15 Faedah Buah Naga yang Mungkin Anda Tidak Tahu •

Buah naga atau pitaya adalah buah yang hanya tumbuh di kawasan tropika dan subtropika, seperti Amerika Selatan dan Asia. Seperti namanya, buah ini memiliki kulit yang menyerupai sisik naga, yang merupakan haiwan mitos legenda dari China. Bentuk tanaman juga unik kerana mempunyai batang yang menyerupai kaktus besar. Walaupun kelihatan unik, buah naga ternyata mempunyai banyak manfaat dan khasiat untuk kesihatan. Buah ini juga kaya dengan nutrien, sehingga dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

Kandungan khasiat buah naga

Buah naga mempunyai sejumlah varietas, yang dicirikan oleh perbezaan warna kulit dan daging. Di Indonesia, ada dua jenis atau jenis buah naga yang biasa dijumpai, yaitu buah naga merah dan buah naga putih.

Walaupun mempunyai warna yang berbeza, kedua-duanya mempunyai kandungan nutrisi yang hampir sama. Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, kandungan gizi 100 gram buah naga merah mentah adalah:

 • Air: 85.7 gram
 • Tenaga: 71 kal.
 • Protein: 1.7 gram
 • Lemak: 3.1 gram
 • Karbohidrat: 9.1 gram
 • Serat: 3.2 gram
 • Abu: 0.4 gram
 • Kalsium: 13 mg
 • Fosforus: 14 mg
 • Zat besi: 0.4 mg
 • Natrium: 10 mg
 • Kalium: 128 mg
 • Zink (Zink): 0.4 mg
 • Vitamin B1:, 5 mg
 • Vitamin B2: 0.3 mg
 • Niacin atau vitamin B3: 0.5 mg
 • Vitamin C: 1 mg

Tidak hanya kandungan di atas, buah naga juga mengandung vitamin dan mineral lain, seperti vitamin E dan magnesium. Selain itu, Klinik Cleveland menyebutkan, buah ini juga mengandungi lycopene, yang merupakan sebatian dari kumpulan karotenoid yang memberikan buahnya warna merah.

Lycopene mempunyai sifat antioksidan yang dapat melawan radikal bebas, yang menyebabkan pelbagai penyakit. Selain likopen, buah naga juga mengandungi sebatian antioksidan lain yang penting bagi tubuh, iaitu betalain dan hidroksisinnamat.

Keperluan Kalori

Pelbagai khasiat buah naga untuk kesihatan

Berdasarkan ramuan di atas, berikut adalah kebaikan dan khasiat buah naga, termasuk buah naga merah, untuk kesihatan anda:

1. Pastikan kulit sentiasa tegang dan anjal

Buah naga adalah sumber antioksidan yang baik kerana kandungan vitamin C yang tinggi dan pelbagai sebatian bioaktif di dalamnya. Sementara itu, antioksidan sangat penting untuk memastikan kulit tetap tegang dan anjal, sehingga dapat membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan kulit.

2. Mengurangkan risiko barah

Sebatian antioksidan pada buah naga, baik dari likopen dan hidroksisinnamat, juga mempunyai khasiat untuk membantu mencegah barah. Melaporkan dari Food Insight, beberapa kajian mendapati bahawa memakan makanan yang mengandung lycopene dapat mengurangkan risiko beberapa jenis barah, termasuk barah prostat, barah payudara, dan barah paru-paru.

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Buah naga juga dapat membantu meningkatkan kesehatan jantung Anda, kerana dapat menurunkan kadar kolesterol jahat sambil meningkatkan kolesterol baik. Ini boleh berlaku kerana kandungan lycopene, betalain, dan serat pada buah naga. Bukan hanya itu, biji dalam buah buah naga juga kaya dengan lemak omega-3 dan omega-9 yang baik untuk kesihatan jantung, sehingga dapat membantu mencegah penyakit jantung.

4. Mengawal kadar gula dalam darah

Kandungan serat pada buah naga juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Ini dilakukan dengan menekan lonjakan gula yang berlaku setelah seseorang makan makanan dengan indeks glisemik tinggi. Tidak hanya itu, penelitian yang diterbitkan dalam jurnal Plos One pada tahun 2016 juga mendapati bahawa pitaya dapat melawan ketahanan insulin pada tikus, yang merupakan salah satu penyebab diabetes.

5. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Mengonsumsi buah naga juga dapat membantu meningkatkan sistem imun anda. Manfaat ini dapat diperoleh kerana vitamin C dan sebatian antioksidan lain yang terkandung dalam buah naga, baik buah naga merah dan putih. Antioksidan membantu badan anda mencegah kerosakan sel, yang merupakan penyebab pelbagai penyakit.

6. Melegakan batuk dan selesema

Sesuai dengan khasiat di atas, buah naga juga dapat membantu melegakan batuk dan selsema kerana kandungan vitamin C di dalamnya. Walaupun ini bukan pengganti ubat, buah naga dapat membantu mengurangkan penderitaan anda. Sebabnya, makan makanan atau buah yang mengandung vitamin C dapat menguatkan sistem imun anda, sehingga dapat mempercepat penyembuhan.

7. Menurunkan berat badan

Bagi anda yang menurunkan berat badan, memakan buah naga boleh menjadi pilihan makanan ringan harian anda. Sebabnya, buah naga kaya dengan serat dan rendah kalori, jadi selamat bagi mereka yang mengikuti program penurunan berat badan. Dengan memakan makanan yang tinggi serat dan rendah kalori, anda akan merasa kenyang lebih lama, jadi anda akan makan lebih sedikit. Sejajar dengan ini, anda dapat mengelakkan kegemukan.

8. Meningkatkan kesihatan sistem pencernaan

Kandungan serat pada buah naga juga dapat memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan pencernaan anda. Makan makanan berserat dapat membantu mengawal pergerakan usus, jadi anda dapat mencegah sembelit. Selain itu, buah naga juga mengandungi oligosakarida, yang merupakan jenis prebiotik yang baik untuk sistem pencernaan anda.

9. Menjaga kesihatan tulang

Buah naga juga mengandungi pelbagai mineral yang diperlukan tubuh untuk menjaga kesihatan tulang. Mineral ini, termasuk magnesium, kalsium, dan fosforus. Menurut Jaringan Revolusi Makanan, satu cawan buah naga cincang mengandungi 80 mg magnesium, yang merupakan seperempat dari cadangan harian minuman.

10. Melawan arthritis

Artritis atau artritis menyebabkan kerengsaan yang teruk pada sendi, jadi penghidapnya sukar bergerak. Sedangkan untuk memakan buah naga, boleh menjadi pilihan untuk membantu anda melawan penyakit ini. Sebabnya, sebatian antioksidan dalam buah ini juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan.

11. Mengurangkan jerawat

Selain mencegah tanda-tanda penuaan, manfaat lain dari buah naga untuk kulit adalah mengurangkan jerawat. Sapukan pes buah naga ke kemerahan pada wajah, dua kali sehari. Manfaat yang anda dapat kerana kandungan vitamin C dalam buah ini.

12. Melegakan kesakitan pada kulit yang terbakar sinar matahari

Bukan hanya untuk jerawat, pes buah naga juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit pada kulit yang terbakar sinar matahari. Namun, biasanya anda perlu mencampurkan jus timun dan madu dengan pes buah naga, untuk mendapatkan khasiat yang tepat. Manfaat ini dapat diperoleh kerana kandungan vitamin B3 pada buah naga, yang dapat melembapkan kulit dan melepaskan panas dari kawasan kulit yang terkena.

13. Melindungi rambut dari kerosakan

Bagi anda yang menggunakan pewarna rambut, jus buah naga juga dapat membantu merawat rambut anda. Anda hanya menggunakan jus buah naga atau perapi yang mengandungi ekstrak buah naga di kulit kepala anda. Dengan cara ini, folikel rambut akan tetap terbuka, membolehkan rambut anda bernafas dan kekal sihat dan licin.

14. Menjaga kesihatan ibu hamil

Wanita hamil memerlukan pelbagai nutrien seperti zat besi, vitamin C, vitamin B, dan kalsium, yang terdapat dalam buah naga. Sebagai contoh, zat besi dalam buah naga dapat membantu sel darah merah untuk menyampaikan oksigen ke janin, vitamin C dan kalsium menguatkan gigi dan tulang, dan vitamin B dapat mencegah cacat lahir. Selain itu, serat pada buah naga juga dapat membantu mengatasi sembelit pada wanita hamil.

15. Mengurangkan risiko anemia

Bukan hanya untuk wanita hamil, setiap orang memerlukan zat besi untuk mengekalkan darah yang sihat. Kandungan ini dapat membantu sel darah merah membawa oksigen ke seluruh organ dan badan. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi.

Pelbagai cara untuk menikmati buah naga

Untuk mendapatkan khasiat dan khasiat buah naga yang optimum, anda harus memakan potongan buah ini secara langsung. Lebih-lebih lagi, buah naga sudah memiliki rasa manis yang tepat ketika anda memakannya, juga menyegarkan, dan lembut.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengambil buah naga dalam bentuk olahan lain. Anda boleh memprosesnya menjadi jus, smoothie, salad, atau dicampur dengan oatmeal untuk sarapan. Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan buah-buahan lain dalam resipi oatmeal yang anda buat.

Apa sahaja bentuk yang diproses, pastikan anda memilih buah naga yang masih segar. Pilih buah naga dengan warna kulit yang sekata. Pastikan juga buahnya dalam keadaan baik dan tidak busuk, periksa dengan menekan sedikit pada kulit dengan jari anda.

Recent Posts