Tanda Strok Minda Kosong? Kenalpasti Punca Sebenar •

"Kosong" dan pikiran kosong seolah-olah terputus dari dunia luar agak biasa. Mungkin anda telah melakukannya sendiri atau melihat lamunan rakan dan saudara anda dengan kosong. Adakah benar bahawa fikiran kosong adalah tanda strok? Atau adakah ini merupakan gejala masalah kesihatan yang lain? Berikut adalah beberapa petunjuk penting yang dapat membantu anda mengetahui apa yang menyebabkan otak anda kadang-kadang "tidak tersambung."

Apa yang dimaksud dengan "pikiran kosong"?

Secara amnya, ini bermaksud bahawa minda anda tidak tertumpu pada apa yang berlaku pada masa ini, tetapi berada di tempat lain. Lamunan adalah salah satu bentuk yang paling biasa, tetapi tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis pemikiran kosong yang lebih serius yang disebabkan oleh masalah kesihatan, seperti pikiran kosong yang merupakan tanda strok.

Apa yang menyebabkan seseorang mempunyai "fikiran kosong"?

Keadaan "kosong" ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

TIA (Serangan Iskemia Sementara)

Memang benar bahawa fikiran kosong adalah tanda strok kecil atau TIA. Serangan iskemia sementara adalah strok singkat yang tidak menyebabkan kerosakan kekal. Orang yang mempunyai TIA mungkin menunjukkan gejala strok ringan seperti menyedari apa yang berlaku, tetapi orang itu tidak dapat berkomunikasi semasa serangan TIA dan tidak dapat mengingat kejadiannya.

Kejang

Kejang biasanya dikaitkan dengan kehilangan kesedaran dan kehilangan kesedaran. Walaupun kekejangan biasanya menyebabkan pergerakan badan yang tidak terkawal, ada yang kelihatan sebagai saat-saat singkat kehilangan kesedaran tanpa pergerakan badan yang tidak normal. Kekejangan otot boleh menyebabkan fikiran kosong sebagai tanda strok.

Hipotensi

Tekanan darah yang sangat rendah boleh menyebabkan aliran darah kurang ke otak. Sekiranya anda mengalami masalah ini, anda mungkin merasa pusing atau pening, atau kehilangan kesedaran untuk sementara waktu.

Hipoglikemia

Gula darah rendah boleh menyebabkan kehilangan kesedaran dalam jangka waktu yang singkat. Kadang-kadang, hipoglikemia boleh membuat seseorang pingsan, tetapi dalam beberapa kes ringan boleh menyebabkan seseorang kelihatan seperti sedang melamun.

Migrain

Migrain umumnya menyebabkan kesakitan. Kadang kala, rasa sakit itu sangat teruk sehingga dapat membuat penderita tidak peduli dengan persekitaran. Migrain adalah bentuk fikiran kosong yang merupakan tanda strok. Selain itu, migrain juga merupakan tanda bahawa terdapat penyakit tersembunyi lain seperti melamun yang kerap, walaupun tanpa rasa sakit.

Amnesia Global Sementara

Penyakit ini adalah kejadian yang jarang berlaku yang boleh berlangsung berjam-jam. Sekiranya anda mengalami Amnesia Global Sementara, anda tidak akan mengingati peristiwa yang berlaku atau tingkah laku anda terhadap orang di sekitar anda. Sebilangan orang dengan Amnesia Global Sementara mungkin keliru dan tidak dapat menyelesaikan tugas untuk sementara waktu.

Keletihan

Keletihan yang melampau dapat membuat seseorang "kosong" walaupun badannya terjaga, ketika otak bekerja keras untuk menjaga kesedaran.

Semasa tidur

Keadaan yang disebut narkolepsi boleh menyebabkan seseorang tertidur sementara orang itu kelihatan sedar pada masa yang sama. Mengantuk yang melampau juga boleh menyebabkan seseorang tertidur ketika melakukan aktiviti. Orang itu sebenarnya boleh bermimpi semasa menjalankan tugasnya. Orang di sekitar akan menyangka dia melamun.

Mabuk / dadah

Menggunakan ubat secara bergantian seperti ganja, heroin, kokain, metamfetamin dan juga alkohol boleh memberi kesan yang tidak dijangka dan menyebabkan pengguna tidak menyedari dan melupakan apa yang berlaku.

Gangguan

"Blanking" berlaku apabila seseorang dilanda mental atau emosi dengan perkara-perkara lain yang menguras perhatiannya, misalnya seorang pelajar di kelas, semasa menonton atau mendengar sesuatu yang membosankan, atau semasa memandu.

Tekanan

Tekanan adalah gangguan biasa yang menyukarkan seseorang menjalankan tugas dan tanggungjawabnya. Walau bagaimanapun, tekanan akut boleh menyebabkan seseorang melamun semasa melakukan tugas penting.

Bagaimana untuk mengetahui jika kita perlu mendapatkan rawatan perubatan?

Sekiranya anda mempunyai masalah seperti pikiran kosong, penting untuk mengetahui sama ada anda memerlukan bantuan perubatan atau hanya untuk berehat.

Beberapa petua ini dapat membantu mengungkapkan sama ada minda kosong adalah tanda strok atau masalah kesihatan yang lain, atau jika anda suka melamun.

Kejadian berulang

Sekiranya anda berulang kali menyedari bahawa anda akan kosong, adalah penting untuk memeriksa sama ada perkara mengganggu anda atau jika ia berlaku secara spontan. Sekiranya alasannya tidak jelas, segera berjumpa doktor.

Anda tidak ingat apa yang berlaku

Sekiranya anda tidak dapat mengingati peristiwa yang berlaku atau perkara yang anda lakukan semasa fikiran anda kosong, mungkin ada masalah kesihatan lain yang bukan hanya gangguan kecil.

Kelakuan pelik

Sekiranya anda menyedari bahawa anda salah meletakkan barang semasa melamun, atau jika orang lain memberitahu anda bahawa tingkah laku anda adalah pelik dan ganas yang tidak seperti anda, segera menilai dan berjumpa dengan profesional perubatan.

Kehilangan kawalan usus

Sekiranya fikiran anda kosong anda tidak dapat mengawal buang air kecil atau buang air besar, anda memerlukan penilaian perubatan dari doktor. Ini adalah salah satu gejala yang menyertai fikiran kosong, tanda strok. Kehilangan kawalan pergerakan usus disebabkan oleh kerosakan sel saraf di otak yang merupakan kesan strok.

Kecederaan

Sekiranya anda mengalami kecederaan dan tidak dapat mengingat bagaimana ia berlaku, maka saat anda melamun boleh menjadi lebih berbahaya dan patut dicuba untuk menghentikannya dengan segera.

Oleh itu, adakah fikiran kosong berbahaya?

Fikiran kosong biasanya merupakan tanda bahawa anda lebih berminat dengan sesuatu selain daripada apa yang anda lakukan pada waktu tertentu. Namun, kadang-kadang menjadi amaran bahawa anda menghadapi masalah kesihatan yang serius, seperti strok. Anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan apabila anda mengalami pemikiran kosong yang merupakan tanda strok.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found