Cara Merawat Mata Minus Secara Semula Jadi dan Secara Perubatan |

Rabun dekat (rabun) atau juga dikenali sebagai mata minus adalah gangguan pembiasan mata yang menjadikan seseorang tidak dapat melihat objek dari jarak jauh dengan jelas. Penglihatan kabur adalah ciri mata minus yang umumnya mulai dialami sejak kecil. Walaupun tidak terlalu berbahaya untuk kesihatan, gangguan penglihatan ini dapat menghalang aktiviti fizikal anda. Orang dengan mata minus dapat melihat dengan jelas lagi dengan bantuan cermin mata, tetapi adakah cara lain untuk merawat rabun jauh?

Adakah terdapat kaedah untuk merawat mata minus sehingga sembuh?

Rabun dekat atau rabun berlaku apabila cahaya yang dihantar dari kornea jatuh di hadapan retina. Sebenarnya, untuk dapat menghasilkan gambar yang jelas di otak, cahaya mesti jatuh tepat di retina. Itulah sebabnya orang dengan mata minus tidak dapat melihat objek dari jarak jauh dengan jelas.

Bentuk bola mata yang lebih memanjang atau bentuk kornea (depan mata) yang menjadikan jarak dari retina (belakang mata) terlalu jauh boleh menjadi penyebab rabun jauh.

Walau bagaimanapun, keturunan atau kebiasaan membaca dan menonton terlalu dekat juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena mata minus.

Sudah tentu, orang yang rabun jauh masih dapat melihat dengan jelas. Cara paling biasa untuk merawat rabun jauh adalah dengan menggunakan cermin mata atau kanta lekap tolak. Walau bagaimanapun, penggunaan alat bantuan visual ini bukanlah cara untuk mengurangkan atau menghilangkan mata yang kurang.

Minus Anda boleh hilang dan dapat melihat dengan jelas lagi tanpa bantuan cermin mata dengan menjalani pembedahan untuk kesalahan pembiasan mata. Pembedahan refraktif dapat mengembalikan bentuk kornea mata sehingga anda dapat melihat objek dalam fokus yang jelas lagi.

Adakah Anda Yakin Mata Anda Minus? Cuba Periksa Ciri-Ciri Di Sini

Mengatasi mata minus dengan cermin mata dan pembedahan

Sebelum menentukan rawatan yang tepat untuk mata minus, anda mungkin diminta untuk menjalani pemeriksaan pembiasan mata terlebih dahulu. Intinya adalah untuk menentukan ukuran lensa pembetulan atau melihat apakah ada gangguan lain.

Menurut American Academy of Ophthalmology (AAO), terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh digunakan untuk merawat mata minus, iaitu:

1. Kaca atau kanta lekap tolak

Penggunaan cermin mata atau lensa lekap tolak adalah kaedah utama yang disyorkan untuk merawat rabun jauh. Lensa tolak digunakan sebagai pembetulan sehingga cahaya dapat jatuh tepat di retina sambil menyesuaikan bentuk bola mata. Dengan cara itu, anda dapat melihat objek yang berada dalam jarak pandangan maksimum dengan jelas.

Bergantung pada ukuran minus mata, penggunaan kacamata mungkin hanya diperlukan ketika melakukan kegiatan tertentu, seperti memandu dan menonton filem. Bagi anda yang mempunyai mata minus yang agak besar, tidak dapat tidak anda mungkin mesti memakai cermin mata atau kanta lekap sepanjang masa untuk dapat melihat dengan jelas.

Sekiranya anda hanya menghadapi masalah melihat objek dari jarak jauh, cermin mata tolak yang anda perlukan biasanya lensa tunggal.

Namun, jika anda mendapati bahawa mata anda juga sukar melihat rabun jauh (rabun jauh), seperti pada orang tua dengan mata tua, anda mungkin perlu menggunakan lensa progresif atau bifokal untuk melihat dengan jelas.

Terdapat anggapan yang mengatakan bahawa memakai cermin mata sebenarnya boleh menjadikan tolak menjadi lebih besar. Andaian ini timbul kerana mata menjadi bergantung pada bantuan peralatan visual. Sebenarnya, penggunaan cermin mata tidak mempengaruhi perubahan mata minus.

Sekiranya anda masih tidak dapat melihat dengan jelas walaupun anda memakai kacamata minus, mungkin ukuran lensa tolak yang anda gunakan tidak sesuai untuk keadaan mata anda.

2. Operasi pembiasan

Sekiranya anda ingin menghilangkan atau mengurangkan mata minus, cara yang dapat dilakukan untuk merawat mata minus adalah melalui prosedur pembedahan bias.

Dilaporkan di halaman Institut Mata Nasional, terdapat dua jenis operasi pembiasan yang biasa dilakukan, iaitu PRK (keratektomi photorefractive) dan yang paling popular adalah LASIK (laser in situ keratomileusis). Kedua-duanya menggunakan teknologi laser dan menghilangkan tolak dengan mengubah bentuk kornea sehingga dapat memfokus cahaya pada retina.

Selain daripada dua kaedah ini, terdapat juga jenis operasi pembiasan lain seperti:

 • LASEK
 • Epi-LASIK
 • Senyum
 • Pertukaran Refractive Lens (RLE)
 • Implan lensa

Walau bagaimanapun, juga penting untuk mengetahui bahawa rawatan pembedahan tidak selalu memberikan hasil yang diinginkan. Setiap prosedur pembedahan bias mempunyai risiko kesan sampingan. Oleh itu, bincangkan dengan doktor anda jenis pembedahan yang paling sesuai untuk keadaan mata anda.

3. Ortho-k

Ortho-k bermaksud orthokeratology atau juga dikenali sebagai terapi pembiasan kornea (CRT). Rawatan bukan pembedahan untuk mata minus ini memerlukan seseorang tidur dengan kanta lekap khas setiap malam.

Tujuannya adalah untuk mengubah bentuk kelengkungan kornea sehingga dapat mengurangkan minus pada mata. Kanta lekap ini memberi tekanan pada kornea untuk meratakan bentuknya.

4. Mata jatuh

Penggunaan titisan mata, seperti atropin dosis rendah (0,01%) diketahui cukup berkesan dalam menghalang perkembangan rabun jauh pada anak-anak dan remaja. Atropin juga dapat digunakan untuk mengobati komplikasi yang disebabkan oleh terapi mata ortho-k minus. Cara terbaik untuk menggunakan titisan mata untuk merawat mata minus adalah dengan meneteskannya setiap hari.

Cara merawat mata minus secara semula jadi tanpa cermin mata

Sebagai tambahan kepada rawatan yang disebutkan di atas, anda masih dapat meningkatkan kesihatan mata sambil mencegah rabun jauh menjadi lebih buruk dengan rawatan mata minus semula jadi.

Ikuti beberapa petua untuk mengatasi mata minus secara semula jadi di bawah:

 • Menghabiskan lebih banyak masa di luar

  Aktiviti luar membantu mencegah rabun jauh kerana banyaknya cahaya yang tersedia untuk membantu anda menangkap bentuk objek dengan jelas. Sinar UV dari matahari juga diketahui mengubah struktur molekul sclera dan kornea, sehingga dapat mengekalkan bentuk mata yang normal.Namun, ketika melakukan aktiviti luar dan terdedah kepada pendedahan cahaya matahari yang panjang, pakai cermin mata hitam untuk melindungi mata anda.

 • Mengoptimumkan cahaya di dalam bilik

  Semasa bergerak di dalam rumah, pastikan anda mempunyai sistem pencahayaan yang mencukupi. Jangan biarkan pencahayaan anda membuat pantulan dan bayangan gelap yang menjadikan mata anda bekerja lebih sukar untuk dilihat.

 • Pengambilan vitamin dan makanan yang menjaga kesihatan mata

  Sayuran hijau, buah-buahan, dan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 seperti ikan bermanfaat untuk menjaga mata berfungsi dengan baik. Selain memakan makanan yang sihat untuk mata, juga hindari merokok.

 • Rehatkan mata anda

  Biarkan mata berehat sebentar di tengah-tengah aktiviti, seperti membaca, menggunakan alat, atau komputer untuk masa yang lama. Jauhkan dari skrin atau buku sekurang-kurangnya 20-30 saat setiap 20 minit. Biasakan untuk fokus melihat objek yang jaraknya lebih dari 50 meter ketika melihat jauh. Anda juga boleh menutup mata jika mata anda merasa letih.

 • senaman mata

  Cara untuk fokus pada objek dalam jarak tertentu sebenarnya adalah latihan mata. Anda boleh melakukan senaman ini dengan kerap di rumah. Gunakan jari anda untuk fokus dengan meletakkan jari anda 25 cm di depan mata anda. Sejajarkan jari dengan objek yang ditentukan sebagai titik fokus. Tumpukan pandangan anda selama 20 saat pada objek. Lakukan senaman mata ini beberapa kali.

Sekiranya anda mengalami gangguan penglihatan yang menunjukkan tanda-tanda rabun jauh seperti kesukaran melihat dengan fokus, penglihatan kabur, dan sakit kepala, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi. Doktor akan membantu menentukan rawatan minus mata terbaik untuk anda.

Recent Posts