Memahami Tisu Epitel dan Peranan Pentingnya dalam Tubuh Manusia

Adakah anda tahu bahawa tubuh manusia terdiri daripada pelbagai tisu? Ya, selain disokong oleh pelbagai sel, tulang, dan organ, tubuh manusia juga terdiri daripada beberapa tisu. Salah satunya adalah tisu epitelium. Ingin tahu apa sebenarnya peranan tisu ini dalam tubuh manusia? Lihat ulasan penuh di bawah.

Apakah tisu epitelium?

Tisu adalah kumpulan sel yang membantu membina pelbagai organ dan bahagian badan yang lain. Seperti lengan, tangan, hingga kaki. Jika diperhatikan dengan teliti melalui mikroskop, tisu-tisu yang membentuk tubuh manusia mempunyai struktur yang kemas dan teratur sesuai dengan fungsinya.

Fungsi ini kemudian membezakan tisu mengikut lokasinya di dalam badan. Itulah sebabnya tubuh manusia terdiri daripada empat jenis tisu utama; merangkumi tisu otot, tisu penghubung, tisu saraf, dan tisu epitelium.

Tisu epitelium adalah salah satu tisu dengan luas permukaan yang cukup besar dengan sel yang sangat padat. Tisu ini berfungsi untuk melapisi atau menutup permukaan badan dan menyusun bahagian luar organ.

Dengan kata lain, tisu badan ini bertindak sebagai "pintu masuk" yang melindungi tubuh daripada pendedahan langsung ke dunia luar. Oleh itu, semua bahan yang cuba memasuki badan mesti terlebih dahulu melalui tisu epitelium.

Di manakah tisu epitelium terletak di dalam badan?

Memandangkan tugas yang berkaitan langsung dengan dunia luar, tisu epitelium dalam badan biasanya terletak di kulit, saluran pernafasan, saluran pencernaan, saluran kencing, dan saluran pembiakan.

Struktur tisu pelindung ini cenderung tebal kerana terdiri daripada beberapa lapisan sel keratin tebal untuk memberikan kekuatan dan ketahanan mekanikal. Contohnya, ambil kulit sebagai organ terbesar badan. Kulit ternyata dilapisi oleh sel epitelium dengan kandungan keratin tebal untuk mengelakkan tubuh kehilangan banyak air dan bahan penting lain.

Begitu juga dengan esofagus (esofagus) yang merupakan bahagian saluran pencernaan. Selama kerjanya, kerongkongan selalu terkena atau berhubungan langsung dengan berbagai makanan dan minuman yang memiliki tekstur, komposisi, dan tingkat pH yang berbeza.

Oleh itu, esofagus juga dilindungi oleh tisu epitelium. Walau bagaimanapun, struktur tisu epitelium di bahagian dalam badan cenderung lebih tipis atau tidak setebal tisu di kulit. Bukan hanya di kerongkongan, tetapi juga epitel nipis juga melindungi perut, usus kecil, usus besar, tiub fallopi di saluran pembiakan, dan bronkiol di paru-paru.

Sebilangan bahagian ini dilindungi oleh epitel nipis yang ditutup dengan silia atau mikrovili untuk memudahkan kerja mereka. Sementara itu, pundi kencing, ureter, dan uretra dilindungi oleh epitel peralihan yang bertujuan untuk memudahkan peregangan dan pengembangan kapasiti organ-organ ini.

Fungsi dan peranan tisu epitelium dalam badan

Seperti disebutkan sebelumnya, tisu epitelium dalam tubuh ditujukan untuk beberapa fungsi termasuk:

  • Sebagai perlindungan (perlindungan) tisu yang mendasari dari pendedahan kepada dunia luar, seperti radiasi, sebatian berbahaya, dan sebagainya.
  • Membantu melancarkan proses penyerapan zat di saluran pencernaan.
  • Membantu pengawalan dan perkumuhan bahan kimia di dalam badan.
  • Membantu penghasilan hormon, enzim, cahaya, dan produk akhir lain yang dihasilkan oleh badan.
  • Sebagai sensasi mengesan yang dirasakan oleh kulit.

Apakah jenis tisu epitelium?

Tisu epitelium dikelompokkan menjadi 8 jenis mengikut bentuk sel, jumlah lapisan sel, dan jenis sel itu sendiri. Enam dari mereka dikenal pasti berdasarkan jumlah sel dan bentuknya, sementara dua selebihnya dibezakan berdasarkan jenis sel di dalamnya.

Terdapat 3 kumpulan bentuk sel dalam tisu ini, iaitu rata dan rata (skuamosa), persegi (kuboid), atau segi empat tinggi dan lebar (kolumnar). Begitu juga, bilangan sel dalam tisu dapat dikelompokkan menjadi epitel sederhana dan epitel berstrata.

Inilah pelbagai jenis epitelium yang tersebar di dalam badan:

1. Epitelium skuamosa sederhana (epitel skuamosa sederhana)

Epitelium rata atau skuamosa berfungsi untuk menyaring (penyaringan) bahan yang ingin memasuki organ, serta menghasilkan pelincir untuk melancarkan kerja organ. Epitel ini dapat dijumpai di buah pinggang, lapisan jantung, saluran darah, saluran limfa, dan kantung udara paru-paru (alveoli).

2. Epitelium kuboid sederhana (epitel kuboid sederhana)

Epitelium kuboid sederhana bertanggungjawab untuk memudahkan organ tubuh dalam menjalankan proses rembesan dan penyerapan. Epitelium ini terletak di buah pinggang, ovari, dan pelbagai kelenjar di dalam badan.

3. epitel silinder sederhana (epitel kolumnar sederhana)

Sama seperti epitelium kuboid sederhana, epitel silinder sederhana juga memudahkan kerja organ dalam proses rembesan lendir dan enzim, serta penyerapan zat tertentu. Tetapi perbezaannya adalah, epitel yang satu ini dilengkapi dengan kehadiran lendir dan silia seperti rambut kecil.

Epitelium ini terdapat di saluran pencernaan, bronkus paru-paru, rahim, dan beberapa kelenjar lain.

Epitel skuamosa berstrata (epitel skuamosa berstrata)

Epitelium skuamosa berlapis atau skuamosa berperanan melindungi tisu yang mendasari. Terdapat dua jenis epitel skuamosa berstrata, yang pertama terletak di bawah lapisan kulit dengan struktur yang lebih keras kerana mengandungi keratin protein di dalamnya.

Manakala protein tanpa keratin kedua (nonkeratinized) terletak di mulut, esofagus, uretra, vagina, dan dubur.

5. Epitelium kuboid berlapis (epitel kuboid berstrata)

Epitel kuboid berstrata berfungsi sebagai penutup pelindung untuk tisu, kelenjar, dan sel yang mendasari. Ia terletak di sekitar kelenjar payudara, kelenjar air liur, dan kelenjar peluh.

Epitelium silinder berstrata (epitel kolumnar berstrata)

Epitel silinder berstrata bertanggungjawab untuk melancarkan proses rembesan dan perlindungan organ. Epitelium ini biasanya hanya terdapat di badan lelaki. Tepat di uretra dan berkaitan dengan kelenjar tertentu.

7. Epitel kolumnar pseudostratified (epitel kolumnar pseudostratified)

Pseudostratified epitel kolumnar adalah satu lapisan sel dengan ketinggian yang berbeza-beza. Tugasnya adalah melancarkan proses rembesan dan pergerakan lendir di organ. Epitel ini biasanya terdapat di tekak, saluran pernafasan atas, saluran sperma, dan kelenjar lain.

Kolumnar Pseudostratified adalah lapisan sel tunggal dengan ketinggian berubah-ubah. Tisu ini membenarkan rembesan dan pergerakan lendir. Ia terletak di tekak dan saluran pernafasan atas, saluran sperma, dan kelenjar.

8. Epitelium peralihan (epitel peralihan)

Epitel peralihan digambarkan sebagai tisu yang terdiri daripada lebih dari satu lapisan sel, dengan gabungan susunan kuboid dan skuamosa. Ia terletak di sistem kencing, terutamanya pundi kencing, yang bertujuan untuk membolehkan peregangan atau pembesaran organ semasa mengumpul air kencing.

Recent Posts