Ubat Sakit Gusi yang Selamat dan Berkesan •

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan gusi terasa sakit, sakit, dan kesemutan. Sama ada kerana sariawan, menggosok gigi terlalu keras, hanya memakai pendakap, kepada perubahan hormon yang berkaitan dengan haid dan kehamilan bulanan. Apa pun faktor pencetus, sakit gusi benar-benar tidak selesa. Agar tidak terus terseksa, berikut adalah pelbagai pilihan ubat untuk sakit gusi yang selamat dan berkesan.

Ubat sakit gusi dari doktor

Untuk menghilangkan rasa sakit pada gusi, doktor biasanya akan memberi ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Kedua-dua ubat ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit serta melegakan radang gusi yang bermasalah.

Sebagai tambahan kepada ubat sakit, doktor anda biasanya boleh menetapkan beberapa ubat lain, termasuk:

1. Klorheksidin

Chlorhexidine adalah ubat kumur antiseptik yang boleh digunakan untuk menghilangkan sakit gusi. Doktor biasanya menetapkan ubat ini untuk membunuh bakteria penyebab penyakit gusi. Ia juga dapat digunakan untuk meredakan gusi yang meradang, bengkak, dan berdarah yang disebabkan oleh gingivitis.

Penting untuk difahami bahawa ubat kumur tidak boleh ditelan. Setelah berkumur, pastikan untuk segera menghilangkan bekas ubat kumur.

Ubat ini tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang. Penggunaan jangka panjang boleh menggigit gigi, menyebabkan rasa ganjil di mulut, dan meningkatkan penumpukan tartar. Oleh itu, hanya gunakan ubat ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

2. Antibiotik

Doktor anda boleh menetapkan antibiotik seperti doxycycline, teracycline, dan minocycline untuk mengelakkan sakit gusi anda daripada membawa kepada jangkitan serius.

Antibiotik berfungsi melawan, melambatkan, dan memusnahkan pertumbuhan bakteria penyebab jangkitan di dalam mulut. Ini bermaksud, antibiotik tidak akan berfungsi secara optimum untuk merawat jangkitan virus.

Antibiotik harus digunakan dengan berhati-hati. Penggunaan yang tidak betul atau tidak sesuai dapat menjadikan penyakit lebih sukar untuk diubati kerana bakteria tahan terhadap ubat. Oleh itu, pastikan anda mengambil antibiotik mengikut arahan penggunaannya, ya.

Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda jika anda merasakan anda tidak memahami peraturan penggunaan ubat yang akan diambil. Tanya juga jika anda bimbang tentang kesan sampingan ubat yang anda minum.

3. Ubat gigi khas

Doktor anda juga boleh menetapkan ubat gigi khas yang mengandungi fluorida dan triclosan antibiotik. Ubat gigi khas ini boleh digunakan sebagai ubat untuk sakit gusi akibat radang gusi serta membantu membasmi plak pada permukaan gusi.

Cara menggunakan ubat gigi ini sebenarnya sama seperti ubat gigi pada umumnya. Walau bagaimanapun, jumlah ubat gigi yang digunakan untuk setiap penggunaan mungkin bergantung pada cadangan doktor. Untuk hasil yang optimum, pastikan anda menggunakan ubat gigi ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Ubat semula jadi sakit gusi

Sakit gusi juga boleh diubati dengan beberapa ubat rumah yang mudah. Beberapa yang boleh anda cuba termasuk:

1. Kompres sejuk

Sumber: Doktor Gigi Greensboro

Gusi bengkak boleh dirawat dengan kompres sejuk. Selain berkesan menghilangkan rasa sakit, kompres sejuk juga dapat membantu mengurangkan keradangan pada gusi.

Anda tidak memerlukan banyak modal untuk melakukan rawatan ini. Cukup sediakan beberapa ketulan ais dan kain bersih atau kain lap. Balut ketulan ais dengan kain lap dan letakkan di gusi yang terkena selama 5-10 minit. Diamkan sebentar dan kemudian letakkan kompres sejuk semula pada gusi yang bermasalah.

Lakukan ini beberapa kali sehingga gusi anda tidak lagi sakit.

2. Gargle air garam

Air masin adalah bahan semula jadi dengan sejuta manfaat kesihatan untuk gigi dan mulut.

Berita baiknya, pelbagai kajian berjaya membuktikan tuntutan faedah air masin. Air garam dapat mengurangkan keradangan dan mencegah jangkitan dari radang gusi. Ini berkat kesan anti-radang, antiseptik, dan antimikroba.

Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan jenis garam yang betul. Gunakan garam tulen tanpa campuran MSG atau perasa lain. Di samping itu, jangan terlalu banyak mengukur garam sebagai ubat kumur. Anda hanya menggunakan 1/2 sudu teh garam tulen dan larutkan dalam segelas air suam.

Berkumur selama 20-30 saat kemudian buang air setelah selesai, jangan menelannya.

3. Gosok gigi dua kali sehari

Menyikat gigi secara teratur adalah kunci dalam menjaga kebersihan gigi dan mulut. Jadi, walaupun gusi anda berdenyut, anda tidak boleh lupa untuk menggosok gigi.

Malas atau jarang menggosok gigi sebenarnya akan menjadikan lebih banyak bakteria menjajah gusi, sehingga memperburuk masalah. Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan agar semua orang rajin menggosok gigi dua kali sehari pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Pilih sikat berbulu lembut dan pastikan ubat gigi yang anda gunakan mengandungi fluorida.

Satu perkara lain yang perlu diperhatikan, jangan lupa membersihkan gigi dengan benang. Kaedah ini berkesan untuk menghilangkan serpihan makanan yang tersekat atau tersekat di antara gigi dan tidak dapat dicapai dengan bulu berus gigi.

Gosok gigi setelah anda menggosok gigi. Agar gusi tidak terasa sakit, lakukan teknik flossing yang betul.

Jangan memandang rendah sakit gusi

Sakit gusi adalah keadaan biasa dan hampir semua orang mengalaminya. Walaupun begitu, jangan memandang rendah sakit gusi.

Sekiranya gusi anda selalu sakit dan berdarah dengan mudah semasa dan selepas menggosok gigi, anda harus segera berjumpa doktor gigi. Gusi yang mudah berdarah, berwarna merah, dan bengkak adalah tanda-tanda radang gusi, alias radang gusi.

Sekiranya gingivitis tidak ditangani dengan segera, ia boleh menyebabkan jangkitan gusi serius yang disebut periodontitis. Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang luar biasa pada kantung gusi dan abses (nanah) dapat muncul di dalamnya.

Periodontitis juga boleh menyebabkan kehilangan gigi dan kerosakan pada tulang yang menyokong gigi. Dalam kes yang teruk, periodontitis juga boleh menyebabkan komplikasi yang berkaitan dengan penyakit jantung.

Oleh itu, segeralah berjumpa dengan doktor gigi jika setelah mengambil ubat dan melakukan pelbagai rawatan semula jadi di atas, gusi anda masih terasa sakit. Ingat, lebih cepat anda pergi ke doktor, komplikasi dari periodontitis dapat dicegah.

Recent Posts