5 Cara Mendapatkan Booster Mood Apabila Mood Bad Hits

Tidak semua orang selalu merasa mood yang baik setiap hari. Mood ini tidak menyenangkan, atau disebut mood tidak baik, boleh membuat seseorang malas melakukan aktiviti, malas bekerja, malah boleh mencederakan diri sendiri, anda tahu. hodoh mood ini, kadang-kadang hanya boleh diperbaiki dengan sesuatu yang menyeronokkan penggalak mood. Apa itu penggalak mood?

Apa yang awak maksudkan dengan penggalak mood?

Mood booster terdiri daripada dua perkataan dalam bahasa Inggeris, yang jika diambil secara harfiah, mood bermaksud perasaan atau mood, sementara penggalak bermaksud pendorong atau penggalak. Sekiranya digabungkan, penggalak mood adalah sesuatu yang dapat membuat anda bahagia, ceria, dan bersemangat lagi setelah kejadian buruk.

Sekiranya anda mempunyai mood yang tidak baik atau kurang bersemangat, penggalak mood ini boleh menjadi sesuatu yang membuat anda gembira dan teruja lagi.

Contohnya, pada waktu pagi di pejabat anda, bos anda ditegur kerana kerja yang belum selesai. Sudah tentu ia boleh membuat bete dan jadi tidak bersemangat sehingga tiba masanya untuk pulang dari kerja nanti. Namun, pada pertengahan hari bekerja anda mendapat penghantaran kek coklat dari rakan di pejabat bertentangan. Seketika, mood Anda, yang jelek kerana dimarahi oleh atasan anda, mula bertambah baik dan kembali menjadi ceria kerana kek coklat yang dihantar dari seorang rakan.

Jadi, yang mana boleh dipanggil sebagai penggalak mood? Kek coklat atau rakan kiriman terbaik? Ini boleh menjadi satu atau kedua-duanya. Mengejutkan perkara baik yang tidak dijangka, kehadiran makanan, atau perkara kegemaran anda pada masa itu mood buruk boleh jadi penggalak mood Anda.

Apa-apa pun boleh penggalak mood?

1. Tidur

Siapa sangka bahawa tidur siang yang singkat ketika anda berada dalam mood yang buruk dapat membuat anda mood Adakah anda gembira lagi? Penyelidikan dari Journal of Sleep Research mendapati bahawa orang yang kurang tidur tidak mood berbanding dengan orang yang cukup tidur.

Selain itu, The National Sleep Foundation (NSF) mengatakan bahawa tidur siang yang singkat dapat membantu meningkatkan tidur mood atau mood, kewaspadaan, dan semangat pada orang dewasa.

NSF mengesyorkan, jika anda mahu menaik taraf mood, tidur selama 20 hingga 30 minit pada siang hari. Masa itu sudah cukup untuk menghilangkan rasa mengantuk dan mengembalikannya mood ceria.

2. Mendengar muzik

Kajian dari British Journal of Psychiatry mengatakan bahawa mood yang buruk dapat diatasi dengan mendengar lagu. Dalam kajian ini, para penyelidik mendapati orang yang tertekan dan dirawat dengan terapi muzik berjaya sembuh lebih cepat daripada orang yang melakukan terapi biasa. Oleh itu, mendengar muzik semasa anda berada dalam mood yang tidak baik boleh dicuba untuk meningkatkan mood anda di hari yang buruk.

3. Berjumpa dan peluk orang yang tersayang

Anda boleh berjumpa dengan teman lelaki, kakak, saudara lelaki, sahabat baik atau ibu bapa anda untuk menyingkirkannya mood buruk yang melanda. Bertemu orang tersayang boleh penggalak mood sendiri, anda tahu, sama seperti memeluk. Sebenarnya, satu kajian dari Australia yang dipetik dari Healthline menyatakan bahawa lelaki yang memeluk, moodmereka lebih bahagia berbanding lelaki yang jarang memeluk seseorang.

Hasil kajian ini yang melibatkan 60,000 orang juga mengatakan bahawa berpelukan dan bertemu orang yang dikasihi dapat membuat diri anda merasa disayangi dan lebih yakin bahawa semuanya akan baik-baik saja.

Memeluk dan bertemu orang yang anda cintai juga dapat membuat pernafasan lebih santai dan tekanan darah menurun. Tidak ketinggalan, hormon oksitosin (hormon bahagia) juga muncul ketika anda bertemu dengan orang yang anda sayangi.

4. Makan makanan yang baik

Makan makanan yang baik sering digunakan penggalak mood untuk orang yang mood buruk. Untuk membantu meningkatkan mood anda, anda boleh makan coklat, sayur-sayuran, dan buah-buahan. Kenapa coklat? Kerana kandungan dalam coklat mampu membuat tubuh melepaskan hormon endorfin dan serotonin. Kedua-dua hormon ini akan mengurangkan kegelisahan dan tekanan, dan membantu anda merasa lebih baik.

Di samping itu, makan buah-buahan dan sayur-sayuran juga dapat menyuburkan badan dan minda anda. Sebabnya, kajian terbaru mengenai 3,500 orang yang diterbitkan di Jurnal Psikiatri British menunjukkan bahawa orang yang makan sayur cenderung mengalami kemurungan. Ini berlaku berbanding dengan orang yang suka makan makanan goreng dan makan gula-gula.

5. Berbual dengan rakan atau keluarga

Semasa anda buruk mood, adalah idea yang baik untuk bersosial dengan bercakap atau mungkin membuang angin. Memberitahu perkara yang membuat anda tidak teruja boleh menjadi satu cara penggalak mood yang boleh anda lakukan. Dengan bercerita, sekurang-kurangnya anda tidak menahan kekecewaan anda sendiri, ada orang lain yang juga boleh dijemput untuk berkongsi cerita. Jangan teragak-agak untuk memanggil, berbual, atau mungkin panggilan video dengan rakan atau keluarga semasa anda dilanda buruk mood.

Lakukan ini bila penggalak mood tidak pernah datang

Walaupun saya telah mencuba pelbagai perkara untuk meningkatkan mood, kadangkala masih tidak berfungsi. Tidak semua cara dapat menghilangkan rasa bete pada diri sendiri. Namun, anda tidak perlu risau. Cuba lakukan perkara-perkara berikut untuk meredakan kemarahan, kekecewaan anda, dan menghilangkan perasaan kecewa dalam diri anda.

Ketahuilah bahawa anda tidak bersendirian

Ubah mood boleh datang pada bila-bila masa, anda juga tidak dapat menghindarinya dengan segera. Semua orang telah mengalami buruk mood dan mereka juga memerlukannya penggalak mood ia sama dengan anda. Namun, mungkin mereka dapat menutup perasaan atau keadaan buruk mood-miliknya.

Mengambil nafas

Tidak lama kemudian buruk Apabila mood melanda, lebih baik segera menarik nafas dalam-dalam. Tarik nafas dalam-dalam dan tahan selama 5-7 saat. Ia boleh membuat anda lebih santai. Anda juga dapat dengan segera melakukan sesuatu yang dapat menenangkan anda ketika kecewa.

Menangis

Ramai orang berasa lega setelah menangis. Menangis tidak perlu malu dan itu tidak bermaksud anda seorang yang menangis. Menangis adalah satu bentuk pelepasan emosi. Walau bagaimanapun, jika anda merasa senang menangis kerana mudah marah, bosan, atau putus asa, anda mungkin tertekan dan memerlukan pertolongan dari psikologi atau doktor.

Tunggu mood buruk mereda

Buruk mood kadang-kadang tidak bertahan seharian. Cuba tunggu sebentar dengan menyibukkan diri dengan kerja, membersihkan rumah, membersihkan meja pejabat yang tidak kemas, atau bahkan mencuba mandi air panas untuk merehatkan badan.

Recent Posts