Adakah Susu untuk Menambah Berat Badan Kuat untuk Menjadikan Badan Lebih kenyang?

Bagi anda yang ingin menambah berat badan dengan cepat, produk tambahan seperti susu untuk kenaikan berat badan nampaknya menjadi pilihan yang baik. Hanya minum susu, tidak perlu makan banyak sehingga badan menjadi kenyang.

Namun, adakah benar bahawa makanan tambahan susu untuk penambahan berat badan berkesan dalam meningkatkan berat badan? Apa kesannya terhadap kesihatan? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan nutrien susu untuk kenaikan berat badan

Sebelum memahami bagaimana susu untuk penambahan berat badan berfungsi di dalam badan, anda mesti terlebih dahulu mengetahui kandungan nutriennya. Berbeza dengan susu pada umumnya, susu untuk kenaikan berat badan biasanya lebih tinggi kalori, lemak, dan protein.

Lihat senarai nutrien dalam satu hidangan susu penambah berat badan berikut.

  • Tenaga (kalori): 200-220 kcal
  • Lemak: 5 gram
  • Protein: 15 gram
  • Gula: 17 gram

Baiklah, cuba bandingkan dengan kandungan nutrien susu lembu ( susu keseluruhan ) secara amnya, seperti di bawah contohnya.

  • Tenaga (kalori): 103 kcal
  • Lemak: 2.4 gram
  • Protein: 8 gram
  • Gula: 13 gram

Jika dilihat dari pelbagai kandungan nutrisi, susu untuk kenaikan berat badan sememangnya lebih tinggi kalori, lemak, protein, dan gula daripada susu lembu biasa. Inilah sebabnya mengapa susu untuk penambahan berat badan dipercayai lebih berkesan untuk menjadikan badan lebih kenyang dan lebih berotot.

Adakah susu untuk kenaikan berat badan benar-benar berfungsi?

Untuk menambah berat badan, anda mesti memastikan pengambilan kalori dan lemak harian anda lebih tinggi daripada yang anda bakar untuk tenaga. Oleh itu, minum susu tambahan sememangnya dapat membantu anda meningkatkan pengambilan kalori.

Walau bagaimanapun, berapa banyak kalori sumber tenaga setiap orang juga mempengaruhi. Sebabnya, mustahil badan anda tidak membakar kalori atau lemak setiap hari.

Oleh itu, minum susu sahaja tidak berkesan untuk menambahkan berat badan. Anda masih perlu makan makanan yang mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh. Ingat, susu ini adalah makanan tambahan atau tambahan, bukan pengganti makanan.

Kajian dalam jurnal Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine mendedahkan bahawa meminum susu hingga tiga kali sehari memang boleh meningkatkan berat badan kerana tambahan lemak dan protein yang terdapat dalam segelas susu.

Selain itu, kandungan protein yang tinggi dalam susu menambah berat badan juga dapat membantu meningkatkan jisim otot anda sehingga anda tidak hanya gemuk kerana lemak. Badan anda juga akan terbentuk.

Ini dengan catatan bahawa anda juga selalu bersenam. Sekiranya tidak disertai dengan senaman, jisim otot tidak akan meningkat.

Kesimpulannya, susu untuk menambah berat badan memang dapat membantu menjadikan badan lebih kenyang. Walau bagaimanapun, terdapat dua syarat. Yang pertama adalah menjaga pemakanan yang seimbang dan mencukupi. Yang kedua adalah senaman biasa.

Berapa banyak yang harus anda minum untuk menambah berat badan dengan cepat?

Cara terbaik dan paling sihat untuk menambah berat badan adalah dengan memulakan secara perlahan. Tetapkan matlamat untuk menambah berat badan sekitar 0,5 kilogram setiap minggu. Ini boleh dilakukan dengan minum dua gelas suplemen susu setiap hari.

Dua gelas susu bersamaan dengan 400 - 440 kalori tambahan. Walau bagaimanapun, anda perlu meningkatkan sehingga 500 kalori dalam sehari.

Untuk itu, anda boleh menambah makanan ringan yang tinggi kalori. Contohnya, setengah alpukat atau pisang bersaiz sederhana (pisang Ambon atau pisang).

Kesan sampingan minum susu untuk kenaikan berat badan

Walaupun susu tambahan dapat membantu anda menambah berat badan, itu tidak bermakna anda boleh minum sebanyak mungkin. Terdapat beberapa bahaya yang bersembunyi jika anda minum terlalu banyak.

Kandungan gula dalam satu hidangan susu cukup tinggi, iaitu sekitar 17 gram. Sekiranya anda minum hingga tiga gelas sehari, itu bermakna anda mendapat 51 gram gula.

Sebenarnya, had selamat untuk pengambilan gula harian yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan adalah 50 gram. Belum lagi gula dari makanan atau minuman anda di luar susu tambahan. Terlalu banyak gula meningkatkan risiko anda menghidap diabetes.

Selain itu, tahap protein yang terlalu tinggi akan menyukarkan hati untuk menyaring sisa zat di dalam badan. Ini dapat meningkatkan risiko penyakit hati. Lebihan kalori juga memudaratkan kesihatan jantung anda.

Oleh itu, sebelum mula mengambil susu untuk kenaikan berat badan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor atau pakar pemakanan. Pakar kesihatan boleh membantu memilih program kenaikan berat badan yang paling sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Recent Posts