Apakah Perbezaan Antara Sakit Payudara Kerana Gejala PMS dan Kehamilan?

Sama ada PMS dan kehamilan, kedua-duanya menyebabkan gejala sakit payudara. Tidak jarang ini menjadikan banyak wanita keliru untuk membezakan antara keduanya. Pernahkah anda merasakan sakit payudara seminggu sebelum haid anda, kemudian bingung adakah itu tanda kehamilan atau tidak? Berikut adalah penjelasan mengenai sakit payudara sebagai tanda kehamilan atau PMS.

Tanda sakit payudara haid (haid)

Memetik dari Kehamilan Amerika, tanda-tanda kehamilan atau haid (haid) memang serupa. Selain sakit payudara, tanda-tanda kehamilan dan PMS lain adalah mood yang tidak menentu ( perubahan emosi ), sakit belakang, sakit kepala, dan sering merasa lapar.

Lalu, adakah sakit payudara seminggu sebelum haid adalah tanda kehamilan? Sakit payudara sebelum haid tidak semestinya menjadi tanda kehamilan.

Sebabnya, rasa sakit disertai dengan pembengkakan pada payudara, tanda PMS biasanya berlaku satu hingga dua minggu sebelum haid bermula dan reda selepas haid.

Ketika berdebar-debar, payudara juga mungkin terasa seperti benjolan, pejal, dan kelihatan lebih kenyang. Keadaan ini disebabkan kerana hormon estrogen dan progesteron dalam badan turun naik semasa kitaran haid.

Hormon estrogen menyebabkan saluran payudara membesar. Sementara itu, penghasilan hormon progesteron menyebabkan kelenjar susu membengkak. Kedua-dua perkara ini menyebabkan payudara anda terasa sakit sebelum haid (PMS).

Kesakitan ini berkisar dari ringan hingga teruk, dan biasanya paling teruk sebelum haid. Kesakitan ini akan beransur pulih semasa haid atau selepasnya.

Wanita usia reproduktif cenderung mempunyai gejala sakit payudara yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, gejala ini akan berbeza dari orang ke orang.

Bagi sebilangan wanita, rasa sakit yang timbul masih dapat ditanggung. Walau bagaimanapun, bagi sebilangan wanita lain, kesakitan ini boleh menjadi sangat menyakitkan.

Sakit payudara tanda kehamilan

Lalu, bagaimana dengan sakit payudara sebagai tanda kehamilan? Perkara yang paling membezakan adalah kesakitan.

Sakit payudara yang berkaitan dengan kehamilan, akan lebih menyakitkan daripada semasa PMS atau sebelum haid. Selain sakit, payudara semasa hamil juga lebih sensitif, lembut, dan bengkak.

Pembengkakan dan kelembutan pada payudara berlangsung selama satu hingga dua minggu selepas pembuahan. Keadaan ini disebabkan oleh peningkatan kadar hormon progesteron akibat kehamilan.

Sebenarnya, payudara tidak hanya menyakitkan semasa mengandung, tetapi juga merasakan sensasi kesemutan di kawasan sekitar puting. Warna kulit di kawasan puting dan areola juga dapat menjadi gelap sebagai persediaan untuk menyusui ketika bayi dilahirkan.

Tidak seperti sakit payudara, tanda haid, yang akan mereda setelah memulakan haid, sakit payudara adalah tanda kehamilan, ini tidak berlaku.

Keadaan ini dapat bertahan lama kerana lonjakan tahap progesteron dalam badan untuk menyokong kehamilan. Sebilangan wanita malah mengalami sakit payudara yang berterusan sepanjang kehamilan mereka.

Sakit payudara yang tidak berkaitan dengan haid

Walaupun sakit payudara sering dikaitkan dengan tanda-tanda kehamilan dan haid, terdapat beberapa keadaan yang tidak berkaitan dengan kedua-duanya.

Kadang-kadang sakit payudara boleh disebabkan oleh perkara berikut, yang dipetik dari NHS:

  • Kecederaan atau keseleo di bahagian bahu, leher, atau belakang yang menyebabkan sakit pada payudara
  • Mengambil ubat seperti pil kontraseptif (pil kawalan kelahiran)
  • Menghidap mastitis atau abses payudara
  • Menopaus

Selain sakit payudara, terdapat beberapa keadaan yang memudahkan wanita memahami perbezaan antara tanda kehamilan dan haid.

  • Kekejangan perut sebagai gejala haid berlangsung lama dan hilang semasa haid dan hilang pada akhir kitaran.
  • Sakit payudara disertai dengan loya dan muntah adalah tanda kehamilan, bukan haid.
  • Haid yang lewat tidak semestinya menjadi tanda kehamilan.
  • Pendarahan ringan kadang-kadang merupakan tanda awal kehamilan, namun, secara amnya anda tidak akan mengalami pendarahan semasa PMS.

Kaedah terbaik untuk mengetahui perbezaan antara haid dan tanda kehamilan adalah dengan menjalani ujian kehamilan beg ujian .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found