Petua Membuat Mi Ayam Sihat yang Boleh Anda Cuba di Rumah

Pada pandangan pertama, ramuan dalam mi ayam nampaknya mengandungi pelbagai nutrien. Terdapat karbohidrat dari mi, protein dari ayam, lemak dari kaldu ayam, dan vitamin dari sayur sawi. Walau bagaimanapun, mi ayam masih makanan segera yang tidak sepenuhnya sihat.

Jadi, adakah cara untuk menjadikan makanan ini lebih sihat?

Petua untuk membuat mi ayam yang sihat

Satu hidangan mi ayam mengandungi hampir 500 kalori, atau kira-kira bersamaan dengan 25% keperluan tenaga dalam sehari. Hidangan ini juga mengandungi banyak lemak tepu dan natrium sehingga tidak boleh dikonsumsi terlalu kerap.

Namun, anda yang menyukai hidangan ini tidak perlu putus asa. Berikut adalah beberapa petua untuk membuat mi ayam yang lebih sihat:

1. Gunakan mee rendah kalori

Salah satu sumber kalori terbesar dalam mi ayam berasal dari bahan asasnya, iaitu mi tepung. Seratus gram mi biasa mengandungi 88 kalori, sementara satu hidangan mi ayam boleh mengandungi lebih dari seratus gram mi.

Sebagai penyelesaiannya, anda boleh membuat mi ayam yang lebih sihat dengan mengganti mi teh muda dengan ramuan rendah kalori. seperti shirataki. Mie Shirataki dibuat dari glucomannan, sejenis serat dari tanaman konjac yang popular di Jepun dan China.

Kalori dalam mi shirataki jauh lebih rendah daripada mi tepung. Setiap 1 gram glukomanan mengandungi 1 kalori, dan seratus gram mi shirataki mengandungi 3 gram glukomanan. Maksudnya, 100 gram mi shirataki hanya mengandungi sekitar 3 kalori.

2. Pilih dada ayam tanpa kulit sebagai topping

Sebilangan besar lemak pada ayam berasal dari kulit. Mie ayam yang dijual biasanya merangkumi kulit ayam untuk menambah rasa gurih. Oleh itu, agar anda dapat makan mi ayam yang lebih sihat, cuba buat sendiri dengan dada ayam tanpa kulit topping-miliknya. Dada ayam adalah sumber protein dan vitamin rendah lemak.

Untuk membuat topping mi ayam yang sihat, juga menghadkan penggunaan kicap manis, garam, dan penambah rasa. Jangan gunakan bahan-bahan ini secara berlebihan sehingga kandungan natrium dalam mi ayam tidak terlalu tinggi.

3. Menambah sayur-sayuran

Bahan lain yang tidak boleh dilepaskan dari mi ayam adalah sayur-sayuran. Biasanya, mi ayam dilengkapi dengan sayur-sayuran dalam bentuk sawi. Sayur-sayuran ini direbus sebentar dalam air mendidih bersama mi sehingga teksturnya masih rangup ketika dimakan.

Anda boleh membuat mi ayam yang lebih sihat dengan menambahkan jenis sayur-sayuran lain yang serupa dengan sayur sawi. Contohnya bayam, kubis, atau bok choy. Sekiranya ada, anda juga boleh menggunakan kangkung atau bit.

4. Buat stok ayam anda sendiri

Mie ayam tidak lengkap tanpa kuahnya. Kaldu ayam biasanya dibuat dengan merebus daging ayam, tulang ayam, bawang putih, daun bawang, garam, dan lada. Selain digunakan sebagai kuah, kaldu ayam juga merupakan bagian dari perasa asas untuk mi ayam.

Pada masa ini, sup mi ayam boleh dibuat secara praktikal dengan merebus kaldu serbuk segera. Walau bagaimanapun, kaldu serbuk segera tidak seperti kuah yang anda buat sendiri. Kaldu ini telah melalui banyak proses yang boleh mempengaruhi kualitinya.

Anda boleh membuat mi ayam yang sihat dengan memilih bahan semula jadi yang rendah kalori, lemak dan natrium. Jangan lupa menambah sayur sebagai sumber vitamin dan mineral.

Mi ayam buatan sendiri sedap dan sihat, tetapi pastikan anda tidak berlebihan. Teruskan mengimbangkan pengambilan makanan anda dengan ramuan makanan yang pelbagai dan seimbang dari segi nutrien.

Recent Posts