Kaedah Berkesan untuk Mengatasi degupan jantung yang cepat

Sekiranya anda tiba-tiba merasakan degupan jantung yang sangat kuat atau berdebar, itu boleh membuat anda panik. Lebih-lebih lagi, gejala ini kadang-kadang disertai dengan rasa sesak atau sakit dada yang cukup mengganggu. Sekiranya ini berlaku, anda perlu berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui punca berdebar. Tetapi sebelum itu, ada beberapa cara untuk mengatasi berdebar-debar jantung yang boleh anda lakukan pada masa itu sebagai pertolongan cemas. Ada apa-apa? Lihat ulasan penuh di bawah.

Cara mengatasi berdebar-debar jantung yang cepat dan tiba-tiba

Dari segi perubatan, jantung berdebar dikenali sebagai jantung berdebar. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada duduk, berbaring, berdiri, atau melakukan aktiviti seperti biasa.

Kebanyakan kes berdebar-debar jantung bukanlah keadaan yang serius. Biasanya, ini dipicu oleh beberapa faktor, seperti senaman, tekanan atau kegelisahan yang berlebihan, dehidrasi, pengambilan kafein atau alkohol yang berlebihan, atau kesan ubat-ubatan tertentu.

Walau bagaimanapun, berdebar-debar jantung yang cepat juga boleh dikaitkan dengan degupan jantung yang tidak teratur, yang boleh menjadi tanda keadaan perubatan. Contohnya, penyakit tiroid, penyakit jantung, seperti injap jantung yang tidak normal (penyakit jantung valvular) atau aritmia.

Kalkulator Kadar Jantung

Anda mungkin masih belum mengetahui punca sebenar berdebar-debar yang anda rasakan. Sebagai langkah pertama, anda boleh mengikuti cara mudah menangani berdebar-debar ini:

1. Lakukan senaman pernafasan

Tekanan dan kegelisahan adalah dua penyebab berdebar-debar jantung yang paling biasa. Sebabnya, kedua-dua perkara ini boleh mencetuskan peningkatan hormon adrenalin dalam badan sehingga degupan jantung menjadi tidak teratur. Sekiranya ini berlaku kepada anda, maka segera tenangkan diri anda dengan latihan pernafasan.

Terdapat pelbagai cara untuk belajar mengawal nafas, seperti meditasi, yoga, atau tai chi. Ini dapat menenangkan otot-otot badan yang tegang, termasuk yang ada di jantung.

Namun, selain kaedah ini, anda juga boleh melakukan senaman pernafasan dengan cara yang mudah. Caranya, anda hanya perlu duduk diam dengan mata tertutup, kemudian letakkan satu tangan di perut anda. Tarik nafas secara perlahan dan dalam melalui hidung anda, kemudian hembuskan melalui mulut anda. Ulangi beberapa kali sehingga anda berasa lebih tenang.

2. Berlatih manuver vagal

Cara seterusnya untuk mengatasi berdebar-debar adalah manuver vagal, yang digunakan untuk memperlambat degupan jantung dengan merangsang saraf vagal, yang merupakan bahagian saraf yang membantu mengatur degupan jantung. Manuver vagal dapat dilakukan dengan tiga cara, iaitu:

 • Tahan nafas dan tegangkan seolah-olah anda akan mengalami buang air besar.
 • Batuk.
 • Percikan air, atau letakkan tuala sejuk atau pek ais di wajah anda selama 20 hingga 30 saat.

Selain cara sederhana, yang dilaporkan dari Michigan Medicine, manuver vagal dapat dilakukan dengan teknik urut sinus karotid. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya boleh dilakukan oleh doktor dan biasanya di bilik kecemasan. Urut sinus karotid dipercayai dapat membantu melambatkan degupan jantung dalam keadaan kecemasan.

3. Minum banyak air

Hati yang berdegup kencang dan tiba-tiba boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami dehidrasi. Oleh kerana darah anda mengandungi air, jadi ketika anda mengalami dehidrasi, darah anda menjadi lebih tebal.

Semakin tebal darah, semakin banyak jantung akan bekerja lebih banyak untuk mengedarkan darah ke seluruh badan. Akibatnya, nadi semakin cepat dan berpotensi menyebabkan jantung berdebar-debar.

Sebagai penyelesaian, pastikan keperluan cecair anda mencukupi. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), jumlah cecair yang diperlukan untuk setiap orang berbeza-beza, bergantung pada usia, jantina, dan keadaan kehamilan. Tetapi sekurang-kurangnya, pastikan anda minum lapan gelas air setiap hari untuk memastikan badan sentiasa terhidrat.

Walaupun anda tidak haus, cubalah minum air sebanyak mungkin. Terutama jika badan anda menunjukkan gejala dehidrasi, seperti mulut kering, dahaga, sakit kepala, pening, dan kulit kering.

4. Mengekalkan keseimbangan elektrolit

Apabila jantung anda tiba-tiba berdegup, ini bermaksud bahawa isyarat elektrik yang mengalir ke jantung mengalami masalah. Isyarat elektrik ini boleh dipicu oleh tahap elektrolit dalam badan, seperti kalium, natrium, kalsium dan magnesium. Sekiranya badan anda kekurangan elektrolit, degupan jantung anda menjadi tidak teratur dan cenderung lebih cepat.

Oleh itu, salah satu cara untuk mengatasi berdebar adalah dengan makan makanan atau minuman yang mengandungi natrium, kalium, kalsium, dan magnesium. Anda boleh mendapatkan jenis elektrolit ini dari makanan, iaitu:

 • Natrium: sup atau sayur-sayuran dalam tin (berpegang pada label “sodium rendah” untuk mengelakkan tekanan darah tinggi).
 • Potasium: alpukat, pisang, ubi jalar, bayam, tembikai, tomato, oren dan banyak lagi.
 • Kalsium: susu dan produk tenusu, telur, serta beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti asparagus, aprikot kering, dan lain-lain.
 • Magnesium: sayur-sayuran hijau, kacang, biji-bijian, dan banyak lagi.

Sekiranya anda takut tidak dapat memenuhi keperluan elektrolit daripada makanan, anda boleh bergantung pada makanan tambahan tertentu. Tetapi ingat, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

5. Elakkan penyebab berdebar-debar jantung

Salah satu cara untuk menangani berdebar-debar jantung adalah dengan mengelakkan pencetus. Sekiranya jantung berdegup tiba-tiba setelah mengambil:

 • Ubat selsema dan batuk.
 • Minuman berkafein seperti kopi, teh, dan soda.
 • Ubat darah tinggi.
 • Alkohol.
 • Rokok.

Oleh itu, anda harus segera menghindarinya. Tetapi ingat, tidak semua orang mempunyai perangsang atau pencetus yang sama. Sekiranya jantung terus berdegup dan semakin teruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

10 Kaedah Berkesan untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Kambuhannya

Recent Posts