Senarai Ubat Serangan Jantung yang Biasa Digunakan •

Serangan jantung adalah salah satu jenis penyakit jantung yang mematikan, jika tidak segera dirawat. Oleh itu, jika anda merasakan simptom serangan jantung, segera hubungi doktor atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan. Terdapat pelbagai jenis ubat yang biasanya digunakan untuk merawat serangan jantung. Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Ubat untuk serangan jantung

Terdapat beberapa jenis ubat yang sering digunakan oleh doktor dan pakar perubatan untuk merawat serangan jantung pada pesakit. Ubat ini dikumpulkan mengikut penggunaannya.

1. Antiplatelet

Ubat antiplatelet adalah sejenis ubat yang juga boleh digunakan untuk melegakan serangan jantung. Sebenarnya, ubat ini sering digunakan oleh doktor atau profesional perubatan yang merawat anda di hospital sebagai pertolongan cemas untuk serangan jantung.

Tujuannya adalah untuk mencegah pembentukan bekuan darah baru, atau mencegah pembesaran pembekuan darah yang ada. Pencegahan ini dilakukan dengan menjaga agar platelet darah tidak saling melekat.

Sekiranya dibiarkan, platelet melekat lebih mudah untuk membentuk darah beku. Gumpalan darah ini dapat menyumbat arteri, penyebab utama serangan jantung.

Salah satu jenis ubat antiplatelet yang paling sering digunakan untuk merawat serangan jantung adalah aspirin. Sebabnya, aspirin dapat membantu mengurangkan pembentukan gumpalan darah, sehingga darah terus mengalir ke jantung walaupun hanya melalui arteri yang menyempit.

Walaupun begitu, penggunaan aspirin juga dapat memberikan kesan sampingan. Melancarkan Family Doctor, kesan sampingan yang boleh diberikan daripada penggunaan aspirin adalah mual dan muntah. Bahkan ada orang yang merasa cemas atau menghadapi masalah tidur ketika memakannya.

2. Antikoagulan

Antikoagulan adalah kelas ubat penipisan darah yang boleh anda gunakan untuk merawat pelbagai jenis serangan jantung. Pengencer darah tidak bermaksud darah anda akan menjadi lebih nipis semasa anda mengambilnya.

Walau bagaimanapun, ubat ini mengurangkan kemungkinan darah membentuk gumpalan. Dengan cara itu, ubat ini juga mencegah penyumbatan saluran darah akibat pembekuan darah. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat mengelakkan pembekuan yang terbentuk menjadi lebih besar.

Masalahnya adalah, jika dibiarkan, pembekuan darah yang membesar sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius. Walaupun begitu, ubat-ubatan yang dapat digunakan untuk merawat serangan jantung, termasuk serangan jantung secara tiba-tiba, boleh memberi kesan sampingan tertentu.

Contohnya, ubat ini boleh memberi kesan sampingan seperti pendarahan. Terutama jika anda cedera, darah yang keluar akan lebih banyak daripada biasa. Sebenarnya, risiko pendarahan anda lebih tinggi.

Sebelum menggunakan ubat yang satu ini, ada baiknya berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Jangan gunakan ubat ini tanpa kebenaran doktor anda.

3. Perencat ACE

Inhibitor Angiotensin-converting enzyme (ACE) adalah ubat yang terutamanya merawat tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung. Walau bagaimanapun, ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat salah satu penyakit jantung ini. Sebabnya, ubat ini dapat mengatasi masalah jantung yang tidak mengepam darah dengan betul.

Ubat ini merawat serangan jantung dengan menghalang pengeluaran enzim angiotensin II, yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit. Dengan cara itu, aliran darah ke jantung akan meningkat. Keadaan ini dapat meningkatkan kerja jantung menjadi lebih baik walaupun ada otot jantung yang telah rosak akibat serangan jantung sebelumnya.

Sekiranya doktor anda menasihati anda untuk mengambil inhibitor ACE, ini adalah tanda bahawa aliran darah ke jantung anda telah menurun secara mendadak. Ubat ini boleh digunakan sebagai satu-satunya ubat atau doktor anda boleh menggabungkannya dengan ubat lain, seperti beta blocker atau diuretik.

4. Penyekat beta

Ubat lain yang boleh digunakan untuk merawat penyakit jantung jenis ini adalah penyekat beta. Sebenarnya, ubat ini sering dianggap sebagai ubat standard untuk merawat serangan jantung.

Ubat ini dapat membantu otot jantung berehat, melambatkan degupan jantung, dan mengurangkan tekanan darah, memudahkan jantung bekerja.

Selain itu, ubat ini juga dapat menurunkan tekanan dan kecepatan degupan jantung anda, sehingga menurunkan tekanan darah. Dengan cara itu, ubat ini dapat melegakan sakit dada dan memulihkan aliran darah setelah serangan jantung.

Malangnya, penyekat beta mungkin sedikit sukar bagi pesakit diabetes yang ingin mengambil ubat ini. Sebabnya, penggunaan beta blocker dapat menyukarkan tubuh untuk menyedari kadar gula darah rendah.

Sebenarnya, salah satu ciri kadar gula darah rendah adalah degupan jantung yang cepat. Oleh itu, jika anda menghidap diabetes, doktor mungkin meminta anda memeriksa gula darah anda dengan kerap.

5. Diuretik

Ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu merawat serangan jantung. Diuretik atau pil air dapat membantu tubuh menyingkirkan lebihan garam dan cecair di dalam badan. Sebabnya, kadar garam dan air yang berlebihan dapat memasuki saluran darah, sehingga meningkatkan tekanan darah.

Seperti ubat-ubatan lain, diuretik biasanya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Biasanya, ubat ini digunakan dalam kombinasi dengan beta blocker atau ACE inhibitor.

Tidak hanya pada saluran darah, ubat diuretik juga dapat digunakan untuk mengurangi kadar cairan di paru-paru dan bahagian tubuh yang lain, termasuk pergelangan kaki dan paha.

6. Statin

Ubat ini terutama digunakan untuk menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah, sementara meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Biasanya, orang yang mesti mengambil ubat statin mesti mengambilnya seumur hidup.

Ubat ini dapat digunakan untuk mencegah serangan jantung yang disebabkan oleh kadar kolesterol tinggi dalam darah. Dengan begitu, plak kolesterol yang terkumpul di saluran darah akan berkurang, dan risiko anda mengalami serangan jantung berkurang.

7. Nitrogliserin

Nitrogliserin adalah ubat yang tergolong dalam kelas vasodilator. Ubat ini digunakan terutamanya untuk merawat salah satu gejala serangan jantung yang paling biasa, iaitu sakit dada.

Cara kerja ubat ini untuk serangan jantung adalah untuk membantu otot dan saluran darah di badan berehat. Ini meningkatkan aliran darah kaya oksigen ke jantung. Dengan cara itu, jantung tidak perlu bekerja terlalu keras dan rasa sakit di dada dapat diatasi.

8. Morfin

Ubat lain yang juga boleh digunakan untuk merawat serangan jantung adalah morfin. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan kesakitan sambil mengurangkan tindak balas emosi terhadap kesakitan yang muncul. Dengan cara itu, ubat ini dapat membantu anda mengatasi kesakitan serangan jantung.

Penggunaan morfin hanya harus diberikan oleh doktor di hospital. Anda tidak digalakkan mengambil morfin secara bebas di rumah. Selain itu, morfin juga hanya digunakan untuk penggunaan jangka pendek apabila sakit akibat serangan jantung berlaku.

Recent Posts