Seperti Apa Pembedahan Tinggi, Adakah Berkesan? •

Apabila ketinggian berhenti tumbuh, beberapa orang mungkin merasa sedih kerana postur mereka seperti yang mereka inginkan. Sebilangan orang memilih untuk membeli ubat bina badan. Sebenarnya, keberkesanan dan keselamatannya masih belum dapat dipastikan. Nah, selain ubat-ubatan, ada juga prosedur pembedahan yang dapat menjadikan badan anda lebih tinggi. Adakah itu benar? Bolehkah semua orang menjalani pembedahan peningkatan badan ini?

Apakah pembedahan ketinggian?

Pembedahan untuk meningkatkan ketinggian disebut osteogenesis gangguan. Osteogenesis gangguan adalah teknik pembedahan untuk memanjangkan tulang pendek.

Perkembangan prosedur pembedahan perubatan pertama kali dikembangkan pada tahun 1950-an di Rusia untuk membetulkan masalah panjang kaki yang tidak sama. Walau bagaimanapun, prosedur ini juga penting untuk membetulkan kecacatan tulang rahang atau tulang muka pada kanak-kanak yang mempunyai Hemifacial Microsomia (HFM).

Pada dasarnya, proses pembedahan memanjangkan tulang untuk meningkatkan ketinggian memanfaatkan keupayaan tubuh untuk membentuk tulang baru. Ini juga merangkumi tisu lembut, ligamen, saluran darah, dan saraf yang mengelilingi dan menyokong tulang.

Proses ini melibatkan beberapa jenis pembedahan untuk merangsang pertumbuhan tulang baru di kaki. Dengan proses yang panjang ini, tulang kaki dapat memanjang hingga 15 cm.

Siapa yang memerlukan pembedahan ketinggian?

Walaupun berkesan sebagai penambah badan, operasi ini tidak boleh sewenang-wenangnya. Umumnya, doktor mengesyorkan operasi ini bagi mereka yang mempunyai perbezaan panjang kaki, sekurang-kurangnya lebih dari 5 cm. Melancarkan dari halaman Gunung Sinai, biasanya operasi ini terutama untuk kumpulan orang tertentu, seperti:

  • kanak-kanak yang tulangnya masih tumbuh,
  • orang pendek,
  • kanak-kanak yang mempunyai kelainan pada plat pertumbuhan tulang,
  • atau orang yang cedera dan mengakibatkan anggota badan menjadi pendek.

Di samping itu, beberapa keadaan perubatan juga boleh menyebabkan postur yang buruk, terutamanya perbezaan panjang kaki. Dalam kumpulan orang ini, mungkin memerlukan pembedahan ketinggian.

Keadaan perubatan ini merangkumi poliomielitis, otot lemah yang menyebabkan masalah dengan pertumbuhan kaki, cerebral palsy, penyakit pinggul seperti penyakit Legg-Calve-Perthes, patah tulang, dan kecacatan kelahiran pada tulang, sendi, otot, tendon, dan sendi.

Bagaimana prosedur pembedahan pembesaran badan?

Terdapat beberapa peringkat prosedur pembedahan untuk meningkatkan ketinggian. Prosedur pertama adalah osteotomi atau keretakan (pemotongan) tulang kaki. Pada fasa ini, pakar bedah memotong tulang untuk dipanjangkan. Biasanya, pemotongan tulang di bahagian atas atau bawah kaki.

Dalam pembedahan tradisional, doktor menggunakan cantuman tulang untuk memanjangkan tulang. Walau bagaimanapun, dalam gangguan osteogenesis, doktor akan memasang alat distraktor pada patah tulang ini.

Peranti distraktor berfungsi untuk menstabilkan bentuk tulang dan menarik dan memisahkan kepingan tulang (fasa gangguan). Pemisahan potongan tulang ini bertujuan untuk membentuk ruang antara keduanya. Apabila ruang di antara hujung tulang terbuka, tisu tulang baru akan terbentuk dan tulang kaki anda akan menjadi lebih panjang.

Namun, untuk mencapai panjang tulang, doktor boleh melakukan beberapa kali menarik dan memisahkan tulang. Biasanya, doktor akan menarik potongan tulang dengan distractor empat kali sehari sebanyak 0.25 milimeter, atau panjangnya 1 milimeter sehari.

Fasa gangguan boleh berlangsung selama beberapa minggu sehingga panjang tulang mencapai sasaran. Apabila tulang menyatu dan mencapai panjang sasaran, maka doktor akan mengeluarkan alat tersebut.

Tempoh pemulihan

Setelah pembedahan ketinggian selesai, anda masih perlu memasuki tempoh pemulihan. Tempoh tempoh pemulihan ini mungkin berbeza. Tetapi secara amnya, seorang kanak-kanak memerlukan masa 3 bulan untuk pulih. Bagi orang dewasa, ia memerlukan masa lebih lama.

Sepanjang pemulihan anda, anda perlu melakukan terapi fizikal untuk mengekalkan kekuatan otot dan kelenturan sendi. Anda juga perlu makan makanan berkhasiat serta makanan tambahan kalsium dan vitamin D. Untuk mempercepat penyembuhan tulang, anda harus menanggung berat badan secara beransur-ansur.

Sekiranya anda sudah pulih, anda boleh kembali ke aktiviti biasa. Dalam keadaan ini, tulang baru anda sekuat tulang lain di badan anda. Tulang-tulang ini tidak akan melemah atau merosot dari masa ke masa.

Apakah risiko pembedahan ketinggian?

Secara teori, prosedur gangguan osteogenesis berkesan dalam memanjangkan tulang hingga 15 cm. Walau bagaimanapun, doktor tidak mengesyorkan prosedur ini jika hanya mempunyai ketinggian yang ideal.

Salah satu sebabnya adalah bahawa prosedur osteogenesis gangguan sangat menyakitkan dan memerlukan masa yang sangat lama untuk pulih. Melakukan pembedahan hanya untuk mencapai postur yang ideal tidak akan menguntungkan anda, walaupun prosedur ini selamat.

Selain itu, pembedahan ketinggian juga boleh menimbulkan sejumlah risiko lain, terutama jika anda tidak berhati-hati. Risiko yang paling kerap berlaku adalah jangkitan tulang (osteomielitis) kerana pemasangan alat gangguan pada tulang dan tisu lembut. Bukan hanya itu, alat distraktor dapat melonggarkan semasa fasa gangguan.

Kemudian, tulang baru yang tumbuh boleh menjadi tidak selaras kerana perubahan arah pertumbuhan tulang. Tidak jarang, masalah pada sendi, kecederaan pada saluran darah, atau kerosakan saraf juga boleh berlaku.

Selain itu, risiko umum dari anestesia dan prosedur pembedahan mungkin timbul. Ini termasuk reaksi alergi terhadap ubat-ubatan serta pernafasan, pendarahan, atau masalah pembekuan darah.

Itulah sebabnya, cara menaikkan badan ini harus dilakukan di bawah pengawasan pakar bedah yang sangat terlatih. Doktor atau pakar bedah juga perlu menilai dengan teliti siapa yang benar-benar memerlukan prosedur ini.

Recent Posts