Punca dan Gejala Kanser Prostat pada Usia Muda

Kanser prostat adalah sejenis barah yang sering terjadi pada lelaki, terutama lelaki tua (tua) atau berumur 65 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, barah prostat juga boleh berlaku pada lelaki yang berusia lebih muda atau di bawah 50 tahun. Jadi, apakah penyebab dan gejala barah prostat pada usia muda? Adakah cara untuk mencegahnya?

Seberapa biasa barah prostat pada lelaki muda?

Kanser prostat berkait rapat dengan penyakit orang tua. Ini kerana risiko penyakit ini meningkat seiring bertambahnya usia. Sebenarnya, American Cancer Society mengatakan, enam daripada sepuluh kes barah prostat dijumpai pada lelaki berusia lebih dari 65 tahun.

Walau bagaimanapun, barah prostat juga boleh berlaku pada lelaki yang lebih muda.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Journal of the Chinese Medical Association, satu peratus daripada jumlah kes barah prostat adalah pesakit yang lebih muda, iaitu di bawah 50 tahun. Rata-rata pesakit ini didiagnosis menderita adenokarsinoma jenis kanser prostat.

Sebenarnya, satu lagi kajian pada tahun 2019 menunjukkan bahawa jumlah pesakit barah prostat terus meningkat pada remaja dan dewasa muda di berbagai negara. Kes telah dicatat meningkat dengan stabil, sekitar dua peratus setiap tahun, sejak tahun 1990 di semua kumpulan umur antara 15-40 tahun.

Walau bagaimanapun, kes barah prostat pada lelaki muda masih jarang berlaku. Dari 100,000 lelaki di bawah usia 35 tahun, hanya 0,2 yang menghidap barah prostat, sementara pada usia 70 tahun, rata-rata kes dapat mencapai 800 dari 100,000 orang.

Walaupun jarang berlaku, barah prostat pada usia muda masih perlu diperhatikan. Lebih-lebih lagi, beberapa kes barah prostat pada lelaki muda dijumpai pada peringkat barah prostat lanjut.

Penyebab barah prostat pada usia muda

Kanser prostat berlaku apabila sel yang tidak normal tumbuh dan tidak terkawal di kelenjar prostat. Pertumbuhan sel yang tidak normal ini umumnya disebabkan oleh mutasi genetik yang dapat diwarisi dari ibu bapa atau yang berkembang sendiri (bukan keturunan).

Namun, penyebab barah prostat pada usia muda tidak diketahui dengan pasti. Para penyelidik mengesyaki, barah prostat dapat dijumpai pada lelaki muda kerana tumor di dalamnya tumbuh dengan cepat.

Sementara tuduhan lain disebabkan oleh peningkatan kesedaran lelaki untuk melakukan pemeriksaan kanser prostat, seperti ujian PSA, sebelumnya. Namun, beberapa faktor lain juga dikatakan berperanan dalam pertumbuhan sel barah di kelenjar prostat. Faktor-faktor ini, iaitu:

1. Keturunan atau sejarah keluarga

Salah satu penyebab barah prostat yang mungkin berlaku, adalah mutasi genetik yang diturunkan dari keluarga. Pada lelaki muda yang didiagnosis menghidap barah prostat, mutasi genetik HOXB13 biasanya dijumpai, yang diwarisi dari ibu bapa.

Walau bagaimanapun, kes mutasi genetik ini sangat jarang berlaku, jadi kes barah prostat pada usia yang lebih muda jarang berlaku.

2. Kegemukan dan gaya hidup yang tidak sihat

Berat badan berlebihan atau kegemukan sering menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Pada barah prostat, kegemukan dikatakan dapat meningkatkan risiko terkena barah prostat yang agresif atau maju.

Pada orang muda, kegemukan adalah perkara biasa. Umumnya dikaitkan dengan gaya hidup yang buruk, seperti tidak aktif atau diet yang tidak sihat.

Selain yang disebutkan di atas, beberapa faktor lain juga dikatakan penyebab barah prostat pada usia muda, seperti jangkitan HPV, atau pendedahan kepada bahan dari persekitaran.

Gejala barah prostat pada usia muda

Pesakit barah prostat yang lebih muda atau di bawah 50 tahun cenderung tidak menunjukkan gejala awal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gejala kanser prostat mungkin ringan dan semakin teruk.

Beberapa gejala mungkin dirasakan, seperti sakit di bahagian bawah perut, aliran air kencing yang lemah, atau kerap membuang air kecil pada waktu malam (nokturia). Gejala umumnya sama seperti yang berlaku pada pesakit barah prostat tua.

Sebagai tambahan kepada gejala, tahap PSA, kemungkinan bertahan hidup, tahap, dan jenis rawatan barah prostat pada usia muda umumnya sama. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda merasakan simptom tertentu pada prostat anda.

Bagaimana cara mencegah barah prostat pada usia muda?

Didiagnosis menghidap barah prostat ketika anda masih muda sama berbahayanya dengan orang tua. Oleh itu, anda perlu berusaha untuk mencegah barah prostat seawal mungkin untuk mengelakkan penyakit ini. Beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan mulai sekarang, iaitu:

  • Makan makanan berkhasiat yang seimbang.
  • Jaga berat badan anda.
  • Bersenam secara berkala.
  • Elakkan merokok.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found