8 Manfaat Bit untuk Kesihatan, Termasuk Mencegah Kanser

Beetroot adalah tumbuhan yang berasal dari keluarga Amaranthaceae-Chenopodiaceae . Ini bermaksud bahawa bit masih dalam keluarga yang sama dengan lobak dan sayur-sayuran akar lain. Secara amnya, orang lebih suka menggunakan akar rasa manis sebagai ubat kesihatan. Namun, sekarang ini banyak yang memakan daging dan daun bit, kerana kandungan nutriennya banyak dan bermanfaat untuk kesihatan. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

Kandungan nutrien dalam bit

Dalam 100 gram bit, anda boleh menemui pelbagai kandungan nutrien seperti berikut:

 • Air: 87.6 gram
 • Protein: 1.6 gram
 • Lemak: 0.1 gram
 • Karbohidrat: 9.6 gram
 • Serat: 2.6 gram
 • Kalsium: 27 miligram (mg)
 • Fosforus: 43 mg
 • Zat besi: 1.0 mg
 • Natrium: 29 mg
 • Kalium: 404.9 mg
 • Tembaga: 0.20 mg
 • Zink: 0.7 mg
 • Jumlah karotena: 20 mcg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.02 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,05 mg
 • Niacin: 0.3 mg
 • Vitamin C: 10 mg

Manfaat bit untuk kesihatan

Beetroot mempunyai pelbagai faedah, misalnya sebagai pewarna makanan semula jadi dan pemanis campuran dalam makanan dan minuman. Namun, bukan hanya itu, bit juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

1. Mengawal tekanan darah

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko banyak penyakit serius, termasuk serangan jantung, kegagalan jantung, dan strok. Oleh itu, anda perlu mengawal tekanan darah agar tetap normal untuk mencegah pelbagai penyakit ini.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bit mempunyai kelebihan menurunkan tekanan darah dengan ketara hingga 4-10 mmHg lebih rendah dalam beberapa jam setelah memakannya.

Walau bagaimanapun, anda akan mendapat lebih banyak faedah ini apabila bit masih mentah. Anda boleh mendapat faedah ini kerana kepekatan nitrat dalam bit yang tinggi. Sebabnya, nitrat akan diubah menjadi nitrat oksida di dalam badan yang dapat melebarkan saluran darah sehingga tekanan darah menurun.

2. Meningkatkan stamina

Beetroot boleh menjadi makanan yang sesuai untuk atlet kerana kandungan nutriennya yang banyak, menjadikan bit berguna sebagai makanan yang meningkatkan stamina. Salah satu kandungan bit, iaitu nitrat, mempunyai khasiat untuk kecergasan badan anda.

Sebabnya, memakan bit adalah berkhasiat untuk meningkatkan kemampuan mitokondria dalam menjalankan tugasnya untuk menghasilkan tenaga dari sel-sel dalam tubuh. Dengan cara itu, prestasi fizikal anda akan meningkat. Malah, kajian pada tahun 2011 juga menyokong penyataan ini.

Penyelidikan yang dilakukan terhadap sembilan atlet berbasikal menunjukkan bahawa pengambilan jus bit sebelum bersenam dapat meningkatkan prestasi sehingga 2.8% pada atlet yang berbasikal 4 kilometer (km) dan 2.7% pada atlet yang menempuh jarak 16.1 km.

Tetapi ingat, masa yang tepat untuk anda makan bit adalah dua hingga tiga jam sebelum bersenam atau menyertai pertandingan sukan.

3. Mengatasi keradangan

Manfaat lain yang anda dapat semasa makan bit adalah mengatasi keradangan atau keradangan. Keradangan kronik biasanya dikaitkan dengan beberapa penyakit serius, termasuk kegemukan, penyakit jantung, gangguan hati, dan barah.

Beetroot mengandungi betalains, iaitu pigmen yang mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu tubuh anda menangani pelbagai keradangan. Satu kajian pada tahun 2014 telah membuktikan bahawa jus bit dan ekstrak dapat mengurangkan keradangan buah pinggang.

Kemudian, satu lagi kajian yang dilakukan pada manusia menunjukkan bahawa betalain, yang juga terdapat pada bit, dapat mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan akibat osteoartritis. Walaupun begitu, penyelidik masih perlu melakukan kajian lebih lanjut untuk membuktikan kebenarannya.

4. Meningkatkan kesihatan pencernaan

Beetroot kaya dengan kandungan serat. Buah satu ini mengandungi kira-kira 3.4 gram serat dalam satu cawan hidangan. Kandungan serat dalam bit mempunyai manfaat membantu makanan bergerak melalui saluran pencernaan, memudahkan anda membuang air besar secara teratur dan menghindari pelbagai masalah pencernaan.

Ini juga disokong oleh kajian dalam jurnal Nutrients pada tahun 2013. Kajian ini menyatakan bahawa pengambilan serat secara berkala mencegah anda daripada mengalami sembelit atau sukar buang air besar, jangkitan usus, hingga buasir.

Bukan hanya itu, serat juga dapat membantu mengurangkan risiko pelbagai penyakit, termasuk GERD, refluks asid, barah usus besar, penyakit jantung, dan diabetes jenis 2.

5. Meningkatkan kesihatan otak

Peningkatan usia mengakibatkan penurunan fungsi otak atau kognitif dan mental. Ini mungkin berlaku kerana pengurangan aliran darah dan oksigen ke otak. Sekiranya anda tidak mengatasinya dengan segera, anda mungkin mengalami demensia pada usia tua.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana memakan bit mempunyai manfaat untuk meningkatkan kesihatan dan fungsi otak. Sebabnya, bit mengandungi nitrat yang dapat meningkatkan fungsi kognitif dan mental dengan melebarkan saluran darah. Dengan cara itu, aliran darah ke otak meningkat lagi.

Selain itu, sebuah penelitian menunjukkan bahwa bit dapat meningkatkan aliran darah ke bagian otak yang terkait dengan fungsi berfikir, seperti pengambilan keputusan dan memori kerja. Walaupun begitu, penyelidik masih perlu melakukan penyelidikan lebih lanjut untuk memastikan kebenaran penemuan mereka.

7 Makanan untuk Meningkatkan Ingatan Anda

6. Mencegah barah

Beetroot adalah salah satu jenis buah yang tinggi antioksidan, sehingga dapat membantu anda mencegah barah. Penyakit ini diklasifikasikan sebagai maut dan mematikan, dan biasanya muncul dengan tanda-tanda pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan berlaku secara tidak normal.

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak bit dapat membantu mengurangkan pertumbuhan sel tumor yang terdapat pada haiwan. Sementara itu, kajian lain pada sel manusia menunjukkan bahawa ekstrak bit yang mengandungi pigmen betalain dapat mengurangkan pertumbuhan sel barah prostat dan payudara.

Namun, untuk membuktikannya, para pakar masih perlu membuat kajian lebih lanjut yang berkaitan dengan faedah bit satu ini.

7. Menurunkan berat badan

Sekiranya anda menjalani program diet untuk menurunkan berat badan, salah satu makanan yang sesuai untuk anda makan adalah bit. Sebabnya, bit mempunyai kandungan kalori rendah, jadi ia mempunyai manfaat untuk menurunkan berat badan.

Selain itu, bit tinggi serat dan protein. Kedua-dua nutrien ini mempunyai peranan penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Dengan cara itu, akan lebih mudah untuk mencapai sasaran berat yang anda mahukan.

Bukan hanya itu, kandungan serat dalam bit memberikan faedah dalam mengurangkan selera makan dan membuat anda merasa kenyang lebih cepat. Ini sangat berguna jika anda ingin mengurangkan pengambilan kalori harian untuk menurunkan berat badan.

8. Mengatasi diabetes

Makan bit, yang kaya dengan antioksidan, dapat membantu menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Oleh itu, para pakar mengesyaki bahawa bit dapat memberikan manfaat untuk mengatasi diabetes.

Kajian tahun 2019 membuktikan bahawa antioksidan pada bit, iaitu asid lipoik alfa, dapat mengatasi gejala neuropati diabetes. Walaupun begitu, dos yang diuji dalam kajian masih jauh lebih tinggi daripada dos yang anda dapati dalam bit.

Oleh itu, pakar masih perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk menentukan sama ada memakan bit dapat menunjukkan hasil yang signifikan dalam mengatasi keadaan ini.

Recent Posts