7 Langkah Yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Mahu Bunuh Diri •

Masalah akan selalu menimpa kita, sama ada kita sudah bersedia atau tidak. Oleh itu, pemikiran positif sangat digalakkan untuk menguatkan jiwa kita agar tidak berputus asa. Namun, selalunya ketika kita merasa terhimpit, kita tidak tahu apa yang harus dilakukan lagi, kadang-kadang timbul pemikiran 'liar' yang ingin mengakhiri hidup. Kami merasakan bahawa kami tidak lagi dapat bertahan, seolah-olah masalah yang kami hadapi tidak pernah menemui titik terang. Terdapat beberapa ciri bunuh diri, seperti kemurungan, impulsif, dan lain-lain.

Mengapa pemikiran bunuh diri timbul?

Mungkin pemikiran kematian telah terlintas di fikiran anda, walaupun hanya sekali atau sekejap sahaja. Terdapat persepsi kematian yang salah. Orang yang memutuskan untuk membunuh diri kadang-kadang tidak mahu mengakhiri hidup mereka, mereka mahu mengakhiri kesakitan. Ini dikenali sebagai harapan dan pengasingan yang hilang.

Terdapat perasaan bersendirian ketika menghadapi masalah, walaupun anda sebenarnya mempunyai kawan. Ada sesuatu yang disebut suara dalaman yang kritikal, di sini seseorang akan berfikir secara tidak rasional, suara kelihatan bahawa dia tidak boleh hidup, dan orang lain akan mempunyai kehidupan yang lebih baik tanpa kehadirannya. Malangnya, kadang-kadang dalam keadaan terhimpit, ada kemungkinan seseorang mempercayai suara-suara ini.

Perkara yang perlu anda ingat adalah bahawa setiap masalah adalah sementara, rasa putus asa akan berlalu ketika semuanya selesai. Selalu ada harapan, tidak kira seberapa kecil. Jadi, apa yang perlu dilakukan apabila anda merasa putus asa? Yang pertama adalah memastikan anda selamat.

Apa rancangan selamat yang harus anda miliki ketika ingin membunuh diri?

Berikut adalah beberapa cara untuk membuat rancangan yang selamat untuk diri anda pada masa ideasi bunuh diri, seperti:

  • Kenali ketika anda merasa tidak enak. Kebimbangan dan fikiran gelap muncul ke permukaan. Cuba selari dengan perasaan pada kali pertama anda mengenalinya. Ini akan memudahkan anda meredakan perasaan tersebut
  • Rancang sesuatu yang akan menolong anda apabila anda mula merasa tidak enak. Buat rancangan untuk mengalihkan perhatian daripada perasaan bunuh diri; berasa pasif dan terpencil
  • Fikirkan aktiviti apa yang membuat anda berasa lebih baik? (Contohnya, anda pergi ke komedi, memasak, menjaga kebun). Lalu, dengan siapa anda akan menyingkirkan pemikiran negatif ini?
  • Sekiranya anda mempunyai rakan atau saudara yang boleh anda percayai dengan semua kisah anda, adakah anda akan cuba memanggilnya jika anda merasa tidak enak? Ini bagus untuk dilakukan untuk mengelakkan rasa terasing
  • Adakah anda pernah berjumpa dengan ahli terapi? Adakah anda mempunyai kenalan atau bagaimana anda berkomunikasi. Anda harus memikirkan untuk membuat rancangan untuk menghubungi ahli terapi anda

Apakah perkara yang perlu dilakukan apabila anda merasa bunuh diri?

Inilah yang dapat anda fikirkan untuk dijangkakan apabila pemikiran gelap ini datang:

1. Berjanji untuk tidak melakukan perkara yang boleh menyakitkan hati anda

Pemikiran ideasi bunuh diri datang dan pergi. Anda tidak dapat meramalkan kapan ia akan tiba, perkara penting yang perlu anda lakukan ialah terus berfikir secara rasional, walaupun sukar. Elakkan tindakan impulsif yang memberi kesan buruk kepada anda. Anda boleh membincangkannya dengan rakan, keluarga dan ahli terapi, membuat janji di hadapan mereka.

2. Jaga keselamatan diri

Jauhkan barang, ubat-ubatan dan perkara lain yang boleh anda gunakan untuk menyakiti diri sendiri ketika fikiran impulsif datang. Sekiranya anda mempunyai pisau cukur di dekat anda, lebih baik menjauhkan pisau cukur, letakkan di ruangan lain di rumah anda. Terus berinteraksi dengan orang supaya anda tidak terpencil. Elakkan juga mengambil ubat yang tidak ditetapkan kepada anda, dan alkohol. Keduanya, boleh berisiko mati, walaupun tidak sengaja dan benar-benar diinginkan.

3. Cari seseorang untuk bercakap dengan siapa yang memahami anda

Bercakap tentang kematian dengan orang lain tidak selesa, anda takut rakan atau keluarga anda menganggap anda gila. Tetapi menyimpannya untuk diri sendiri, juga dapat membahayakan diri sendiri. Kadang-kadang hanya bercakap tentang perasaan anda akan memberi anda kelegaan dan dapat membantu anda menghilangkan rasa sakit.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Kurang tidur boleh menyumbang kepada kemurungan, sehingga meningkatkan risiko pemikiran bunuh diri. Cuba tidur lapan jam sehari. Namun, apabila anda merasa tidak mempunyai tenaga untuk bangun dari tidur, cubalah memaksa diri untuk melakukan sesuatu yang membuat anda tetap aktif. Walaupun anda mungkin enggan melakukan apa-apa pada masa itu, kerana berdiam diri akan mencetuskan pemikiran yang tidak diingini.

5. Sukan

Penyelidikan yang dikutip oleh Psychalive.org menunjukkan bahawa senaman sama berkesannya dengan mengambil antidepresan. Cuba latih degupan jantung anda selama kira-kira 20 minit sehari. Kemudian, rasakan perubahan emosi anda. Tidak perlu berat jika anda tidak mempunyai waktu, hanya berjalan cukup untuk membuat tubuh anda menghasilkan endorfin - hormon yang dapat mengurangkan kemurungan.

6. Cuba berfikir secara positif

Pemikiran pemikiran bunuh diri berasal dari banyak pemikiran negatif yang terkumpul. Inilah masanya untuk anda mencabar diri anda agar lebih positif. Anda boleh melawan pemikiran negatif dengan penegasan positif, misalnya, membuat dua lajur di atas kertas, lajur pertama adalah untuk pemikiran negatif, lajur kedua adalah untuk pemikiran positif. Tuliskan semua pemikiran negatif yang datang kepada anda pada masa itu, kemudian balas setiap fikiran negatif dengan fikiran positif, misalnya:

  • Ubah pemikiran, "Saya merasa seperti saya tidak dapat menjalani hidup, masalah ini terlalu berat," menjadi….
  • "Tidak ada masalah yang tidak dapat diselesaikan, masalah berat ini harus dilalui."

7. Sayangi diri anda

Mungkin anda menyalahkan diri sendiri atas apa yang berlaku kepada anda, tetapi tidak berbaloi. Sesuatu telah berlaku, sebagai manusia kita tidak bebas dari kesilapan. Perkara yang paling penting adalah mencintai diri sendiri seperti mana anda akan memperlakukan rakan tersayang. Bayangkan, ketika seorang rakan memberitahu anda bahawa dia ingin membunuh dirinya sendiri, apa yang akan anda lakukan?

Recent Posts