Punca Pembengkakan Klitoris yang Tidak Berakhir •

Ya, wanita juga dapat mengalami ereksi, iaitu pembengkakan klitoris akibat rangsangan seksual. Walau bagaimanapun, ereksi yang berpanjangan pada wanita atau disebut priapism klitoris adalah keadaan yang jarang berlaku apabila ereksi klitoris berlangsung lebih lama dari 4 jam, membuatnya menyakitkan.

Perbezaan ereksi yang berpanjangan pada wanita dan lelaki

Priapisme klitoris adalah fenomena yang serupa dengan priapisme zakar, kerana terdapat gangguan pada aliran darah yang mengalir keluar dari ruang ereksi. Hasil akhirnya adalah bahawa klitoris membesar, membengkak, dan cenderung menyakitkan. Tetapi tidak seperti ereksi yang berpanjangan, pembengkakan kelentit yang berpanjangan pada wanita tidak dianggap sebagai kecemasan perubatan, kerana risiko pembekuan darah jauh lebih rendah. Risiko rendah disebabkan oleh peredaran darah yang lebih besar ke klitoris berbanding dengan zakar. Walaupun tahap bahaya priapism klitoris jauh lebih kecil, rawatan kecemasan masih diperlukan untuk mengurangkan gejala.

Contoh kes pembengkakan klitoris yang berpanjangan pada wanita

Kes 1

Menurut kes yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Obstetrik & Ginekologi Pada tahun 2006, seorang wanita berusia 24 tahun yang tidak pernah hamil mengalami pembengkakan klitoris selama lebih dari 2 minggu. Gejala-gejala ini muncul secara beransur-ansur, tanpa disertai dengan aktiviti seksual.

Selain sakit ketika membuang air kecil, dia tidak mempunyai gejala lain. Tidak ada sejarah trauma atau penggunaan ubat, selain penggunaan kontraseptif oral. Wanita itu diketahui mempunyai clitoromegaly kongenital (pembesaran klitoris).

Keadaan ini telah dinilai secara meluas pada awal kanak-kanak. Tidak ada kelainan endokrin, kromosom, atau anatomi tambahan pada masa itu. Perkembangan fizikal dan seksual juga dinyatakan normal. Pemeriksaan klinikal menunjukkan bahawa wanita muda yang sihat mempunyai beberapa menindik pada badan, tetapi tidak ada di kawasan kemaluan. Di samping itu, dia mempunyai kelentit lembut dan membesar hingga panjang 4-5 cm.

Crura klitoris (hujung klitoris) jelas terasa di bahagian dalam ramus kemaluan dan lembut. Pemeriksaan ultrabunyi dan makmal transvaginal tidak menunjukkan adanya kelainan. Sekiranya tidak ada sebab yang jelas, tidak ada nasihat berguna mengenai tindakan klinikal.

Di bawah anestesia umum, batang klitoris dan crura disuntik dengan epinefrin dan heparin. Selepas suntikan, crura dan batang klitoris disedut menggunakan jarum besar, dan sejumlah besar darah tebal dan tebal diperolehi. Dalam beberapa hari, wanita itu pulih sepenuhnya. Namun, dua tahun kemudian dia mengalami sakit kelentit tanpa disertai pembengkakan, yang tidak berkaitan dengan gairah seksual.

Kes 2

Menurut kajian mengenai Jurnal Perubatan Seksual, seorang wanita berusia 29 tahun mengalami kes priapisme klitoris yang serius selama lima hari setelah dia mengambil antidepresan bupropion dan trazodone. Wanita itu minum ubat setiap hari untuk merawat libido rendah dalam beberapa bulan terakhir, dan telah meningkatkan dos sebelum mengalami pembengkakan labia dan sakit di kawasan klitoris.

Walaupun dia tidak lagi mengambil ubat, rasa sakit dan bengkak bertambah buruk selama lima hari ke depan. "Rasa sakit telah melemahkan tubuhnya, kerana dia tidak dapat berjalan, duduk, atau berdiri tanpa diikuti dengan bertambahnya rasa sakit," kata para penyelidik. Semasa diperiksa, doktor mendapati klitoris diperbesar hingga ukuran 2 x 0,7 cm dengan perubahan warna ungu.

Wanita itu diberi dekongestan oral dan Sudafed selama tiga hari. Setelah satu hari mengambil ubat itu setiap enam jam, wanita tersebut harus terus mengambil Sudafed selama dua hari sehingga keadaan kembali normal, kata para penyelidik.

Kesimpulannya

Seperti dua kes di atas, penyebab pembengkakan klitoris yang berpanjangan pada wanita berbeza-beza. Oleh itu, jenis rawatan juga berbeza. Walaupun priapisme berpotensi mempengaruhi lelaki dan wanita, ingatlah bahawa keadaan ini agak jarang berlaku. Risiko pembengkakan klitoris yang berpanjangan rendah, tetapi jika anda mengalami kesakitan di klitoris selama berjam-jam dan tidak hilang, jangan ragu untuk mendapatkan bantuan perubatan.

BACA JUGA:

  • 5 Faktor Yang Menyebabkan Mati Pucuk (Disfungsi Ereksi)
  • 5 Fakta Menarik Tentang Klitoris yang Anda Tidak Tahu
  • 9 Punca Bisul dan Benjolan pada Bibir Faraj

Recent Posts