Jerawat di Hidung: Punca, Tanda, dan Cara Mengatasinya

Salah satu kawasan wajah yang paling sering diserang jerawat adalah hidung. Jerawat di hidung, terutama di bahagian dalam, boleh menjadi tanda jangkitan pada deria bau anda. Jadi, apa yang menyebabkan jerawat di bahagian ini dan bagaimana menyingkirkannya?

Punca jerawat pada hidung

Sama seperti penyebab jerawat yang lain, jerawat di hidung muncul kerana penumpukan sel-sel kulit mati dan pori-pori yang tersumbat dari minyak berlebihan. Selain itu, hidung juga termasuk dalam zon-T.

Zon-T adalah kawasan wajah yang lebih rentan terhadap jerawat, dari dahi, hidung, hingga dagu. Kawasan ini cenderung menghasilkan lebih banyak minyak daripada kawasan muka yang lain. Kesannya, hidung dan kawasan sekitarnya sering ditumbuhi jerawat.

Dalam beberapa kes, keadaan ini bukan sahaja disebabkan oleh jerawat vulgaris (pertumbuhan jerawat itu sendiri), tetapi juga rosacea. Rosacea adalah masalah kulit yang dicirikan oleh bengkak disertai ruam merah.

Hidung anda mungkin membesar kerana radang dan jerawat mungkin muncul di atas kulit di mana ruam berwarna merah.

Perbezaan antara jerawat vulgaris dan rosacea

Kadang-kadang, membezakan penyebab jerawat pada hidung kerana jerawat vulgaris atau rosacea agak sukar. Sebabnya, kedua-duanya ditandai dengan lebam merah yang hampir serupa. Namun, ada beberapa perkara yang sebenarnya boleh menjadi perbezaan antara kedua masalah kulit ini.

Pertama, kawasan kulit yang mengalami masalah. Rosacea cenderung terjadi di kawasan wajah anda, bermula dari dahi, hidung, pipi, hingga dahi. Sementara itu, jerawat vulgaris juga boleh terjadi di kawasan yang sama, tetapi jerawat juga boleh muncul di kawasan badan yang lain seperti di bahagian belakang.

Kedua, gejala kedua-duanya agak berbeza. Secara amnya, jerawat vulgaris dicirikan oleh komedo, sama ada putih (whitehead) atau hitam (blackhead). Sementara rosacea hanya menyebabkan kemerahan dan pembengkakan pada kulit.

Punca jerawat vulgaris

Setelah berjaya membezakan antara jerawat vulgaris dan rosacea, kenal pasti punca jerawat yang boleh muncul di hidung dan kawasan muka lain seperti berikut.

 • Jangkitan bakteria.
 • Pengumpulan sel kulit mati.
 • Pori kulit tersumbat.
 • Perubahan hormon, terutamanya semasa akil baligh, tekanan, dan haid.
 • Produk kulit, rambut dan kosmetik yang menyumbat liang.
 • Corak makan yang boleh mencetuskan keradangan badan.

Beberapa faktor di atas boleh mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan yang kemudiannya dapat menyumbat liang dan membuat sel kulit mati terkumpul. Akibatnya, jerawat muncul di kawasan yang mengandungi lebih banyak minyak, terutama pada hidung.

Punca rosacea

Sebenarnya, sehingga kini penyebab utama rosacea tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan ruam merah dan bengkak pada kulit hidung anda, iaitu:

 • faktor genetik,
 • tindak balas berlebihan sistem imun kerana jangkitan bakteria, dan
 • protein yang biasanya melindungi kulit (cathelicidin) menyebabkan kemerahan dan bengkak.

Sekiranya anda tidak dapat mengetahui perbezaan antara jenis jerawat yang anda alami dan rosacea, lebih baik berbincang dengan doktor atau pakar dermatologi anda.

Cara menghilangkan jerawat di hidung

Pada dasarnya, jerawat pada hidung dapat dirawat berdasarkan penyebabnya. Sekiranya anda menghadapi jerawat kerana jerawat vulgaris, beberapa ubat ini mungkin disyorkan oleh doktor anda.

Ubat jerawat

Salah satu cara yang cukup berkesan untuk menghilangkan jerawat, terutama pada hidung, adalah dengan menggunakan ubat jerawat. Ubat jerawat boleh didapati dalam pelbagai bentuk, mulai dari obat oral, krim, hingga salep. Di samping itu, ubat ini juga boleh diperoleh berdasarkan preskripsi doktor atau tanpa preskripsi.

Benzoil Peroksida (Benzil Peroksida)

Jenis ubat berikut biasanya digunakan untuk merawat jerawat.

 • Retinoid untuk mengelakkan penyumbatan folikel rambut.
 • Benzoyl peroksida untuk membunuh bakteria penyebab jerawat.
 • Asid salisilik dan asid azelaic untuk melawan bakteria penyebab jerawat.
 • Dapsone biasa digunakan untuk jerawat yang meradang.
 • Antibiotik untuk mengurangkan kemerahan dan melawan bakteria penyebab jerawat.
 • Isotretinoin untuk pesakit yang tidak tahan dengan rawatan jerawat yang lain.

Perlu diingat bahawa anda harus selalu mengambil ubat mengikut arahan pada label dan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Pilih pencuci muka yang lembut

Selain menggunakan ubat, ada tabiat lain yang perlu dipertimbangkan untuk menyokong proses menghilangkan jerawat, iaitu mencuci muka. Cuba bersihkan wajah anda dengan pembersih lembut dua kali sehari.

Sekiranya boleh, cubalah mengelakkan produk tertentu, seperti lulur wajah dan astringen. Sebabnya, produk ini dapat merengsakan kulit dan memburukkan lagi keadaan jerawat pada hidung.

Elakkan cahaya matahari langsung

Bagi sesetengah orang, pendedahan cahaya matahari boleh membuat jerawat mereka bertambah teruk. Sebenarnya, ubat jerawat yang digunakan kadang-kadang menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Oleh itu, anda perlu memeriksa terlebih dahulu sama ada ubat yang digunakan merangkumi jenis ubat ini.

Sekiranya demikian, cubalah mengelakkan cahaya matahari langsung. Anda juga boleh melindungi kulit anda dengan pelindung matahari. Pastikan juga untuk melihat apakah produk itu dilabel bukan komedogenik (tidak menyebabkan komedo) atau bukan aknegenik (tidak menyebabkan jerawat).

Memampatkan hidung dengan ais

Sekiranya anda merasa sakit pada hidung yang berjerawat, cubalah memampatkan kawasan itu dengan kain hangat. Kompres dengan kain hangat dikatakan dapat membantu mengurangkan sakit jerawat.

Anda boleh memampatkan hidung yang berjerawat tiga kali sehari selama 1-2 minit.

Petua mencegah jerawat di dalam hidung

Sebilangan besar kes menunjukkan bahawa jerawat di hidung menyakitkan dan sukar disingkirkan. Oleh itu, mengetahui cara mencegah jerawat di kawasan ini jauh lebih baik untuk mengurangkan kesakitan.

Berikut adalah langkah-langkah yang akan membantu anda mencegah jerawat muncul di hidung anda.

Rajin membersihkan wajah

Penyumbatan liang yang menyebabkan jerawat dapat dicegah dengan membersihkan wajah secara berkala. Maksudnya, anda tidak digalakkan meninggalkan wajah dalam keadaan kotor terlalu lama untuk mengurangkan risiko jerawat.

Oleh itu, setelah melakukan aktiviti, disarankan untuk segera membersihkan wajah dengan sabun khas untuk jerawat atau pangkal ringan. Anda juga boleh memilih pencuci muka yang tidak mengandungi alkohol sehingga kulit anda tidak terasa ketat.

Selepas itu, keringkan wajah anda dengan tuala atau tisu bersih. Ini supaya tiada sisa sabun pembersih di wajah.

Basuh tangan anda sebelum menyentuh hidung anda

Untuk mengelakkan kotoran dan bakteria melekat pada kawasan hidung, biasakan mencuci tangan sebelum menyentuh deria bau. Mencuci tangan sekurang-kurangnya membantu membersihkan bakteria yang melekat pada tangan anda.

Selain dua kaedah di atas, ada perkara lain yang perlu dipertimbangkan untuk mencegah jerawat di hidung, iaitu:

 • tanggalkan alat solek sebelum tidur,
 • elakkan produk penjagaan yang mengandungi minyak, juga
 • pilih produk kosmetik dan penjagaan mengikut jenis dan struktur kulit.

Recent Posts