6 Khasiat Lada Hitam untuk Kesihatan |

Lada hitam sering digunakan untuk menambahkan rasa pedas pada makanan. Ternyata selain meningkatkan rasa makanan, rempah ini mengandungi pelbagai sebatian aktif yang sihat untuk tubuh. Apakah faedah kesihatan lada hitam?

Gambaran keseluruhan lada hitam

Lada hitam berasal dari tanaman dengan nama Latin Piper nigrum. Bentuk bulat kecil dan apabila dimakan akan terasa pahit, panas, dan pedas di mulut.

Biasanya, rempah dapur ini digunakan untuk menggantikan cili atau ditambah untuk menjadikan makanan terasa pedas.

Berdasarkan data Nilai Pemakanan, lada hitam mengandung berbagai nutrien seperti vitamin A, vitamin B, dan vitamin K serta mineral penting, termasuk kalium, kalsium, tembaga, zat besi, dan mangan.

Manfaat kesihatan lada hitam

Oleh itu, dari nutrien ini dapat disimpulkan bahawa pengambilan lada hitam dapat memberikan manfaat kesihatan. Berikut adalah faedah lada menurut kajian dalam jurnal: Ulasan Kritikal dalam Sains Makanan dan Pemakanan di bawah ini.

1. Berpotensi mengurangkan keradangan

Keradangan berlaku apabila sistem imun berusaha melawan penyakit.

Keadaan ini biasanya berlaku secara semula jadi, terutamanya ketika anda mengalami kecederaan. Dengan keradangan, badan akan berusaha memperbaharui sel sehingga anda dapat pulih dengan cepat.

Malangnya, terdapat keradangan yang berlaku dalam jangka masa panjang. Keradangan seperti ini boleh mencetuskan perkembangan rheumatoid arthritis, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson.

Kajian menunjukkan bahawa lada hitam mempunyai sebatian aktif yang bersifat anti-radang (anti-radang). Caranya, dengan menghalang pengeluaran enzim tertentu yang menyebabkan keradangan di dalam badan.

2. Membantu melawan radikal bebas

Lada hitam mengandungi antioksidan yang bermanfaat bagi tubuh dalam melawan radikal bebas.

Dalam kajian ini, diketahui bahawa terdapat aktiviti antioksidan piperine dalam lada hitam, yang menghambat tindakan radikal bebas.

Radikal bebas adalah molekul yang dapat merosakkan sel, protein, dan DNA, menyebabkan berbagai masalah kesihatan, seperti barah, penuaan dini, dan aterosklerosis.

Anda boleh terdedah kepada radikal bebas dari pelbagai sumber, seperti pencemaran, asap rokok, cahaya matahari, dan bahan kimia kilang.

3. Berpotensi melawan jangkitan bakteria

Jangkitan di dalam badan bukan hanya disebabkan oleh virus atau kulat, tetapi juga bakteria. Nah, lada hitam adalah salah satu rempah yang mempunyai faedah menghentikan pertumbuhan bakteria tertentu.

Kajian mendapati bahawa ekstrak lada hitam dapat menghalang penyebaran bakteria Staphylococcus, Bacillus, dan Streptokokus.

Bakteria ini jika menjangkiti badan boleh menyebabkan sepsis (jangkitan bakteria dalam darah), impetigo (jangkitan bakteria pada folikel kulit), sakit tekak, dan meningitis.

Sifat antibakteria lada hitam juga dapat digunakan dalam makanan untuk mencegah busuk.

4. Memperbaiki sistem pencernaan

Dalam perubatan tradisional, lada hitam digunakan untuk merawat gangguan sistem pencernaan.

Sebatian piperine yang terkandung dalam lada hitam dapat membantu penghasilan enzim dan meningkatkan penyerapan nutrien kalium, selenium, vitamin B, beta-karoten, dan ion metionin dalam usus.

Manfaat lada hitam bukan hanya itu, bahan aktifnya juga dapat melindungi membran usus dari tekanan oksidatif dan rembesan gastrik.

5. Menjaga kesihatan otak

Otak adalah sistem saraf pusat yang mengatur semua prestasi badan. Semakin tua seseorang atau masalahnya menyebabkan fungsi otak merosot.

Telah diketahui bahawa sebatian aktif piperine dalam lada hitam mempunyai kesan yang tidak jauh berbeza dengan antidepresan, yang dapat mengurangkan tekanan.

Selain antioksidan yang terdapat dalam lada hitam, ia juga membantu otak berfungsi dengan lebih baik.

5 Makanan Berkhasiat Baik untuk Kesihatan Otak

6. Berpotensi mencegah barah

Manfaat lada hitam seterusnya adalah berpotensi untuk mencegah barah. Kanser adalah keadaan sel yang tidak normal yang dapat menyerang sel dan tisu di dalam badan.

Sebatian piperine dalam lada hitam diketahui mempunyai sifat antikanker. Piperine dapat mengawal protein tertentu yang bertugas mengatur kitaran sel dalam tubuh untuk menjaga kesihatannya.

Kemudian, sebatian ini juga melindungi usus besar dari pertumbuhan sel barah dengan mengurangkan aktiviti -glucuronidase dan mucinase, enzim di saluran pencernaan.

Recent Posts