, terdapat beberapa faktor lain yang juga dikatakan penyebab barah prostat. Walau bagaimanapun, faktor risiko ini masih diperdebatkan dalam dunia perubatan. Pelbagai kajian dapat menunjukkan hasil yang bercampur-campur. Faktor risiko berikut masih diperdebatkan:

1. Prosedur vasektomi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa lelaki yang telah menjalani vasektomi mungkin berisiko tinggi terkena barah prostat. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang berkaitan dengan ini masih dilakukan untuk membuktikannya, jadi faktor ini sebagai penyebab barah prostat masih belum dapat dipastikan.

2. Ejakulasi yang kerap

Menurut kajian yang diterbitkan dalam European Journal of Eurology, lelaki yang sering ejakulasi (mengeluarkan cairan mani) diketahui mempunyai risiko kanser prostat yang lebih rendah, berbanding lelaki yang jarang ejakulasi. Sebabnya, air mani yang keluar semasa ejakulasi dapat membantu membuang bahan asing yang menyebabkan keradangan dan sebatian radikal bebas yang mencetuskan barah pada prostat.

Namun, kajian yang diterbitkan dalam jurnal BJUI menemui fakta lain. Kajian ini sebenarnya menunjukkan bahawa lelaki yang aktif secara seksual (sering melakukan hubungan seks atau melancap), sebenarnya mempunyai peningkatan risiko barah prostat lebih awal, pada usia 20-30-an. Oleh itu, faktor ini masih belum pasti sama ada ia berisiko mendapat barah prostat pada seseorang.

Walaupun anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko di atas, itu tidak bermakna anda pasti akan menghidap penyakit ini. Anda boleh mengurangkan risiko barah prostat dengan menggunakan gaya hidup sihat dan kaedah pencegahan barah prostat yang lain. Sekiranya anda merasakan ada gejala barah prostat, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found