Gejala Kolesterol Tinggi yang Perlu Anda Perhatikan

Kolesterol tinggi biasanya disebabkan oleh makan makanan yang tidak sihat, misalnya makanan goreng yang mengandungi banyak lemak jenuh. Selain itu, kegemukan dan kurang bersenam juga dapat memicu peningkatan kolesterol yang berisiko terkena serangan jantung atau strok. Namun, tahukah anda apakah gejala yang muncul ketika kolesterol tinggi? Bagaimana saya mengetahui? Lihat penjelasan mengenai gejala kolesterol di bawah.

Apabila kolesterol tinggi, adakah gejala yang muncul?

Pada dasarnya, kolesterol tinggi tidak menyebabkan gejala tertentu. Maksudnya, anda mungkin tidak sedar walaupun kadar kolesterol dalam badan telah melebihi had normal. Anda hanya akan mengetahui sama ada anda melakukan ujian kolesterol. Namun, anda mungkin menyedari bahawa anda mempunyai kolesterol tinggi ketika mengalami pelbagai gejala komplikasi kolesterol.

Berikut adalah beberapa gejala khas yang mungkin muncul akibat komplikasi kolesterol yang mungkin anda alami.

1. Mudah letih

Tubuh yang sangat letih boleh berlaku pada setiap orang yang mempunyai gangguan kolesterol tinggi. Keadaan ini adalah salah satu gejala yang mungkin anda alami. Masalah utama adalah ketika tubuh sebenarnya tidak mendapat aliran darah beroksigen yang mencukupi.

Kemudian, pelbagai organ tubuh terpaksa melakukan metabolisme dengan kuat, sementara jantung dan saluran darah berada dalam masalah. Tidak jarang badan yang mudah letih dan tidak bersemangat sering dialami sebagai gejala tahap kolesterol tinggi.

2. Otot badan mudah letih

Orang yang menghidap hipertensi yang mempunyai kolesterol tinggi juga boleh mengalami otot kaki yang sangat lemah, anda tahu. Walaupun begitu, keadaan ini juga dapat dialami oleh orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi, walaupun mereka tidak menderita hipertensi.

Keadaan ini mungkin berlaku sebagai gejala yang timbul kerana kolesterol tinggi, kerana ia mungkin terjadi apabila terdapat penyumbatan pada arteri. Penyumbatan ini menyebabkan arteri tidak mendapat aliran darah yang cukup, sehingga otot kaki menjadi sangat lemah.

3. Sakit dada

Sakit dada atau sering disebut sebagai angina adalah salah satu komplikasi kolesterol tinggi. Maksudnya, ketika Anda mengalami kondisi ini, ini mungkin disebabkan oleh kadar kolesterol yang sudah terlalu tinggi dalam darah.

Sebabnya, kadar kolesterol yang tinggi dapat menyebabkan penumpukan zat berlemak di arteri. Penumpukan ini berpotensi menyebabkan sakit dada, meningkatkan risiko pesakit mengalami serangan jantung.

Penumpukan ini menyebabkan aliran darah ke jantung tidak lancar. Sekiranya ini berlaku, jantung tidak akan menerima darah beroksigen yang diperlukannya. Ini membawa kepada salah satu gejala komplikasi kolesterol, iaitu sakit dada atau angina.

Sakit angina atau dada boleh hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, gejala komplikasi kolesterol tinggi ini sering disalahtafsirkan sebagai kesan merasa letih. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan kolesterol, gejala kolesterol ini boleh menyebabkan penyakit jantung yang lebih serius.

Oleh itu, lebih baik anda menghubungi doktor sekiranya anda merasakan simptom komplikasi kolesterol ini. Lebih baik mengetahui apa yang menyebabkan kesakitan yang tidak biasa daripada terlambat dalam merawat penyebabnya.

4. Kaki dan tangan mudah digelitik

Gejala yang mungkin timbul kerana kolesterol tinggi mudah kesemutan pada kaki dan tangan. Sebenarnya, kadang-kadang kaki ini juga mengalami kesakitan, sakit, atau keadaan tidak selesa ketika digunakan untuk berjalan atau bahkan bergerak.

Tahap kolesterol yang berlebihan boleh menyebabkan arteri yang membekalkan darah ke kaki anda menjadi sempit. Ini menyebabkan aliran darah ke tisu badan menurun. Oleh itu, aliran darah ke beberapa bahagian badan tidak mencukupi, salah satunya berlaku di kawasan kaki.

Aliran darah yang tidak betul menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai sensasi kesemutan. Sebenarnya, gejala neuropati yang timbul akibat kolesterol juga boleh berlaku di kawasan tangan anda. Kesannya, tangan dan kaki mudah merasa letih atau kekejangan.

Bukan hanya itu, gejala ini juga boleh menyebabkan kaki dan lengan menjadi lemah. Begitu juga, jika anda mengalami luka di kawasan tersebut, luka menjadi sukar untuk sembuh.

Selain itu, kulit di kawasan ini juga menjadi pucat dan tidak kelihatan segar. Biasanya, pada orang tua, gejala yang timbul kerana kolesterol tinggi pada yang satu ini juga sering menjadikan kaki dan tangan terasa panas dan kesemutan sehingga mempengaruhi fungsi mereka.

5. Sakit di rahang

Menurut American Heart Association, sakit rahang adalah salah satu gejala serangan jantung yang mungkin berlaku kerana kolesterol tinggi. Oleh itu, ini boleh menjadi salah satu gejala kolesterol tinggi yang boleh anda perhatikan.

Sebagai tambahan kepada gejala serangan jantung, sakit rahang juga boleh menjadi gejala penyakit jantung koroner, suatu keadaan yang timbul kerana tingginya kadar kolesterol dalam darah. Biasanya, arteri koronari boleh disebabkan oleh penumpukan kolesterol di arteri.

Walaupun begitu, sakit rahang bukan satu-satunya gejala penumpukan kolesterol dan biasanya disertai dengan gejala lain. Gejala penyakit jantung lain yang disebabkan oleh kolesterol dan biasanya berdampingan dengan sakit rahang adalah sakit dada, tekanan dada, sesak nafas, dan tekanan.

Sekiranya anda mengalami semua keadaan ini pada masa yang sama atau pada masa yang sama, mungkin keadaan ini boleh menjadi gejala tahap kolesterol yang terlalu tinggi.

6. Xanthomas

Gejala yang mungkin timbul kerana tahap kolesterol tinggi adalah xanthoma. Keadaan ini agak biasa pada orang yang mempunyai kadar lemak tinggi. Keadaan ini dicirikan oleh kehadiran pertumbuhan lemak tepat di bawah kulit anda.

Pertumbuhan lemak ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda, tetapi salah satu gejala ini paling sering muncul pada sendi, terutamanya lutut dan siku. Selain itu, xanthoma juga boleh berlaku pada kaki, tangan, dan punggung.

Ukuran xanthoma berbeza dalam setiap kejadian. Pertumbuhan lemak ini juga boleh kecil tetapi juga besar. Gejala ini biasanya kelihatan seperti benjolan biasa yang muncul di bawah kulit dan tidak menyakitkan.

Xanthoma boleh menjadi ciri orang yang mempunyai kolesterol kerana keadaan ini boleh terjadi pada orang yang mempunyai kadar kolesterol dan trigliserida yang tinggi. Sekiranya anda menemui benjolan yang kadang-kadang gatal, tidak menyakitkan dan boleh berwarna kuning atau oren, segera dapatkan ujian darah untuk menentukan tahap kolesterol anda. Mungkin, benjolan adalah bagian dari gejala kolesterol tinggi yang anda alami.

7. Disfungsi ereksi

Penumpukan kolesterol boleh berlaku jika tahap kolesterol dalam badan anda tinggi. Penumpukan ini boleh menjadi salah satu penyebab disfungsi ereksi. Ini kerana penumpukan kolesterol menimbulkan plak di arteri dan menyekat aliran darah.

Selain menjadi penyebab serangan jantung, penumpukan plak juga akan menyekat aliran darah ke kawasan genital dan zakar, menyebabkan masalah dengan ereksi. Oleh itu, salah satu gejala yang mungkin berlaku pada lelaki ketika mereka mempunyai tahap kolesterol tinggi adalah disfungsi ereksi.

Semakin tinggi tahap LDL dalam darah, semakin besar kemungkinan gejala ini akan berlaku. Oleh itu, dalam kes yang cukup teruk, mati pucuk berlaku. Di samping itu, ketika kadar kolesterol tinggi, tubuh akan mengalami kesukaran untuk menghasilkan bahan kimia yang diperlukan semasa ereksi.

Pentingnya berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom komplikasi kolesterol

Selalunya, gejala komplikasi kolesterol tinggi ini diabaikan atau disalahtafsirkan sebagai sebahagian daripada ciri-ciri kesihatan yang lain. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala atau ciri kolesterol tinggi seperti yang disebutkan di atas.

Dengan cara itu, doktor anda dapat membantu anda menentukan punca gejala anda. Sekiranya anda mempunyai tahap kolesterol tinggi, doktor anda dapat membantu anda menentukan rawatan terbaik untuk keadaan tersebut.

Tetapi ingat, memandangkan gejala yang anda alami biasanya merupakan gejala komplikasi kolesterol, gejala ini muncul setelah anda mengalami keadaan kesihatan yang lebih teruk. Oleh itu, tidak ada salahnya melakukan ujian kolesterol secara rutin untuk menentukan tahap kolesterol dalam badan.

Sekiranya keputusan ujian menyatakan tahap kolesterol tinggi, doktor akan mencadangkan perubahan gaya hidup ke gaya hidup sihat. Sebagai contoh, mengubah diet dengan mengurangkan makanan yang tinggi kolesterol dan meningkatkan pengambilan serat, bersenam secara teratur, menguruskan berat badan, dan banyak lagi.

Ada kemungkinan doktor anda mengesyorkan mengambil ubat untuk menyokong gaya hidup sihat anda untuk menguruskan gejala anda.

Recent Posts