Kunyit untuk Jerawat, Benarkah Berkesan?

Kunyit telah lama digunakan dalam perubatan tradisional kerana dianggap berkhasiat untuk kesihatan. Malah, kunyit juga sering dijadikan bahan semula jadi dalam produk penjagaan kulit. Jadi, adakah kunyit berkesan untuk merawat jerawat?

Khasiat kunyit untuk merawat jerawat

Jerawat sebenarnya mudah diatasi jika dirawat dengan segera, termasuk dengan menggunakan sejumlah bahan semula jadi untuk merawat jerawat. Salah satunya ialah kunyit. Kenapa begitu?

Kunyit mengandungi sebatian aktif yang disebut curcumin yang diketahui mempunyai banyak manfaat, termasuk sifat anti-radang. Selain itu, kunyit juga mengandungi antioksidan dan anti-penuaan yang dapat digunakan untuk penyakit tertentu.

Sekiranya dikaitkan dengan jerawat, kurkumin sebagai bahan anti-radang pada kunyit berperanan besar dalam mengusir bakteria penyebab jerawat.

Lihat, jerawat yang meradang disebabkan oleh bakteria Propionibacterium acnes (P. acnes). Sementara itu, penyelidikan dari Buletin Kimia dan Farmaseutikal melaporkan bahawa kurkumin berkesan dalam membunuh bakteria P. acnes pada kulit haiwan.

Malah, kurkumin juga dikatakan lebih efektif daripada ubat jerawat yang mengandungi asam azelaic. Walaupun begitu, kajian ini diuji pada kulit haiwan, jadi kemungkinan kesan kurkumin pada kunyit untuk jerawat manusia tidak sama.

Lebih-lebih lagi, sifat anti-radang kunyit dan kurkumin belum terbukti secara saintifik untuk merawat jerawat. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar mendakwa bahawa kunyit dapat membantu menghilangkan hiperpigmentasi atau bekas jerawat yang gelap.

Kesan sampingan penggunaan kunyit untuk jerawat

Kunyit memang merupakan bahan semula jadi, tetapi itu tidak bermaksud ia selamat dan sesuai digunakan oleh semua orang. Sebabnya, para penyelidik mendapati bahawa penggunaan kunyit secara langsung ke kulit dengan jerawat boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti:

  • kulit memerah,
  • gatal-gatal, dan
  • kulit melepuh.

Oleh itu, sebelum menggunakan ubat jerawat semula jadi, lebih baik menguji keserasian rempah ini dengan kulit anda. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan kunyit di bawah lengan selama 24-48 jam.

Kemudian, lihat apakah ada reaksi negatif yang timbul. Sekiranya terdapat kerengsaan ringan atau kulit gatal, kunyit tidak boleh digunakan pada wajah atau bahagian kulit yang lain.

Selain itu, kunyit dapat meninggalkan noda kuning yang sukar dikeluarkan pada kulit dan kuku anda. Walau bagaimanapun, anda boleh membersihkannya dengan menggosok kawasan bernoda beberapa kali lebih kerap.

Petua menggunakan kunyit untuk jerawat

Walau bagaimanapun, kunyit tinggi sifat anti-radang, jadi anda mungkin dapat menggunakan rempah ini sebagai sokongan untuk perawatan kulit jerawat.

Berikut adalah beberapa cara anda boleh menggunakan kunyit untuk merawat jerawat.

1. Menambahnya ke dalam masakan

Salah satu cara untuk mendapatkan faedah kunyit untuk kesihatan kulit adalah dengan menggunakannya sebagai rempah dalam memasak.

Bukan lagi rahsia bahawa pelbagai hidangan berasaskan kunyit terkenal dengan kesihatannya. Anda boleh memproses kunyit menjadi hidangan seperti kari, sup, dan Pepes untuk dinikmati.

2. Minum teh kunyit

Alternatif lain untuk mendapatkan khasiat kunyit untuk merawat jerawat adalah dengan minum teh kunyit. Sekarang terdapat banyak teh segera yang mengandungi kunyit yang boleh diminum.

Anda juga boleh membuat teh kunyit dengan penambahan madu atau bahan lain mengikut citarasa.

3. Ambil makanan tambahan kunyit

Sekiranya anda mahukan pilihan yang lebih praktikal, suplemen kunyit adalah penyelesaiannya. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan suplemen ini, terutamanya semasa anda menggunakan ubat-ubatan tertentu.

Ini kerana kurkumin pada kunyit dapat berinteraksi secara negatif dengan ubat-ubatan tertentu. Curcumin dalam dos yang tinggi juga boleh menyebabkan sakit perut.

4. Topeng kunyit

Topeng kunyit adalah pilihan yang cukup popular apabila seseorang ingin mendapatkan faedah anti-radang kunyit untuk kesihatan kulit, termasuk jerawat.

Selain membeli di kedai atau produk kecantikan yang dijual di pasaran, anda juga boleh membuat topeng ini sendiri.

Bagaimana cara untuk membuat :

  • Campurkan setengah sudu serbuk kunyit dengan 1 sudu kecil madu atau mengikut citarasa.
  • Gaul sebati.
  • Sapukan campuran kunyit dan madu pada kulit yang bersih dan kering.
  • Biarkan topeng selama 10-20 minit, bilas hingga bersih.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai penggunaan kunyit untuk jerawat, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts