8 Cara Menghilangkan Bau Badan yang Menusuk |

Bau badan boleh menjadi mimpi buruk bagi banyak orang. Keadaan ini dapat dialami oleh lelaki dan wanita. Tidak hanya mengganggu keselesaan aktiviti, bau badan juga dapat menurunkan keyakinan anda. Berita baiknya, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan bau badan dengan mudah. Baca terus untuk tinjauan penuh di bawah untuk mengetahui caranya.

Punca bau badan yang tidak sedap

Sebelum mengetahui cara menghilangkan bau badan, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu mengapa seseorang dapat mengalami bau badan.

Keringat dan bau badan boleh berlaku semasa anda aktif secara fizikal, ketika panas, atau ketika anda gugup dan tertekan.

Tubuh mempunyai dua jenis kelenjar peluh utama, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Kelenjar Eccrine adalah yang paling banyak terdapat di dalam badan dan terletak berhampiran dengan permukaan kulit.

Sementara itu, kelenjar apokrin kebanyakannya terdapat di folikel rambut, misalnya di kawasan ketiak dan pangkal paha.

Apabila suhu badan anda meningkat, kelenjar ekrin mengeluarkan cecair yang dikenali sebagai peluh ke permukaan kulit yang bertanggungjawab menyejukkan suhu badan.

Peluh yang dikeluarkan oleh kelenjar ekrin terdiri daripada air dan garam.

Sebaliknya, kelenjar apokrin menghasilkan peluh yang teksturnya lebih berat daripada peluh yang dihasilkan oleh kelenjar ekrin.

Peluh yang dihasilkan biasanya lebih banyak, terutama ketika anda mengalami tekanan emosi.

Walaupun peluh tidak mempunyai bau, tetapi apabila dicampurkan dengan bakteria yang terdapat pada kulit (terutama ketiak, kaki, dan pangkal paha), peluh dapat menyebabkan bau badan yang tidak menyenangkan.

Cara menghilangkan bau badan

Keadaan badan setiap orang berbeza. Ya, ada orang yang berkeringat lebih banyak, dan ada orang yang berkeringat sedikit sehingga mereka tidak memerlukan deodoran dan antiperspirant.

Bagi anda yang sering mengalami masalah bau badan, cubalah cara berikut untuk menghilangkan bau.

1. Jaga kebersihan diri dengan mandi

Cara yang paling penting untuk mengatasi bau badan adalah dengan kerap mandi.

Sebagai salah satu penyebab bau badan, bakteria sebenarnya dapat dicegah dengan rajin menjaga kebersihan diri dan melaksanakan Tingkah Laku Bersih dan Sihat (PHBS).

Mandi sekurang-kurangnya sekali sehari adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk mencegah dan mengatasi bau badan kerana dapat mengurangkan bilangan bakteria dalam badan.

Pastikan badan anda bersih dari bakteria, terutama di kawasan yang terdedah kepada peluh dan bakteria, seperti ketiak atau pangkal paha.

Sekiranya bau badan tiba-tiba muncul, anda boleh mencuci kawasan yang berpeluh dengan air dan sabun antibakteria. Ini dapat mengurangkan bakteria yang terdapat pada kulit.

Setelah membersihkan kawasan berpeluh, segera sapukan deodoran atau antiperspirant untuk mengelakkan bau badan kembali.

2. Pastikan badan anda kering

Selepas mandi, keringkan badan anda sehingga benar-benar kering. Kaedah ini dapat membantu menghilangkan bau badan yang menjengkelkan.

Pastikan bahagian badan anda yang mudah berpeluh kering sepenuhnya. Ini kerana bakteria cenderung membiak di tempat yang lembap atau lembap.

Semasa anda berpeluh, cubalah keringkan kawasan yang berpeluh supaya bakteria tidak bertindak balas dengan peluh dan kemudian menyebabkan bau badan.

3. Menukar pakaian

Sekiranya anda banyak berpeluh, anda mungkin ingin menukar pakaian dengan anda semasa dalam perjalanan.

Pakaian yang bersih dapat membantu mengurangkan kesan buruk reaksi antara peluh dan bakteria.

Untuk mengelakkan bau badan muncul secara tiba-tiba, segera ganti pakaian anda dengan pakaian bersih dan kering ketika badan berpeluh.

4. Pakai deodoran atau antiperspirant

Cara yang sama pentingnya untuk menghilangkan bau badan adalah dengan selalu menggunakan deodoran atau antiperspirant.

Walaupun sering disalah anggap sama, sebenarnya kedua jenis produk ini berbeza. Deodoran berfungsi dengan menyerang bakteria yang dapat menghasilkan bau badan.

Tidak jarang deodoran mengandungi alkohol atau komponen antibakteria seperti triclosan. Bahan ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran yang menjadikan bakteria tidak dapat hidup atau membiak.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), deodoran digolongkan sebagai kosmetik, berbeza dengan antiperspirant, yang diklasifikasikan sebagai ubat.

Fungsi utama antiperspirant adalah mencegah ketiak basah dengan membentuk gel dan menyumbat kelenjar peluh.

5. Perhatikan apa yang anda makan

Petua seterusnya untuk menghilangkan bau badan adalah mengawal makanan anda.

Salah satu penyebab bau badan adalah makanan. Makanan juga boleh menyebabkan anda berkeringat dengan banyak, seperti makanan pedas, kafein, dan alkohol.

Selain berpeluh berlebihan, terdapat juga beberapa jenis makanan yang menyebabkan bau badan menjadi tidak enak. Makanan seperti bawang dan bawang putih adalah sebahagian daripadanya.

Bukan hanya bawang, beberapa jenis sayur-sayuran seperti brokoli juga boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Ini berlaku kerana komponen sulfur dalam sayur-sayuran ini diproses oleh badan dan dikeluarkan melalui nafas, air kencing, dan peluh.

Sekiranya anda banyak berpeluh, cubalah mengelakkan makanan ini untuk mengurangkan kemungkinan bau badan.

6. Mencukur rambut ketiak

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bau badan adalah mencukur ketiak anda.

Menurut kajian dari Jurnal Dermatologi Kosmetik, mencukur rambut di ketiak dapat membantu mengurangkan bau busuk.

Ini kerana kulit yang dicukur lebih senang dibersihkan jika dibandingkan dengan kulit yang berbulu.

7. Cuba teknik relaksasi

Tekanan dan beban minda adalah salah satu pencetus berpeluh berlebihan. Kesannya, tekanan membuat anda lebih mudah terkena bau badan.

Oleh itu, anda boleh mencuba teknik relaksasi sebagai kaedah untuk menghilangkan bau badan.

Beberapa contoh aktiviti relaksasi yang boleh anda lakukan adalah yoga, meditasi, atau bahkan menghirup lilin aromaterapi.

8. Periksa dengan doktor

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan bau badan di atas dan tidak berfungsi, pilihan terakhir adalah berjumpa doktor.

Dalam beberapa kes, doktor akan mengesyorkan memasukkan suntikan botulinum atau Botox ke kawasan ketiak untuk mengelakkan berpeluh berlebihan.

Sebagai alternatif, doktor anda mungkin menetapkan ubat antikolinergik untuk mengurangkan pengeluaran peluh di dalam badan.

Nah, ada pelbagai petua yang boleh anda ikuti untuk menghilangkan bau badan.

Dengan mencuba kaedah di atas, anda pasti akan mengelakkan bau badan yang tidak menyenangkan dan menjadi lebih yakin dan selesa ketika dalam perjalanan.

Recent Posts