3 Jenis Vitamin K, Apa Perbezaannya? |

Vitamin K terkenal dengan fungsinya untuk proses penyembuhan luka. Namun, tahukah anda bahawa terdapat lebih daripada satu jenis vitamin K dalam makanan dan makanan tambahan? Setiap jenis vitamin K mempunyai faedah tersendiri untuk tubuh anda.

Kenali setiap jenis vitamin K

Vitamin K terbahagi kepada tiga jenis, iaitu vitamin K1, K2, dan K3. Vitamin K1 dan K2 terdapat secara semula jadi dalam makanan. Sebaliknya, vitamin K3 dibuat secara sintetik dengan fungsi yang sangat berbeza daripada dua jenis sebelumnya.

Berikut adalah perbezaan antara ketiganya.

1. Vitamin K1 ( phylloquinone )

Vitamin K1 adalah jenis vitamin K yang anda dapat dari diet harian anda. Nutrien ini juga dikenali sebagai phylloquinone . Dari keseluruhan pengambilan vitamin K yang anda makan, sekitar 75-90% daripadanya adalah vitamin K1.

Manusia memerlukan pengambilan vitamin K1 untuk membentuk tulang, menjalankan proses pembekuan darah, dan memetabolisme saluran darah. Di dalam badan anda, vitamin ini berfungsi dengan menguatkan protein khas yang mengikat kalsium.

Protein ini berfungsi dengan platelet untuk menghentikan pendarahan ketika anda cedera atau cedera. Tubuh anda juga menggunakan protein ini untuk mengekalkan kepadatan tulang dan mengekalkan kekuatan dan kelenturan saluran darah.

Jenis vitamin K ini dihasilkan oleh tanaman. Berikut adalah beberapa sayur-sayuran yang boleh anda makan dan kandungan vitamin K1 mereka untuk setiap 80 gram sayur-sayuran yang dimasak.

  • Bayam: 889 mikrogram
  • Brokoli: 220 mikrogram
  • Daun lobak: 529 mikrogram
  • Kale: 1,062 mikrogram
  • Brokoli: 220 mikrogram

2. Vitamin K2 ( menaquinone )

Vitamin K2 mempunyai struktur kimia yang berbeza dengan vitamin K1. Bahan dengan nama lain menaquinone Ia juga terbahagi kepada beberapa jenis. Para saintis memberikan mereka nombor MK-4 hingga MK-13 dengan melihat panjang rantai sisi.

Menaquinone mempunyai peranan dalam mengekalkan kepadatan tulang. Bahan ini membantu kerja osteocalcin, yang merupakan protein yang mengikat kalsium ke tisu tulang. Dengan tulang yang kuat, anda dapat dilindungi dari risiko osteoporosis dan patah tulang.

Beberapa kajian baru-baru ini juga menunjukkan manfaat vitamin K2 yang lain untuk tubuh. Nutrien ini membantu menjaga jantung dan saluran darah yang sihat, menurunkan risiko barah, dan berpotensi untuk mengurangkan gejala gangguan kecemasan.

Sumber utama vitamin K2 adalah makanan fermentasi dan produk haiwan. Menaquinone Subtipe MK-4 paling sering dijumpai dalam produk haiwan seperti ayam, kuning telur, dan mentega. Berikut adalah jumlah vitamin K2 di dalamnya.

  • Keju keras: 76 mikrogram
  • Kaki dan paha ayam: 60 mikrogram
  • Keju lembut: 57 mikrogram
  • Kuning telur: 32 mikrogram

Selain makanan haiwan, bakteria dalam usus anda juga menghasilkan menaquinone dengan subtipe MK-5 hingga MK-13. Satu-satunya jenis vitamin K yang tidak dihasilkan oleh bakteria usus adalah menaquinone dengan subjenis MK-4.

3. Vitamin K3 ( menadione )

Vitamin K3 aka menadione adalah vitamin sintetik yang tidak terdapat dalam sumber makanan semula jadi. Dalam badan makhluk hidup, vitamin ini akan ditukar menjadi vitamin K2 dengan bantuan hati sebelum dapat dimanfaatkan.

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa vitamin K3 berbahaya bagi kesihatan. Penggunaan makanan tambahan menadione pada manusia tidak digalakkan kerana boleh meningkatkan risiko kerosakan pada hati dan sel darah merah.

Walaupun begitu, penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa menadione mempunyai sifat antikanker yang menjanjikan. Bahan ini mampu membunuh sel barah usus besar dan rektum, payudara, dan ginjal dengan mengaktifkan protein khas.

Selain itu, vitamin K3 juga mempunyai sifat antibakteria. Menurut kajian dalam jurnal Dadah Baru Penyiasatan Vitamin ini mampu menghalang pertumbuhan Helicobacter pylori yang merupakan penyebab umum jangkitan gastrik.

Perbezaan antara penyerapan vitamin K1 dan K2 dalam badan

Manusia memerlukan vitamin K1 dan K2 untuk menjalankan proses pembekuan darah, menjaga kesihatan tulang, dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Walaupun kedua-duanya penting, tubuh menyerap dua vitamin ini dengan cara yang berbeza.

Tubuh menyerap sekitar 10 peratus daripada jumlah vitamin K1 yang terdapat dalam makanan. Sementara itu, kajian tahun 2019 menunjukkan bahawa tubuh manusia menyerap sepuluh kali lebih banyak vitamin K2 daripada jenis vitamin K. yang lain.

Pakar percaya bahawa ini kerana vitamin K2 lebih sering dijumpai dalam makanan yang mengandung lemak. Vitamin K adalah vitamin larut lemak sehingga lebih baik diserap ketika dikonsumsi dengan makanan berlemak.

Di samping itu, vitamin K2 mempunyai rantai sampingan yang lebih panjang daripada vitamin K1. Oleh itu, vitamin K2 dapat mengalir lebih lama dalam darah selama berhari-hari, sementara vitamin K1 hanya bertahan selama beberapa jam dalam darah.

Peredaran yang lebih lama ini membolehkan tisu badan menggunakan lebih banyak vitamin K2. Sementara itu, vitamin K1 dihantar terus ke hati dan diproses untuk tujuan lain.

Vitamin K adalah nutrien dengan pelbagai kegunaan. Vitamin K1 dan K2 mempunyai banyak peranan dalam sistem tubuh, sementara vitamin K3 masih merupakan bahan sintetik yang belum digunakan sebagai makanan tambahan.

Kerana fungsinya sangat penting, pastikan anda mendapat pengambilan vitamin K dari sumber haiwan dan sayur-sayuran hijau. Lengkapkan menu anda dengan pelbagai makanan sehingga anda mendapat pengambilan nutrisi yang seimbang dan tidak mengalami kekurangan vitamin K.

Recent Posts