7 Faedah Kacang yang Anda Perlu Tahu •

Buncis adalah sayur hijau terang yang serupa dengan kacang. Perbezaannya adalah, sayur-sayuran ini lebih pendek saiznya dan bentuknya sedikit lebih lebar. Kacang boleh dimakan mentah sebagai sayur segar atau diproses menjadi hidangan sayur pelengkap semasa makan nasi. Nah, ternyata kacang buncis mempunyai banyak kandungan khasiat yang dapat memberikan manfaat kesihatan. Ayuh, ketahui lebih lanjut dalam artikel ini.

Kandungan nutrien pada kacang buncis

Sayur-sayuran yang mempunyai nama Latin Phaseolus vulgaris Ia mengandungi nutrien yang memberikan pelbagai manfaat kesihatan untuk anda. Dalam 100 gram kacang buncis terdapat nutrien berikut:

 • Air: 89.6 gram
 • Protein: 24 gram
 • Lemak: 0.3 gram
 • Karbohidrat: 7.2 gram
 • Serat: 1.9 gram
 • Kalsium: 101 miligram (mg)
 • Fosforus: 42 mg
 • Zat besi: 0.7 mg
 • Natrium: 8 mg
 • Kalium: 250 mg
 • Tembaga: 0.07 mg
 • Zink: 0.3 mg
 • Beta-karotena: 772 mcg
 • Jumlah karotena: 550 mcg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.05 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,40 mg
 • Niacin (Vitamin B3): 2.8 mg
 • Vitamin C: 11 mg
Tidak hanya itu, kacang juga mengandungi banyak nutrien dan mineral lain yang baik untuk tubuh, seperti vitamin A, vitamin K, dan folat.

Manfaat kesihatan kacang buncis

Pelbagai nutrien dan mineral yang terdapat dalam sayur ini sebenarnya dapat membantu mengurangkan dan mencegah pelbagai keadaan kesihatan. Berdasarkan pelbagai kajian yang telah dilakukan, berikut adalah faedah kacang buncis yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan kesuburan wanita

Penyelidikan yang dilakukan oleh pakar dari Harvard Medical School mendapati bahawa makan makanan yang kaya dengan zat besi dapat membantu meningkatkan kesuburan wanita usia reproduktif.

Berita baiknya, kacang buncis adalah salah satu sayuran yang kaya dengan zat besi. Jadi, bagi anda yang ingin hamil dengan cepat, tambahkan kacang buncis ke dalam diet harian anda untuk mendapatkan faedah kesihatannya.

Baiklah, agar tubuh dapat menyerap zat besi dengan berkesan, seimbangkan dengan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin C, seperti tomato, beri, jeruk, mangga, dan sebagainya.

2. Menjaga kesihatan jantung

Walaupun badan anda memerlukan kolesterol untuk membantu pertumbuhan sel, pengambilan kolesterol terlalu banyak juga tidak baik untuk tubuh. Tahap kolesterol tinggi dalam badan boleh menyebabkan penumpukan lemak di arteri.

Sekiranya dibiarkan berterusan, pengumpulan lemak ini akan mengurangkan bekalan darah ke jantung dan otak. Akibatnya, anda lebih cenderung mengalami serangan jantung atau strok.

Nasib baik, sayur ini tidak mengandungi kolesterol sehingga selamat untuk dimakan bagi anda yang sudah mempunyai kolesterol tinggi. Kandungan serat dalam kacang buncis juga bermanfaat dalam membantu menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan kadar kolesterol total. Ini pasti baik untuk menjaga kesihatan jantung anda.

3. Menguatkan tulang

Manfaat lain dari kacang buncis adalah bahawa ia membantu menguatkan tulang. Ini kerana dalam satu cawan sayur ini mengandungi 14 mikrogram vitamin K, atau memenuhi sekitar 20% keperluan harian anda untuk vitamin ini.

Vitamin K sendiri berperanan mengubah protein dalam tulang, mengoptimumkan penyerapan kalsium, dan mengurangkan perkumuhan kalsium dari air kencing. Tidak menghairankan bahawa kekurangan vitamin K sering dikaitkan dengan risiko patah tulang yang lebih tinggi.

Tetapi ingat, untuk mendapatkan manfaat optimum dari vitamin, mineral, dan antioksidan seperti yang terdapat dalam kacang buncis, anda disarankan untuk memakannya secara langsung dari sayur-sayuran dan buah-buahan. Mengambil suplemen tidak akan memberikan faedah yang sama dengan pengambilannya secara langsung.

4. Menjaga kesihatan janin

Kacang juga mempunyai manfaat dalam menjaga kesihatan bayi dalam kandungan, kerana sayur-sayuran ini mengandungi asam folat. Nutrien dalam kacang ini berperanan menjaga kesihatan janin dalam pertumbuhan awalnya.

Tambahan pula, pengambilan folat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan otak dan saraf tunjang pada janin. Sekiranya anda kekurangan pengambilan asid folik semasa hamil, risiko bayi mengalami kelainan semasa kelahiran juga meningkat.

Selain itu, folat juga diperlukan untuk mencegah anemia pada wanita hamil. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa wanita hamil disarankan untuk memakan sayur hijau yang satu ini. Anda dapat memenuhi keperluan harian asid folik hingga 10% jika anda memakan 100 gram kacang buncis.

5. Meredakan kemurungan

Pengambilan asid folik yang mencukupi juga dapat mengelakkan berlebihan homosistein dalam badan. Homocysteine ​​sendiri adalah molekul yang diperlukan oleh tubuh untuk mensintesis semua protein dalam badan.

Nah, berlebihan homosistein sebenarnya dapat menghentikan bekalan darah dan nutrien lain ke otak. Penurunan bekalan darah ke otak dapat mengganggu pengeluaran hormon serotonin, dopamin, dan norepinefrin, yang semuanya berperanan dalam mengatur mood, keinginan untuk tidur, dan selera makan.

Jadi, anda boleh bayangkan, jika badan anda kekurangan folat? Oleh itu, pengambilan buncis juga membantu anda memenuhi keperluan folat yang mempunyai faedah untuk melegakan dan mencegah kemurungan.

6. Menurunkan berat badan

Bagi anda yang menjaga diet untuk menurunkan berat badan, makan kacang buncis boleh menjadi pilihan terbaik. Kenapa? Nampaknya, kacang buncis mempunyai kandungan kalori rendah. Namun, sayur-sayuran ini mengandungi nutrien lain yang dapat membantu anda menjaga berat badan, salah satunya adalah serat.

Oleh itu, pengambilan buncis memberikan kebaikan dalam membantu menurunkan berat badan. Bukan hanya itu, kacang boleh diproses menjadi pelbagai bentuk makanan, jadi anda tidak perlu takut merasa bosan jika anda ingin memakannya setiap hari.

7. Menjaga kesihatan pencernaan

Sayuran hijau ini termasuk dalam kumpulan makanan yang mempunyai kandungan FODMAP yang rendah, sehingga dapat dinikmati oleh semua orang. Malah, kacang juga boleh dimakan oleh anda yang mempunyai sejarah pencernaan kronik.

FODMAP itu sendiri adalah singkatan dari Fboleh dipadamkan Oliga, Disakarida, Msabaraccharides, juga Poliol. Sebatian ini adalah karbohidrat yang tidak mudah dicerna atau dimetabolisme oleh badan. Akibatnya, ia boleh menyebabkan pelbagai gangguan pencernaan seperti kembung, sakit perut, cirit-birit, dan sembelit.

Bukan hanya itu, makan makanan yang tinggi FODMAP juga dapat memperburuk keadaan pencernaan seperti sindrom iritasi usus (IBS) dan refluks asid. Oleh itu, dengan memakan kacang buncis, anda dapat memperoleh manfaat dalam menjaga kesihatan pencernaan.

Recent Posts