Tarikh untuk Diabetes, Adakah Mereka Selamat dan Sihat? |

Pesakit diabetes biasanya menghindari pengambilan makanan bergula untuk mengekalkan kadar gula dalam darah mereka. Sebagai buah dengan rasa manis, kurma sering dimasukkan dalam senarai makanan pantang larang untuk diabetes. Namun, adakah benar bahawa pengambilan kurma dapat menaikkan gula darah secara drastik?

Kesan memakan kurma untuk pesakit diabetes

Mengatur pengambilan nutrien adalah langkah penting dalam menjalani gaya hidup sihat bagi pesakit diabetes.

Sebabnya, setiap makanan yang dimakan dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah, terutama makanan manis.

Walaupun dikenali sebagai buah berkhasiat, kurma mempunyai rasa yang sangat manis sehingga dikhuatiri dapat meningkatkan gula darah pada pesakit diabetes.

Rasa manis kurma berasal dari kandungan gula semula jadi mereka, iaitu fruktosa. Baiklah, kurma yang biasa dimakan adalah kurma yang telah dikeringkan.

Proses mengeringkan buah dapat menjadikan rasa buah lebih manis kerana meningkatkan kandungan kalori dan karbohidrat dalam bentuk gula dalam kurma.

Satu tarikh kering (24 gram) mengandungi sekurang-kurangnya 67 kalori dan 18 gram karbohidrat. Kandungan karbohidrat ini akan mempengaruhi peningkatan kadar gula dalam darah.

Sekiranya pesakit diabetes memakan kurma dalam jumlah banyak, kadar gula dalam darah pasti akan meningkat.

Namun, kurma adalah buah yang mempunyai nilai indeks glisemik (GI) rendah. Indeks glisemik menunjukkan kemampuan makanan untuk menaikkan gula darah.

Makanan dengan GI yang tinggi dapat menaikkan gula darah dengan lebih cepat. Sebaliknya, nilai GI yang rendah menunjukkan makanan lebih lambat mempengaruhi gula darah.

Kajian dari Jurnal Pemakanan Nilai indeks glisemik tarikh antara 44-45. Nilai GI di bawah 55 rendah.

Maksudnya, memakan tarikh dalam had yang munasabah dan disesuaikan dengan keperluan karbohidrat harian pesakit diabetes masih dibenarkan.

Manfaat kurma untuk diabetes

Pengambilan kurma di bahagian kanan juga bermanfaat bagi pesakit diabetes.

Kandungan serat dalam kurma dapat melambatkan proses memecah karbohidrat menjadi glukosa sehingga tidak cepat meningkatkan kadar gula darah setelah makan.

Selain itu, kurma adalah salah satu buah yang kaya dengan mikronutrien seperti mineral, vitamin, dan antioksidan.

Kurma dapat memberikan magnesium dan natrium tambahan ke dalam badan. Mineral ini berperanan dalam pengaturan gula darah dan juga tekanan darah.

Atas sebab ini, manfaat kurma dapat mengurangkan risiko komplikasi diabetes yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi.

Kawal pengambilan kurma jika anda menghidap diabetes

Anda mesti sedar akan kandungan gula yang tinggi dalam kurma. Namun, yang paling penting sebenarnya adalah mengatur pengambilan kurma bagi pesakit diabetes.

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, menghidap diabetes tidak bermaksud anda tidak boleh makan makanan bergula sama sekali.

Pesakit diabetes masih boleh makan makanan ringan dan buah-buahan manis.

Namun, dengan catatan, bahagian makan makanan manis untuk pesakit diabetes tetap disesuaikan dan seimbang dengan pengambilan makanan berkhasiat untuk diabetes lain.

Sekiranya anda makan kurma dalam kuantiti yang banyak untuk melebihi keperluan karbohidrat harian anda, pastinya akan membahayakan keadaan diabetes anda.

Lebih-lebih lagi, jika pengambilan kurma lebih banyak daripada bahagian sumber makanan protein, lemak, dan vitamin lain, ini tentunya berisiko untuk kesihatan anda.

Oleh itu, seperti makanan manis lain, kurma harus dimakan dalam jumlah terkecil dari jumlah keperluan pemakanan harian anda.

Sebagai alternatif, anda boleh menjadikan kurma sebagai makanan ringan untuk diabetes supaya bahagiannya tidak berlebihan.

8 Buah-buahan Terbaik yang Selamat bagi Penghidap Gula Darah dengan Diabetes

Berapa tarikh yang sesuai untuk dimakan?

Sebenarnya tidak ada ukuran pasti berapa biji kurma yang selamat untuk diminum oleh pesakit diabetes.

Sebabnya, ini perlu disesuaikan dengan keperluan kalori harian setiap pesakit, yang bergantung pada intensiti aktiviti harian, berat badan, dan kadar gula darah tinggi.

Sebilangan pesakit, terutama mereka yang menghidap diabetes jenis 1, biasanya harus menerapkan peraturan pemakanan berdasarkan pengiraan karbohidrat setiap hari agar gula darah mereka lebih terkawal.

Oleh itu, pengambilan makanan ringan dan buah-buahan seperti kurma perlu dimasukkan dalam pengiraan karbohidrat harian.

Oleh itu, pesakit diabetes harus berjumpa dengan doktor perubatan dalaman atau pakar pemakanan untuk menentukan bahagian yang sesuai untuk makanan ringan dalam rancangan diet sihat mereka.

Secara amnya, pengambilan makanan ringan tidak boleh melebihi penggunaan gula tambahan yang disyorkan, iaitu 10% daripada jumlah tenaga atau setara dengan 50 gram (4 sudu besar) sehari.

Oleh itu, jika satu tarikh kering mengandungi 18 gram gula, ini bermakna anda perlu menghadkan pengambilan kurma hingga maksimum 2-3 buah sehari.

Dengan catatan, anda tidak makan makanan ringan manis yang lain.

Penting untuk diingat bahawa dalam menjalani gaya hidup sihat yang merupakan kunci rawatan diabetes, anda tidak boleh makan makanan secara sembarangan.

Ini hanyalah bertujuan untuk memastikan tahap gula dalam darah terkawal.

Penggunaan kurma dalam jumlah terhad masih dibenarkan. Namun, untuk kekal sihat, pesakit diabetes juga perlu memasukkan menu makanan berkhasiat lain dan aktif dalam sukan.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found