Asid Hyaluronik, Seberapa Berkesan Manfaatnya untuk Kulit?

Produk penjagaan kulit yang mengandungi asid hyaluronik dikatakan diminati, diburu oleh aktivis kecantikan. Asid hyaluronik adalah versi buatan dari bahan semula jadi dengan nama yang sama yang terdapat pada setiap tubuh manusia. Sebagai bahan aktif, sebatian ini dikatakan mempunyai banyak faedah.

Apa itu asid hyaluronik?

Asid hyaluronikasid hyaluronik, atau asid hyaluronik, adalah bahan yang jelas dan melekit yang terbentuk secara semula jadi di dalam badan. Sebatian ini paling sering dijumpai di lapisan mata yang jelas, tisu penghubung sendi, dan kulit.

Fungsi utama asid hyaluronik adalah mengekalkan air di tisu penghubung dan kulit. Di dalam badan, sebatian ini, juga dikenali sebagai hyaluronan, mampu menahan air hingga ribuan kali dari berat asalnya.

Ini membolehkan air kekal di dalam tisu dan tidak menguap keluar dari badan. Air adalah pelincir semula jadi yang menjaga kelembapan tisu badan, dapat menjalankan fungsinya dengan baik, dan dilindungi dari kerosakan.

Seperti kolagen, pengeluaran asid hyaluronik menurun seiring bertambahnya usia. Oleh itu, asid hyaluronik dalam bentuk penjagaan kulit atau makanan tambahan sering diperlukan sebagai bentuk penjagaan kulit.

Manfaat asid hyaluronik untuk kulit

Asid hyaluronik adalah humektan semula jadi dengan fungsi utama menjaga kelembapan kulit. Penggunaan produk secara berkala penjagaan kulit mengandungi sebatian ini dapat memberikan faedah berikut.

1. Melembapkan kulit

Sekiranya jenis kulit anda cenderung kering, pelembap yang mengandungi asid hyaluronik akan sangat membantu melembapkan kulit. Kulit lembap akan kelihatan lebih kenyal, lebat, dan berseri.

Asid hyaluronik Ia juga baik untuk pemilik kulit kering dan rawan jerawat, kerana sebatian ini mampu mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan yang mencetuskan jerawat.

2. Mengurangkan kedutan pada wajah

Seiring bertambahnya usia, kulit anda menjadi lebih kering dan berkerut kerana tidak menghasilkan banyak kolagen seperti dulu. Anda boleh melambatkan penampilan kedutan dengan menggunakan produk anti penuaan mengandungi asid hyaluronik.

Menurut hasil ujian klinikal yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi Kosmetik, produk dengan kandungan asid hyaluronik mampu mengurangkan kedutan di sekitar mata dan menegangkan kulit yang kendur kira-kira selepas 30 hari penggunaan biasa.

Dengan mengekalkan air di tisu kulit, asid hyaluronik membantu mengisi ruang antara sel yang kosong kerana kekurangan kolagen. Ini menjadikan kulit kelihatan lebih gebu, kenyal, dan bebas dari garis-garis halus dan kedutan.

3. Membaiki kulit yang terbakar sinar matahari

Bagi orang yang sering mengalami masalah selaran matahari akibat aktiviti di bawah terik matahari, krim pelembap asid hyaluronik dapat membantu memperbaiki keadaan kulit yang rosak.

Sinar matahari bermanfaat untuk meningkatkan pengeluaran vitamin D di dalam badan. Namun, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh merosakkan tisu kulit, mempercepat penuaan kulit, dan bahkan meningkatkan risiko barah.

Apabila badan mengesan kerosakan pada kulit, hyaluronan segera membantu memperbaiki kulit melalui reaksi keradangan yang terkawal. Sebatian ini merangsang pembentukan saluran darah di kawasan yang rosak sehingga kulit pulih lebih cepat.

Kesan sampingan asid hyaluronik

Secara amnya, asid hyaluronik, sama ada dalam bentuk makanan tambahan, produk penjagaan kulit, atau suntikan, dianggap selamat selagi ia digunakan sesuai arahan. Walau bagaimanapun, sebatian ini boleh mencetuskan reaksi kulit alergi pada sesetengah orang.

Orang yang menggunakan produk yang mengandungi asid hyaluronik untuk pertama kalinya harus melakukan ujian alergi terlebih dahulu dengan menggunakan sebilangan kecil produk pada kulit. Sekiranya tidak ada reaksi selepas 24 jam, produk ini mungkin selamat untuk anda.

Kesan sampingan seperti rasa sakit, gatal-gatal, dan kemerahan biasanya disebabkan oleh penggunaan asid hyaluronik dalam bentuk suntikan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini biasanya ringan dan akan hilang dalam seminggu.

Bagaimana nak guna asid hyaluronik untuk kulit

Asid hyaluronik boleh digunakan pada bila-bila masa pada jenis kulit apa pun. Sebatian ini juga boleh digabungkan dengan pengelupasan, retinol untuk kulit, vitamin, dan jenis asid lain.

Satu-satunya pengecualian adalah asid pH rendah seperti asid glikolik. Ini kerana asid dengan pH rendah dapat mengurangkan keberkesanan asid hyaluronik dalam melembapkan kulit.

Anda juga mungkin perlu mencuba beberapa kali sehingga anda menemui produk dengan asid hyaluronik yang paling sesuai untuk kulit anda. Saiz molekul sebatian ini kadang-kadang terlalu besar untuk kulit menembusi jauh.

Walaupun tidak ada kesan sampingan yang serius, hentikan penggunaan produk jika kulit anda menunjukkan reaksi alergi atau negatif lain. Gantikan dengan produk pelembap lain yang lebih sesuai untuk kulit anda.

Recent Posts