7 Khasiat Kopi, Bukan Sekadar Menghilangkan Mengantuk |

Manfaat kopi yang paling popular di kalangan orang ramai adalah menghilangkan rasa mengantuk. Namun, tahukah anda bahawa minuman yang sedap ini juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain? Lihat ulasan mengenai faedah dan kandungan nutrien dalam kopi bersama dengan yang berikut, ya!

Kandungan pemakanan kopi

Kopi sering dijadikan minuman wajib yang diminum setiap hari bagi sebilangan orang. Sebabnya, kopi dipercayai sebagai penambah tenaga ketika memulakan hari.

Sebelum membincangkan faedah kopi lebih jauh, anda harus terlebih dahulu memahami kandungan nutrien yang terdapat di dalamnya.

Laman Data Komposisi Makanan Indonesia menyatakan bahawa kandungan nutrisi dalam kopi giling 100 gram (g) adalah seperti berikut:

 • Air: 2.6 g
 • Tenaga: 129 kalori (Cal)
 • Protein: 12.3 g
 • Lemak: 0.5 g
 • Karbohidrat (CHO): 35.0 g
 • Abu (ASH): 9.7 g
 • Kalsium (Ca): 179 miligram (mg)
 • Fosforus (F): 383 mg
 • Besi (Fe): 5.6 mg
 • Natrium (Na): 72 mg
 • Kalium (K): 3.256 mg
 • Tembaga (Cu): 0.14 mg
 • Riboflavin (Vit. B2): 0.21 mg
 • Niacin (Niacin): 30.6 mg

Selain karbohidrat, protein, dan sedikit lemak, kopi juga mengandungi kafein, magnesium, dan bahan kimia tumbuhan.

Bahan kimia tumbuhan ini merangkumi polifenol (mengandungi asid klorogenat dan asid quinik) dan diterpen (mengandungi cafestol dan kahweol).

Manfaat kopi dari kesihatan

Kopi adalah minuman perangsang yang mengandungi kafein. Kandungannya dapat meningkatkan tenaga, kewaspadaan, mood, dan fungsi otak.

Sekiranya anda meminumnya mengikut keperluan, berikut adalah pelbagai faedah kopi untuk kesihatan tubuh anda:

1. Menjaga kesihatan jantung

Dipetik dari laman web Harvard School of Public Health, minum kopi secara berkala boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Ini dibuktikan dalam beberapa kajian yang dinyatakan di laman web ini.

Minum 4 atau lebih cawan kopi sehari dianggap dapat mengurangkan risiko strok sebanyak 20% berbanding orang yang tidak minum kopi sama sekali.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Laporan Kardiologi Semasa membuktikan bahawa minum kopi secara berkala dalam dos sederhana tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan kardiovaskular.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Manfaat lain yang dapat anda peroleh dari pengambilan kopi adalah mengekalkan berat badan yang ideal, malah dapat menurunkannya.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Eropah memerhatikan perbandingan kekerapan minum kopi antara individu yang ingin menurunkan berat badan dan mereka yang tidak.

Akibatnya, mereka yang ingin menurunkan berat badan melaporkan minum lebih banyak kopi dan minuman berkafein daripada mereka yang tidak.

Oleh itu, pengambilan minuman berkafein mungkin dapat menyokong usaha menurunkan berat badan atau usaha penyelenggaraan.

3. Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Selain menurunkan berat badan, kopi juga dikatakan mempunyai manfaat untuk mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Klinik Mayo menyatakan bahawa terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa pengambilan kopi, sama ada mengandungi kafein atau tidak, boleh mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2.

Namun, jika anda sudah menghidap diabetes, kafein dalam kopi berisiko mempengaruhi kadar gula dalam darah, sama ada lebih tinggi atau lebih rendah.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda ingin minum kopi tetapi anda menghidap diabetes jenis 2.

4. Menjaga kesihatan otak

Kafein dalam kopi mempunyai banyak kesan positif pada otak, seperti meningkatkan kewaspadaan, membantu konsentrasi, meningkatkan mood, dan mengurangi risiko kemurungan.

Di samping itu, jurnal Neurologi Praktikal menyebutkan bahawa pengambilan kopi dapat mencegah penurunan kognitif dalam fungsi otak, penyakit Parkinson, dan penyakit Alzheimer.

Ini bermaksud pengambilan kopi dan kafein setiap hari adalah selamat untuk dimasukkan dalam makanan yang seimbang dan sihat.

Malah, pengambilan kopi juga tidak perlu dihentikan pada orang tua (warga tua).

5. Menjaga kesihatan hati

Manfaat kopi seterusnya adalah berkaitan dengan kesihatan hati. Jurnal Gastroenterologi Klinikal menyebutkan bahawa pengambilan kopi berpotensi untuk mengurangkan jumlah lemak di hati.

Kajian haiwan yang disebut dalam jurnal menunjukkan bahawa kandungan kimia dalam kopi dapat membantu menyahtoksik sel-sel barah di hati.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan seberapa berkesan kopi dapat membantu merawat penyakit hati kronik.

6. Mengurangkan risiko barah

Seperti disebutkan di atas, kopi mungkin bermanfaat dalam menurunkan risiko barah hati.

Laman web Harvard School of Public Health juga menyatakan bahawa kopi boleh mempengaruhi perkembangan barah, dari permulaan sel barah hingga kematiannya.

Kandungan kafein dalam kopi dikatakan mengganggu pertumbuhan dan penyebaran sel barah.

American Cancer Society mengatakan terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa kopi dapat mengurangkan beberapa jenis barah, termasuk:

 • kanser prostat,
 • barah jantung,
 • barah endometrium, dan
 • beberapa barah pada mulut dan tekak.

7. Mengurangkan risiko batu empedu

Terdapat pelbagai khasiat kafein dalam kopi yang dikatakan dapat mencegah pembentukan batu empedu.

Ini kerana kandungan kopi mampu mencegah pembentukan kolesterol yang menyebabkan pembentukan kristal atau batu di pundi hempedu.

Kandungannya dapat merangsang kontraksi dalam kantung dan meningkatkan aliran empedu, sehingga kolesterol tidak terkumpul di sana.

Petua untuk minum kopi dengan selamat

Satu cawan kopi yang diseduh umumnya mengandungi kira-kira 95 mg kafein. Minum kopi yang masih dianggap wajar adalah 3-5 cawan atau rata-rata 400 mg kafein sehari.

Walaupun begitu, dos kopi mungkin berbeza bagi setiap orang. Dos yang anda perlukan bergantung pada usia, kesihatan, dan beberapa keadaan lain.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum minum kopi:

 • Tentukan berapa banyak kopi yang anda minum dan bagaimana ia mempengaruhi mood dan corak tidur anda.
 • Simpan kopi di tempat yang sejuk dan kering, jauh dari panas dan lembapan.
 • Gejala pengeluaran biasanya berlaku setelah menggunakan kopi untuk jangka masa yang panjang.

Kopi tidak selalu selamat untuk dimakan oleh semua orang. Oleh itu, lebih baik berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui dos yang tepat untuk anda.

Recent Posts