Gejala Sakit Buah Pinggang Yang Perlu Diperiksa Segera Oleh Doktor

Sebilangan besar orang kadang-kadang mengabaikan gejala penyakit buah pinggang kerana tidak terlalu spesifik. Sebenarnya, buah pinggang adalah organ penting badan kerana ia berfungsi menyaring kekotoran dan toksin dalam darah. Kemudian, kotoran dan racun akan dikeluarkan bersama dengan air kencing. Oleh itu, apakah tanda-tanda penyakit buah pinggang yang perlu diperhatikan?

Mengapa gejala penyakit buah pinggang perlu diperhatikan?

Ginjal adalah organ yang berfungsi menyaring lebihan air dan sisa dari darah dan kedua-duanya diekskresikan dalam air kencing. Selain itu, organ berbentuk kacang ini juga membantu mengawal tekanan darah.

Sementara itu, penyakit ginjal terjadi ketika ginjal rusak sehingga tidak dapat menyaring darah dengan optimum. Akibatnya, penumpukan sisa toksik dalam badan berlaku.

Penurunan fungsi ginjal juga berlaku secara perlahan, walaupun perlahan-lahan ternyata ini mempengaruhi aktiviti harian anda. Sekiranya gejala penyakit buah pinggang dibiarkan, penyakit ini boleh menyebabkan masalah lain yang membahayakan kesihatan.

Toksin yang tidak dikeluarkan oleh buah pinggang boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak normal hingga mati mendadak. Oleh itu, anda tidak boleh memandang rendah gejala penyakit buah pinggang yang mungkin kelihatan serupa dengan penyakit lain.

Tanda dan gejala penyakit buah pinggang

Dilaporkan dari Kidney Health Australia, kebanyakan orang telah kehilangan hingga 90% fungsi ginjalnya sebelum gejala penyakit buah pinggang muncul. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri yang menunjukkan penurunan fungsi buah pinggang.

Berikut adalah beberapa gejala yang menunjukkan buah pinggang anda mengalami masalah dan anda mungkin perlu berjumpa doktor.

1. Warna air kencing berubah

Perubahan warna air kencing adalah gejala utama masalah buah pinggang. Umumnya, ciri-ciri penyakit buah pinggang yang satu ini menunjukkan warna air kencing menjadi lebih keruh daripada biasa. Ini sangat mungkin berlaku kerana buah pinggang berfungsi menghasilkan air kencing sehingga apabila fungsinya berkurang, air kencing dapat berubah.

Selain itu, kebiasaan membuang air kecil boleh berubah, sama ada menjadi lebih kerap atau kurang kerap membuang air kecil. Sekiranya anda mengalami masalah berikut yang berkaitan dengan air kencing, segera berjumpa doktor.

  • Perubahan tekanan aliran air kencing semasa membuang air kecil.
  • Urin berbuih kerana adanya protein dalam air kencing (proteinuria).
  • Titik darah yang keluar dengan air kencing (hematuria).
  • Sakit ketika membuang air kecil.

2. Sakit belakang

Selain perubahan warna air kencing dan masalah membuang air kecil, gejala penyakit buah pinggang juga dapat dicirikan oleh rasa sakit di bahagian belakang punggung. Ini boleh berlaku kerana buah pinggang terletak di bahagian belakang perut, tepatnya di sisi tulang belakang di bahagian bawah belakang.

Gejala masalah buah pinggang disebabkan oleh batu ginjal yang membengkak dan tersekat di ureter, menekan ke belakang. Akibatnya, rasa sakit muncul di bahagian belakang pinggang. Selain itu, rasa sakit ini juga boleh timbul akibat jangkitan saluran kencing.

3. Mudah letih

Pada orang yang sihat, buah pinggang akan menghasilkan EPO (eritropoietin), yang dapat meningkatkan sel darah merah dalam darah anda. Sel darah merah ini akan membawa oksigen ke bahagian badan anda.

Sekiranya buah pinggang kekurangan EPO, kadar oksigen juga menurun dan menyebabkan badan menjadi lemah. Itulah sebabnya keletihan yang mudah boleh menjadi gejala penyakit buah pinggang yang sering dihadapi, tetapi sering diremehkan.

Selain itu, penyakit ginjal yang diabaikan juga berisiko menyebabkan komplikasi dalam bentuk anemia yang boleh menjadikan tubuh lemah dan mudah letih.

3. Lengan dan kaki bengkak

Ginjal adalah organ yang bertanggungjawab menyaring cecair di dalam badan. Sekiranya tidak ditapis dengan betul, beberapa bahagian badan seperti lengan dan kaki boleh membengkak. Sebabnya, protein yang melalui penyaringan buah pinggang dan terbuang melalui air kencing mengakibatkan penumpukan cecair yang menyebabkan pembengkakan.

Oleh itu, lengan dan kaki yang bengkak boleh menjadi penanda aras bagi gejala penyakit buah pinggang. Selain kedua-dua bahagian badan ini, orang dengan buah pinggang yang rosak juga mengalami pembengkakan mata.

4. Kulit kering dan gatal

Kulit yang terasa gatal dan kelihatan kemerahan juga boleh menjadi salah satu gejala penyakit buah pinggang yang paling biasa. Ginjal yang berfungsi dengan baik dapat membuang sisa dan cairan dari badan, sehingga dapat membantu mengekalkan jumlah mineral yang tepat dalam darah.

Sekiranya fungsi ginjal bermasalah, kulit kering dan gatal boleh berlaku kerana organ ini tidak dapat mengekalkan keseimbangan mineral dan nutrien dalam darah. Anda mungkin dapat merawat kulit kering dan gatal dengan krim atau salap, tetapi rawatan ini tidak merawat buah pinggang yang rosak.

Oleh itu, ciri-ciri penyakit buah pinggang yang mungkin serupa dengan penyakit biasa tidak boleh dipandang rendah, termasuk kulit kering dan gatal.

5. Selalunya berasa mual sehingga muntah

Sisa buangan atau toksik yang terkumpul dalam darah (uremia) juga boleh menyebabkan loya membuat anda ingin muntah.

Ini disebabkan oleh gangguan di pusat refleks muntah di otak dan sistem pencernaan, sehingga kedua perasaan tidak menyenangkan ini terjadi.

Mual dan muntah kehilangan selera makan juga boleh menjadi gejala yang sukar dikesan sebagai penyakit buah pinggang oleh orang lain. Sebenarnya, dua gejala ini boleh menyebabkan penurunan berat badan secara drastik dan memburukkan lagi keadaan badan.

6. Sesak nafas

Sesak nafas boleh menjadi gejala penyakit buah pinggang disebabkan oleh dua faktor. Pertama, masalah buah pinggang menyebabkan cecair masuk dan berkumpul di paru-paru melalui darah, atau biasa disebut edema paru.

Kemudian, anemia kerana kekurangan sel darah merah yang dibawa oleh oksigen menjadikan tubuh kekurangan oksigen, menyukarkan anda untuk bernafas. Keadaan ini akhirnya membuatkan seseorang yang mengalami masalah buah pinggang bernafas terengah-engah dan mengi.

7. Rasa besi di mulut

Adakah anda tahu bahawa rasa zat besi di mulut boleh menjadi salah satu ciri penyakit buah pinggang yang mungkin serupa dengan penyakit lain?

Sebenarnya, rasa tidak sedap di lidah boleh terjadi pada orang yang mengalami ginjal yang rosak. Sebabnya, badan dipenuhi dengan terlalu banyak racun dan membuat anda merasakannya langsung di mulut.

Penumpukan sisa dalam darah (uremia) ini bukan sahaja menyebabkan rasa besi di mulut, tetapi juga membuat anda bernafas teruk. Akibatnya, selera makan berkurangan apabila badan menunjukkan ciri-ciri buah pinggang yang bermasalah.

8. Kekejangan otot

Masalah dengan buah pinggang juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit. Akibatnya, tubuh mengalami penurunan kadar kalsium dan fosforus yang tidak terkawal, menyebabkan gejala sakit ginjal dalam bentuk kekejangan otot.

Sebaliknya, masalah kekejangan otot juga boleh disebabkan oleh kerosakan saraf atau masalah aliran darah kerana kelainan pada buah pinggang. Sekiranya anda mengalami ciri-ciri penyakit buah pinggang, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

9. Kesukaran menumpukan perhatian dan pening

Pening dan sukar menumpukan perhatian adalah dua gejala awal penyakit buah pinggang yang sering diabaikan. Sebabnya, kedua-duanya sering disalahpahami sebagai kesan tekanan atau keletihan biasa. Sebenarnya, kesukaran untuk menumpukan perhatian dan pening boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami masalah buah pinggang.

Keadaan ini boleh berlaku kerana buah pinggang tidak berfungsi dengan baik, jadi oksigen tidak menyebar secara merata ke seluruh badan, termasuk otak. Kekurangan oksigen di otak boleh mencetuskan pening, sukar menumpukan perhatian, dan bahkan menurunkan ingatan seseorang.

10. Mengalami masalah tidur

Bagi sesetengah orang, jadual tidur yang terganggu mungkin biasa dilakukan kerana ia berkait rapat dengan tekanan yang mereka alami setiap hari. Namun, gangguan tidur boleh menjadi salah satu gejala penyakit buah pinggang yang kurang diperhatikan.

Secara amnya, gangguan tidur berlaku pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik atau mereka yang telah memasuki tahap akhir. Pesakit dengan penyakit buah pinggang tidak dapat tidur nyenyak kerana buah pinggang tidak dapat menapis secara optimum. Daripada dikeluarkan dalam air kencing, toksin masih terkumpul di dalam darah.

Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan betul, gejala penyakit buah pinggang yang lain dapat bertambah buruk. Contohnya, gangguan tidur boleh menyebabkan keletihan dan mengantuk pada waktu siang dan mengganggu fungsi kognitif.

Ini tentu dapat mempengaruhi kualiti hidup keseluruhan, jadi berjumpa doktor adalah cara yang betul.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Gejala penyakit buah pinggang yang telah disebutkan agak biasa dan mungkin disebabkan oleh penyakit lain. Walau bagaimanapun, beberapa kes menunjukkan bahawa keadaan ini berkaitan dengan penyakit buah pinggang.

Sekiranya simptom-simptom ini dibiarkan, ia pasti akan memburukkan lagi keadaan buah pinggang memandangkan fungsinya secara beransur-ansur menurun. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera apabila anda mengalami gejala penyakit buah pinggang yang telah disebutkan di atas.

Di samping itu, jika anda mempunyai penyakit lain seperti diabetes atau darah tinggi, anda harus memeriksa buah pinggang anda lebih kerap kepada doktor. Ini bertujuan untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin dan mencegah risiko komplikasi penyakit buah pinggang.

Recent Posts