Ubat Tidur: Ketahui Jenis, Kesan Sampingan dan Cara Mengambilnya •

Mengalami masalah tidur pasti membuat anda bangun pada waktu pagi merasa sakit dan letih dan mengantuk pada waktu siang. Keadaan ini pastinya membuat anda tidak dapat menjalankan aktiviti dengan optimum, kerana anda kurang fokus dan badan anda kurang bertenaga. Salah satu cara untuk mengatasi insomnia adalah dengan minum pil tidur. Sekiranya anda berminat untuk mengambil jalan ini, ayuh, pelajari lebih lanjut mengenainya agar anda tidak melakukan kesalahan!

Pilihan pil tidur yang boleh anda minum

Insomnia aka kesukaran tidur boleh berlaku disebabkan oleh tabiat yang tidak betul sebelum tidur atau masalah kesihatan tertentu. Contohnya, minum kopi pada waktu malam, minum alkohol sebelum tidur, atau menderita masalah mental, seperti kemurungan atau gangguan kecemasan.

Biasanya, insomnia akan diselesaikan dengan menerapkan kebersihan tidur atau mengikuti terapi tingkah laku kognitif untuk insomnia. Sekiranya kurang berjaya, penggunaan pil tidur boleh menjadi pilihan.

Berikut adalah beberapa jenis pil tidur yang boleh anda gunakan, seperti:

Pil tidur di farmasi tanpa preskripsi doktor

Sekiranya perubahan gaya hidup tidak berfungsi untuk insomnia, anda boleh menggunakan ubat-ubatan bebas yang membuat anda mengantuk. Walaupun boleh didapati tanpa resep, ubat ini dari farmasi tidak boleh digunakan untuk jangka waktu yang lama atau dalam dos yang berlebihan.

Ubat ini yang membuat anda mengantuk hanya boleh digunakan untuk jangka masa pendek sekitar 7 hari. Baca cadangan penggunaan ubat farmasi ini sebelum anda menggunakannya, dan ikuti arahannya dengan teliti. Kerana, jika tidak, ubat-ubatan farmasi ini dapat mengubah metabolisme tubuh dan sangat mungkin menyebabkan kesan sampingan.

Pil tidur farmasi yang boleh anda dapatkan tanpa preskripsi adalah:

 • Diphenhydramine (di bawah jenama ubat tidur ubat Nytol, Sominex, Sleepinal, Compoz, Excerdin PM, Tylenol PM).
 • Doxylamine (di bawah jenama ubat farmasi Unisom, Nighttime, Sleep aid).

Sebilangan jenama over-the-counter ini mengandungi antihistamin dengan ubat penghilang rasa sakit acetaminophen. Kandungan antihistamin ini memberikan pelbagai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan.

Ubat tidur dengan preskripsi doktor

Sebagai tambahan kepada ubat farmasi yang anda beli tanpa preskripsi, terdapat beberapa ubat yang merangsang mengantuk yang diresepkan oleh doktor. Sebilangan besar doktor menggunakan pil GABA.

Pil ini bertindak pada reseptor GABA di otak yang mengawal rasa mengantuk dan relaks. Ubat-ubatan yang tergolong dalam ubat GABA termasuk:

 • Ambien (zolpidem tartrate).
 • Ambien CR (zolpidem tartrate).
 • Lunesta (eszopiklon).
 • Sonata (zaleplon).

Dadah yang bertindak pada reseptor GABA di otak tidak mempengaruhi semua reseptor. Oleh itu, ubat tidur jenis ini dianggap lebih selamat daripada ubat benzodiazepin, yang merupakan ubat yang membuat anda mengantuk dan telah lama wujud.

Ubat GABA jenis ini juga mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Pada kebanyakan pengguna ubat ini, GABA diproses lebih cepat di dalam badan sehingga pada waktu pagi ketika anda bangun, kesannya tidak terlalu ketara.

Selain itu, ada juga ubat baru yang digunakan untuk mengubati insomnia, yaitu Ramelteon (Rozerm). Ramelteon secara langsung akan mempengaruhi jam biologi badan, termasuk kitaran tidur dan bangun seseorang.

Kitaran tidur-bangun seseorang dikendalikan oleh bahagian otak yang disebut hipotalamus. Ramelton akan mengikat reseptor melatonin di kawasan hipotalamus ini untuk mendorong anda tertidur dengan cepat.

Kesan Ramelton hanya pada satu bahagian otak, jadi terdapat sedikit kesan sampingan dari pil tidur ini daripada ubat lain yang bertindak lebih umum pada beberapa bahagian otak.

Namun, ini tidak bermaksud sama sekali tidak ada ketergantungan, ketergantungan masih boleh terjadi pada ubat ini tetapi keparahannya cenderung lebih rendah.

Bagaimana pil tidur berfungsi?

Secara umum, terdapat dua jenis ubat untuk merawat insomnia. Yang pertama adalah ubat yang menyebabkan rasa mengantuk ringan. Kedua, adalah pil tidur kuat khas sebagai alat supaya orang yang mengalami masalah tidur dapat tidur lebih mudah.

Cara kedua ubat ini berfungsi sangat mempengaruhi bagaimana otak berfungsi untuk mengantuk.

Cara ubat untuk mengantuk ringan sebenarnya tidak membuat anda merasa mengantuk dengan segera. Mengantuk ini akan muncul setelah anda mengambil ubat ini dan mencernanya di dalam badan. Reaksi mengantuk ini yang timbul adalah kesan sampingan dari tindak balas ubat di dalam badan.

Sementara itu, cara ubat untuk tidur nyenyak adalah dengan mempengaruhi reseptor GABA (asid gamma-aminobutyric) di otak, yang bertanggungjawab untuk menghalang fungsi sistem saraf.

Penghambatan fungsi sistem saraf akan merangsang rasa mengantuk atau rasa relaks dalam badan, sehingga orang yang mengambil ubat ini akan merasa mengantuk. Jenis ubat ini membantu seseorang untuk menutup matanya lebih cepat daripada ubat ringan.

Kesan sampingan dari pil tidur yang mungkin berlaku

Kesan sampingan pil antihistamin over-the-counter yang paling biasa adalah sakit kepala dan kealpaan. Di samping itu, kesan ubat farmasi yang mengandungi antihistamin jika anda menggunakannya dalam dos dan jangka masa yang salah akan menyebabkan:

 • Mengantuk berat keesokan harinya.
 • Dia sering merasakan ada sesuatu yang tidak kena dalam hidupnya.
 • Sembelit.
 • Kesukaran membuang air kecil (kesukaran membuang air kecil)
 • Mulut dan tekak kering
 • Mual.

Oleh itu, walaupun anda membeli pil tidur dari farmasi secara bebas, anda perlu berhati-hati dengan kesan pil tidur ini.

Bukan hanya ubat yang mengandungi antihistamin yang menyebabkan kesan sampingan, secara keseluruhan kesan ubat lain yang mencetuskan rasa mengantuk juga boleh berlaku tanpa kawalan doktor.

Berikut adalah kesan sampingan lain, yang mungkin anda alami setelah minum pil tidur.

1. Peningkatan risiko kematian dan kemalangan

Mengambil ubat farmasi atau ubat preskripsi yang mencetuskan rasa mengantuk menjadikan tubuh terbiasa dengan reaksi ubat sebelum tidur. Sekiranya anda mengambil ubat ini lebih dari dos yang disyorkan, ia akan memberi tekanan pada sistem pernafasan, menyebabkan risiko kematian. Ini adalah kesan ubat yang paling berbahaya.

Kesan mengantuk ubat ini juga perlu dipertimbangkan jika anda akan memandu. Sebabnya, kesan mengantuk pada keesokan harinya yang timbul setelah mengambil pil tidur meningkatkan risiko kemalangan.

2. Gangguan tidur berlaku

Kesan lain dari ubat untuk tidur adalah menyebabkan pelbagai gangguan tidur, seperti kecelaruan, atau tidur. Daripada mengatasi insomnia, penggunaan ubat-ubatan yang tidak betul ini sebenarnya boleh memperburuk kualiti tidur.

3. Kehilangan keseimbangan

Kesan sampingan yang lain adalah pengaburan sensor sistem saraf di kaki. Walaupun kaki penting untuk menyokong badan dan menjaga keseimbangan badan.

Oleh itu, kesan ubat bebas atau ubat preskripsi yang merangsang rasa mengantuk boleh membuat anda lebih mudah jatuh. Risiko ini sangat mungkin berlaku pada orang tua yang mempunyai keupayaan tubuh yang berkurang untuk mengatur keseimbangan.

Cara pengambilan pil tidur dengan selamat

Semua ubat yang membuat anda mengantuk boleh menyebabkan ketagihan, dan kesan sampingan yang sangat mungkin mengganggu keadaan normal badan anda.

Apabila anda mula menggunakan ubat ini dan berhenti menggunakannya lagi, ia membuat anda gelisah dan sukar tidur. Walaupun secara fizikal anda tidak memerlukannya lagi, jiwa anda tetap menginginkannya.

Sekiranya perasaan ketergantungan semakin teruk, segera berjumpa doktor. Terutama jika anda telah lama minum, jangan berhenti secara tiba-tiba.

Lihat doktor anda untuk berhenti menggunakan ubat untuk tidur dan mengurangkan kesannya. Jadi, anda tidak boleh menggunakan ini secara sembarangan.

Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan semasa mengambil ubat yang membuat mata anda mengantuk.

 • Perhatikan kesan sampingan yang muncul, catat, dan laporkan kesan sampingan yang anda rasakan kepada doktor anda.
 • Jangan menambah, mengurangkan, atau menukar jumlah pil tanpa nasihat doktor. Dos yang berlebihan boleh membuat anda merasa gementar dan tersengih pada keesokan harinya.
 • Jangan campurkan ubat-ubatan preskripsi dengan ubat-ubatan di kaunter.
 • Jangan bergerak setelah mengambil ubat, seperti memandu, makan, atau mengendalikan mesin berat.
 • Ambil ubat kira-kira 20 hingga 30 minit sebelum tidur.
 • Jangan campurkan ubat dengan alkohol atau ubat penenang lain.
 • Sekiranya tanpa ubat, anda harus menggunakan dos paling rendah. Selepas itu, lihat kesan ubat yang anda ambil selepas itu.
 • Penggunaan ubat yang selamat adalah ketika anda tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari. Jika tidak, anda akan merasa mengantuk pada keesokan harinya.

Petua untuk mengurangkan penggunaan pil tidur

Penggunaan ubat untuk tidur bukanlah satu-satunya cara untuk mengatasi insomnia yang anda alami. Terdapat beberapa tabiat tidur yang baik sehingga anda tidak menghadapi masalah untuk tidur:

 • Jangan minum kafein atau hadkan pengambilannya. Anda juga perlu memperhatikan ketika anda minum kopi atau minuman lain yang mengandungi kafein.
 • Elakkan alkohol dan merokok 3 jam sebelum tidur.
 • Gunakan bilik tidur hanya untuk berehat supaya anda tidak mudah terganggu dan memikirkan banyak perkara.
 • Bersenam secara teratur, selesaikan beberapa jam sebelum tidur.
 • Selesaikan makanan anda sekurang-kurangnya 2-3 jam sebelum tidur.
 • Ciptakan persekitaran tidur yang tenang dari kebisingan, terlalu banyak cahaya, dan suhu yang melampau (terlalu sejuk atau terlalu panas).

Recent Posts