Punca Bintik Jernih Berair di Tangan •

Bintik-bintik jernih berair yang muncul di tangan menjengkelkan. Selain gatal, keadaan ini juga boleh menjadikan jari tidak sedap dipandang. Walaupun tidak berbahaya, anda tidak boleh memandang rendah penampilan bintik-bintik berair yang jelas di tangan yang terasa gatal. Kerana, keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah perubatan yang lebih serius.

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai penyebab munculnya bintik-bintik jernih di tangan dan bagaimana mengatasinya dalam ulasan berikut.

Penyebab bintik-bintik jelas berair di tangan yang terasa gatal

Gatal, bintik-bintik yang jelas berair adalah sebahagian daripada keadaan yang disebut dermatitis dyshidrotic (dyshidrosis). Keadaan ini agak biasa dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa pandang bulu. Walau bagaimanapun, orang di bawah usia 40 cenderung mengalami keadaan ini dengan lebih mudah daripada mereka yang memasuki usia lanjut.

Dermatitis dyshidrotik menyebabkan gatal-gatal dengan intensiti ringan hingga teruk. Sebilangan orang malah mengadu mengalami gatal disertai sensasi terbakar pada kulit. Ini menyukarkan mereka untuk tidur dan melakukan aktiviti harian.

Bintik-bintik jernih yang dipenuhi air dapat pecah dan merebak ke kawasan berdekatan, seperti bahagian belakang tangan. Keadaan ini juga boleh menyebabkan luka terbuka pada kulit. Berita baiknya, keadaan ini biasanya tidak akan disebarkan kepada orang lain.

Punca kemunculan dermatitis dyshidrotik berbeza dari faktor genetik ke faktor persekitaran seperti di bawah.

 • Dalam keadaan tertekan.
 • Perubahan keadaan persekitaran, seperti cuaca panas atau sejuk.
 • Mempunyai alergi terhadap logam tertentu, seperti nikel, emas, perak, dan kobalt.
 • Mempunyai jangkitan kulat atau bakteria pada kulit.
 • Berpeluh berlebihan pada tangan atau kaki.
 • Terlalu lama di dalam air.

Walaupun tidak berbahaya, jangan memandang ringan keadaan ini

Sebenarnya, terdapat banyak keadaan perubatan yang mempunyai simptom yang serupa dengan dermatitis dishidrotik. Sebut saja, kutu air, kerengsaan alergi / pencuci, herpes, dan banyak lagi. Itulah sebabnya, jika gejala yang anda alami sangat mengganggu, anda harus segera berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar genital (Sp. KK). Ahli dermatologi genital akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui punca kemunculan bintik-bintik berair yang jelas pada tangan yang terasa gatal.

Selain memeriksa keadaan kulit anda secara peribadi, doktor anda juga boleh mengesyorkan beberapa ujian lain. Contohnya, ujian darah, ujian air kencing, hingga ujian pencitraan. Semua pemeriksaan ini hanya untuk membantu doktor dalam membuat diagnosis. Dengan cara itu, doktor anda dapat menentukan rawatan mana yang paling sesuai untuk keadaan anda.

Pilihan rawatan untuk keadaan ini

Tompok-tompok berair yang jelas di tangan yang terasa gatal dapat dirawat dengan ubat-ubatan perubatan dan juga rawatan di rumah. Berikut adalah pilihan rawatan yang boleh anda lakukan untuk melegakan dermatitis dyshidrotik.

Rawatan rumah

 • Elakkan bersentuhan dengan apa-apa yang boleh merengsakan kulit, seperti sabun, syampu, bahan kimia rumah tangga yang lain.
 • Sentiasa basuh tangan anda selepas makan, menggunakan bilik mandi, dan menyentuh kemudahan awam yang berpotensi menyimpan banyak kuman.
 • Gunakan pelembap secara berkala, terutamanya setelah mencuci tangan dan mandi.
 • Gunakan sarung tangan semasa melakukan kerja yang berpotensi membuat ketahanan menjadi lebih buruk, misalnya ketika mencuci pinggan, mencuci motosikal, mencuci kereta, atau mengemop.
 • Pastikan anda tidak mandi lebih dari 10 minit dan elakkan mandi air panas.
 • Jangan pecahkan elastik, biarkan kering dengan sendirinya.

Rawatan dengan ubat perubatan

 • Ambil antihistamin untuk mengurangkan gatal.
 • Dengan menggunakan salap steroid dosis rendah seperti hidrokortison, sapukan lapisan nipis ke kawasan yang gatal.

Pelbagai ubat di atas boleh dibeli di farmasi atau kedai ubat tanpa perlu menebus preskripsi doktor. Namun, gunakan ubat tersebut mengikut peraturan yang tertera pada bungkusan. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda secara langsung sekiranya anda tidak memahami peraturan penggunaannya.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai kaedah di atas dan keadaan anda tidak bertambah baik, segera berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar genital.

Recent Posts