Luka Vagina Kerana Seks: Punca dan 5 Cara Mengatasinya

Seks mesti menyenangkan dan menyenangkan, tidak menyakitkan. Oleh itu, apakah penyebabnya jika selepas seks faraj benar-benar sakit dan ternyata menjadi luka? Bagaimana mengatasi luka faraj? Ketahui semua jawapan di bawah.

Apa yang menyebabkan luka faraj selepas hubungan seks?

Luka faraj selepas hubungan seks kemungkinan besar disebabkan oleh daya geseran yang kuat antara zakar dan dinding faraj. Risiko ini lebih cenderung berlaku pada faraj yang kurang "basah" kerana kekurangan pelinciran. Faraj kering biasanya disebabkan oleh banyak perkara, seperti:

  • Kekurangan semangat
  • Kurangnya rangsangan atau melewatkan foreplay
  • Kebimbangan yang berlebihan
  • Perubahan hormon, misalnya kerana penggunaan dadah atau menopaus

Semua perkara ini boleh memberi kesan pada tahap hormon estrogen anda, yang berfungsi untuk merangsang pengeluaran cairan vagina. Apabila tahap estrogen tidak mencukupi, tubuh tidak akan mengeluarkan cecair faraj yang mencukupi. Sebenarnya, cecair faraj berguna untuk mengurangkan geseran zakar dengan dinding faraj semasa penembusan. Malah geseran yang sangat keras boleh menyebabkan vagina terkoyak dan berdarah.

Luka faraj selepas hubungan seks juga boleh berlaku apabila anda dan pasangan tidak menggunakan pelincir faraj semasa melakukan hubungan seks, yang dapat mengurangkan geseran antara kulit zakar dan tisu di dalam vagina.

Jadi, apa yang perlu dilakukan sekiranya faraj cedera akibat hubungan seks?

Sebenarnya, faraj anda mempunyai cara penyembuhannya sendiri. Cuma faraj memerlukan masa untuk menghilangkan luka yang dialami. Namun, jangan risau, anda boleh melakukan perkara berikut untuk mempercepat penyembuhan organ seks dan mengembalikan semangat anda, dengan melakukan perkara berikut:

1. Elakkan melakukan hubungan seks dengan pasangan semasa luka faraj

Ya, selama itu, anda harus menahan minat dan keinginan untuk bercinta dengan pasangan anda. Melakukan hubungan seks dengan luka faraj hanya akan menjadikan luka lebih teruk. Geseran yang berlaku semasa penembusan akan menjadikan luka terbuka dan melebar ke bahagian lain.

2. Jangan menggaru kawasan faraj

Simptom lain yang akan muncul ketika vagina anda melepuh atau sakit adalah gatal di kawasan kemaluan. Apabila itu berlaku, tahan gatal di faraj anda, tetapi jangan gores. Contohnya, dengan mencuci faraj dengan air sejuk atau sejuk. Menggaru rongga vulva atau vagina hanya akan menyebabkan kesakitan.

3. Jangan lakukan pembersihan vagina

Douching adalah cara membersihkan vagina dengan menyemburkan larutan khas ke saluran vagina. Nampaknya boleh menjadikan vagina lebih bersih, tetapi pada hakikatnya, kaedah ini sebenarnya memberi kesan buruk pada vagina. Douching akan mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria di dalam vagina.

Bakteria di dalam faraj berfungsi untuk mengekalkan tahap pH dan mencegah vagina daripada dijangkiti. Tetapi, jika anda melakukan douching, faraj akan berisiko terkena jangkitan bakteria buruk yang lain.

4. Elakkan membersihkan vagina dengan sabun mandi

Ini juga tidak dapat dilakukan. Menggunakan sabun mandi untuk membersihkan vagina juga hanya akan membunuh bakteria semula jadi di sekitar faraj. Oleh itu, sebenarnya organ wanita anda hanya perlu dibasuh dan dibilas dengan air suam dan kemudian dikeringkan dengan tuala.

Menggunakan produk yang mempunyai bau busuk pada vagina juga akan memberi kesan yang sama. Oleh itu, elakkan semua produk ini.

5. Sekiranya sangat sakit, segera berjumpa doktor

Sekiranya anda merasa sakit sehingga mengganggu aktiviti anda, maka sebagai pertolongan cemas anda boleh mengambil ubat penahan sakit. Selepas itu, segera berjumpa doktor agar faraj yang cedera cepat sembuh.

Recent Posts